Nohut üretimi düşüyor
Kırıkkale CHP Milletvekili Ahmet Önal, geçtiÄŸimiz günlerde Balışeyh, Delice ve Çerikli'yi ziyaret eden köylü vatandaÅŸların dertlerini sıkıntılarını dinlemiÅŸti. Önal, Köylülerin Nohut sıkıntılarından büyük dert yandığını ve nohut üretiminin her yıl düÅŸtüÄŸünü dile getirdi. Önal, konuyu meclise taşıyarak CumhurbaÅŸkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a yazılı olarak 5 soru sorarak cevaplamasını istedi.
AZALDIÄžI TESPÄ°TÄ° YAPILDI
Önal, "Yüksek protein, vitamin, mineral ve düÅŸük oranda yaÄŸ içeren kuru baklagillerden nohut hem halkımızın beslenmesi açısından hem de Kırıkkale Bölgemizin tarımı açısından büyük bir öneme sahiptir. Nohut üretiminde Ziraat mühendisleri odasının yayınlamış olduÄŸu “2018 Nohut Raporu”a göre nohut üretiminin, nohut ekim alanlarına paralel olarak azalma gösterdiÄŸi belirtilmektedir. Nohut üretim alanımız 1961 yılında 890 bin dekar olup, 1990 yılında 8,8 milyon dekara kadar çıkmış, 2016 yılında ise 3,95 milyon dekara düÅŸmüÅŸtür. TÜÄ°K 2018 yılı verilerine göre: Nohut ekim alanlarında 2017-2007 % deÄŸiÅŸim -21,51 oranında, üretim ise -7 oranında azaldığı tespiti yapılmıştır” dedi.
ÖNERGE SUNDU
Önal, "Bu yıl Kırıkkale ilimizde nohut üretiminde de iklim deÄŸiÅŸiklikleri nedeniyle ciddi sıkıntılar yaÅŸanmıştır. Üreticinin yaÅŸadığı sorunların yerinde tespiti için bazı ilçe ve köylerimize ziyaretler gerçekleÅŸtirdik, çiftçilerimizi dinledik, çiftçimizin kan aÄŸladığını gördük. TBMM’de Kırıkkale Bölgemizin afet bölgesi ilan edilmesi için Çiftçilerimizin yaralarının sarılabilmesi için bir kanun teklifi vermiÅŸtim. Çiftçimizin, (nohut üreticilerimizin) yaÅŸamış olduÄŸu sıkıntıları dile getirmeye devam etmekteyiz. Konunun yetkilileri tarafından ele alınması amacıyla TBMM’de vermiÅŸ olduÄŸum Yazılı Soru Önergesinde sormuÅŸ olduÄŸum soruların cevaplanması ve bir an önce üreticimizin sorunlarının çözüme kavuÅŸması gerekmektedir. Yazılı Soru Önergem aÅŸağıda ve ekte yer almaktadır” dedi.
Ä°ÅžTE ÖNAL’IN ÖNERGESÄ°
AÅŸağıdaki sorularımın CumhurbaÅŸkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim. GeçtiÄŸimiz günlerde Balışeyh ve Delice Ä°lçemize ayrıca Çerikli beldemize ve bazı köylerimize gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz ziyaretler kapsamında, nohut eken çiftçilerimizin bir dizi sorunlarını tespit ettik. Aşırı yağış ve iklim koÅŸulları nedeniyle nohut hasadı süresinin uzadığı, Toprak mahsulleri ofisinin nohut alım sürelerini sınırlı tutması nedeniyle çiftçinin ürününü teslim edemediÄŸi görülmüÅŸtür. Ofis tarafından ek randevuda verilmemektedir. Nohut baÅŸfiyatının 3.300 TL olarak belirlenmesine raÄŸmen hasat yapabilen çiftçinin ürününün 2.700 - 2.800 TL ye alındığı, randevu alamayan çiftçinin ürününü 2.300-2.400 TL ye yani yok pahasına tüccara vermek zorunda kaldığı öÄŸrenilmiÅŸtir. Bu yıl rekolte düÅŸük, ürün fiyatlar yetersizdir, vatandaÅŸ ürününü depolayacak imkana sahip olmadığı için tüccara mecbur bırakılmaktadır. Geçen yıl söz verilen nakliye ve sertifikalı tohum destek paraları halen ödenmemiÅŸtir. Balışeyh ve YahÅŸihan ilçelerinde lisanslı depo bulunmadığı, YahÅŸihan ilçesinde Ofisin mesai saatleri içerisinden kapalı olduÄŸu bu sebeple çiftçinin ürününü baÅŸka ilçelere götürdüÄŸü ek olarak nakliye parası ödemek zorunda kaldığı çiftçiler tarafından dile getirilmektedir.
Bu baÄŸlamda;
1- Çiftçilerimizin iklim koÅŸulları ve diÄŸer nedenlerle yaÅŸadığı sıkıntılarda dikkate alınarak, nohut ve diÄŸer ürünlerin Toprak Mahsulleri Ofisine teslim süreleri uzatılacak mıdır? Konunun ivedi olduÄŸu da dikkate alınarak kısa süre içerisinde bu konuda bir açıklama yapılacak mıdır?
2- Tarım Bakanlığı tarafından Toprak Mahsulleri Ofisi Genel MüdürlüÄŸüne çiftçinin maÄŸdur olmaması için gerekli talimatları vermediÄŸi anlaşılmaktadır. Çiftçinin maÄŸdur olmaması için bu konuda hangi önlemleri alacaksınız? Toprak Mahsullerine baÄŸlı ofisler nasıl denetlenmektedir?
3- Gübre, mazot ve diÄŸer tarımsal girdilerdeki fiyat artışları bilinmektedir. Ürün bu tabloda dikkate alınarak tarımsal desteklerin artırılması konusunda bir çalışmanız var mı? Ürün taban fiyatlarının artırılması konusunda bir çalışma var mı? Varsa kapsamı nedir?
4- Ä°klim koÅŸulları ve doÄŸal afetler sebebiyle afet bölgesi ilan edilmesi gereken Kırıkkale’mizde rekolte oranı düÅŸük olduÄŸundan çiftçilerimiz Ziraat Bankasına olan borçlarını ödeyememektedir. MaÄŸdur olan çiftçilerimizin Ziraat Bankasına olan borçlarını ertelemeyi düÅŸünüyor musunuz? Bu konuda yapılan bir çalışma var mıdır?
5- 2015-2018 yılları arasında ne kadar nohut ithalatı yapılmıştır?