Deprem önergesi verdi
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal, 30 Ekim Cuma günü İzmir’de meydan gelen 6,6’lık depremin ardından bölgeye giderek incelemelerde bulunmuştu. Önal, yaptığı incelemelerin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a 9 sorudan oluşan bir önerge yöneltti.
ÖNERGE HAZIRLADI
Önal hazırladığı önergede, Kırıkkale yaşanabilecek bir depreme karşı önlen alındı mı? Kırıkkale’de toplanma alanları var mıdır? Toplanma alanı var ise halk bu konuda bilgilendirildi mi? Vatandaştan alınan deprem vergileri ile Kırıkkale’deki dayanıksız binalar güçlendirildi mi? gibi soruların cevaplarını aradı. Kendisine yöneltilen önergedeki soruları bir yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise Kırıkkale’de ve yurt genelinde yapılan çalışmaları anlattı.
9 SORU SORDU
CHP Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal hazırladığı önergede şu ifadelere yer verdi: “Deprem ülkemizin vazgeçilmez bir gerçeğidir. Son olarak Elazığ ve Malatya’da yaşanan depremde yok olan hayatların sebebi deprem değil binalardır. Dikey yapılanma ve inşaat sektöründe para kazanma hırsı bu gerçeği her fırsatta önümüze koyacaktır. Üniversiteler, deprem uzmanları ve bilim insanları sürekli uyarılarda bulunmakta, fakat AKP iktidarı bu uyarılara kulaklarını tıkamaktadırlar. Erken önlem alınmadığı takdirde aynı manzara ile tekrar tekrar karşılaşılması olasıdır, kaçınılmazdır.
YANKI UYANDIRDI
Kırıkkale ilimizde 2 katlı ve 3 katlı yapılar yerini artık 10 katlı yapılara bırakmakta, belediyeler ise rant uğruna imar planlarında yüksek katlı binalara izin vermektedir. Kentsel dönüşüm ihtiyacı olan yapılar ile eski kamu binaları için belediyelerce yeterince çalışma yapılmamaktadır. Son yaşanan depremde de bu görülmüştür. Deprem konusunda uzman olan, Elazığ ve Malatya depremlerini de aylar öncesinden bilen ve uyarı yapan Prof. Dr. Naci Görür kendisine ait sosyal medya hesabından “Arkadaşlar, bizzat Ankara’yı tehdit eden bir fay hattı yok. Bu kent ancak kuzeydeki Kuzey Anadolu veya doğusundaki Kırıkkale’de olabilecek depremleri sadece hisseder. Kimse endişe etmesin” ifadelerini kullanmıştır. Açıklama Kırıkkaleli hemşehrilerimiz tarafından endişeyle karşılanmış, sosyal medyada da büyük yankı uyandırmıştır.
İŞTE O SORULAR
1-Kırıkkale ilimizde olası depreme karşı alınan önlem var mıdır? Deprem sırasında ve sonrasında yıkılması gerekenler konusunda vatandaşımız bilgilendirilmiş midir? 2-Depreme dayanıksız olarak tespiti yapılan kamu binaları var mıdır? 3-Depreme dayanıksız olarak tespiti yapılan ve raporlanan okullar var mıdır? Raporu çıkan okullar ile ilgili güçlendirme çalışmaları yapılmış mıdır?4-Var ise bu okulların isimleri nelerdir? 5-Olası bir depremde Kırıkkale ilimiz için acil toplanma alanları nerelerdir?6-Acil toplanma alanları hakkında Kırıkkaleli vatandaşlarımız bilgilendirilmişler midir? 7-Olası bir deprem durumunda meydana gelebilecek zararları en aza indirebilmek için yeterli personel ve ekipman var mıdır? 8-Kırıkkale ilimizde DASK ası altında toplanan deprem vergisi ne kadardır? Kaç kişi evini ya da iş yerini DASK ile sigortalatmıştır? 9-Toplanan bu vergiler Kırıkkale ilimizde depreme dayanıksız binaları güçlendirme çalışmaları için kullanılmış mıdır? Ne kadar kullanmıştır? Kullanılmamışsa toplanan paralar hangi fon ya da hesaplarda tutulmaktadır?”
BAKANLIK CEVAP VERDİ
Milletvekili Önal’ın hazırladığı sorulara bir cevap hazırlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum şu ifadelere yer verdi: “Bakanlığımızca 12 Haziran 2003 tarih ve 416 sayılı genelgemizle bütün kamu kuruluşlarına binaların depreme karşı rehabilitasyonu için gerekli ödeneklerin birim maliyetleri iletilerek, bu ödeneklerin Bakanlığımız bütçesine aktarılması durumunda depreme karşı inceleme ve gerekiyorsa güçlendirme çalışmalarının Bakanlığımızca yürütüleceği bildirilmiştir. Bu genelgemizi takiben Maliye Bakanlığı, Kredi ve Yurtlar Kurumu, İçişleri Bakanlığı, MİT vb. kamu kurumları tarafından gelen talepler üzerine adı geçen kurumlara ait binalara yönelik güçlendirme çalışmaları yurt çapında yürütülmüştür. Bu kapsamda Kırıkkale ilimizde bugüne kadar toplam 9 adet kamu binasında deprem dayanımlarının belirlenmesi ve gerektiğinde güçlendirme projelerinin hazırlanması çalışmaları Bakanlığımız koordinasyonunda yapılmıştır. Halen kurumlar tarafından talep edildiği takdirde Bakanlığımızca bu çalışmalar yürütülmektedir. Diğer yandan, bazı kamu kurum ve kuruluşları da geçen zaman içerisinde Bakanlığımız dışında kendi bünyelerinde veya valilikler kanalıyla deprem inceleme çalışmalarını yürütmektedirler. Önergede belirtilen diğer hususlara ilişkin bilgilerin İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığından edinilmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir.”