Vatandaş çok mağdur
Kırıkkale CHP Milletvekili Ahmet Önal, Meclis kürsüsünden konuşma yaptı. Önal, Ekonomik kriz yüzünden vatandaş bırakın normal ekmek almayı daha ucuz olduğu için bayat ekmeğe hatta askıda ekmeğe mahkûm oluyor” dedi.
AÇIKLAMADA BULUNDU
Önal, "Değerli milletvekilleri, malumunuz Sayın Bakan Nebati ve iktidarınız dışında ülkece ekonomik olarak çöküş dönemi yaşıyoruz. Sayın Bakan bir taraftan "Türkiye ekonomisini kurtardık." derken diğer taraftan da "Türk lirası şu an en zayıf durumda gideceği yer yok, vatandaş rahat olsun." diyerek her gün gaflarına yenilerini ekliyor, âdeta vatandaşımızla dalga geçiyor. "Halkımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz. Bu bizim boynumuzun borcu." diyenler halkın hâlinden hiç anlamıyor, yaşadıklarını görmüyor, duymuyor. Daha dün Et ve Süt Kurumu kırmızı et fiyatlarına yüzde 48 oranında zam yaptı. Kıymanın kilosu 56 liradan 83 liraya, 1 kilo kuşbaşının fiyatı da 63 liradan 92 liraya yükseldi. Et ve Balık Kurumu önünde 1 kilogram et alabilmek için uzun kuyruklar oluşuyor. Ramazan öncesi hurma fiyatına yüzde 35 zam geldi. Pide fiyatı yüzde 66 zamlanarak rekor kırdı. Ülkede ayçiçeği yağı krizi yaşanıyor. Savaş hâlindeki Rusya'dan, Ukrayna'dan ayçiçeği yağı getiren gemiler alkışlarla karşılanıyor” dedi.
TÜRKİYE'YE DAYATTIĞI TABLO BU
Önal, "Değerli milletvekilleri, artık ateş milletin cebinde yanıyor. Hâliyle vatandaşımız ucuz ürün peşinde koşuyor, market market dolaşıyor, kuyruklarda ömrünü tüketiyor. İşte tam bu noktada ne yazık ki fırsatçılar devreye giriyor. Medyada pek çok kez gördüğümüz gibi katkılı ürünler halkın sağlığını fazlasıyla tehdit ediyor. Yeterli denetim olmadığı için marketlerde hileli çay, içecek, bal, ürettikleri sucuğa kanatlı hayvan eti katanlar, natürel zeytinyağı adı altında sahte ürün pazarlayanlar, enerji içecekleri, peynir, çay, süt ve çikolatalara kimyasal madde katanlar kol geziyor. Ekonomik kriz yüzünden vatandaş bırakın normal ekmek almayı daha ucuz olduğu için bayat ekmeğe hatta askıda ekmeğe mahkûm oluyor. Akşamları pazardan sebze meyve atıklarını toplayan yurttaş sayısı her geçen gün artıyor. Vatandaşımız kıt kanaat marketlerden sadece temel tüketim maddelerini alabiliyor. Bunu yaparken de ürünün güvenliği yerine sadece fiyatına bakıyor. Bir ürünün fiyatı ürünün güvenliğinden çok önce geliyor. İşte, AK PARTİ iktidarının yirmi yıl sonunda Türkiye'ye dayattığı tablo bu.
ÇALIŞMA YAPILMALI
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; konuyla ilgili yetkili olan Tarım ve Orman Bakanlığı belirli periyotlarda hileli gıda satışlarının listesini yayınlıyor. En son üç hafta önce Bakanlığın resmî internet sitesinde yapılan açıklamayla hileli ürün satan firmaların isimleri teker teker yayınlandı. Buradan soruyoruz: Tarım Bakanlığı sadece isim açıklayarak bu durumun önüne geçebilir mi? Halk sağlığını tehlikeye atan bu firmalara uygulanan cezalar ve denetimler son derece yetersiz kalıyor.2021 raporuna göre Türkiye'de 718 bin gıda işletmesi bulunuyor. Yapılan toplam denetim sayısıysa 1 milyon 378 bin. Bu da bir işletmenin yılda ortalama 2 defa denetlendiği anlamına geliyor. Denetim yapılsa da kötü niyetli firmalar yıllardır aynı taktikleri uyguluyor, para cezasını ödeyip aynı şekilde davranmaya devam ediyor. Kısacası hileli ürün satanların yaptıkları her zaman yanlarına kâr kalıyor. Diğer taraftan, denetimi yapılmak üzere toplanan gıdaların incelenmesi için gerekli olan laboratuvar sayısının azlığı da dikkat çekiyor. Kaldı ki bu incelemeyi yapabilecek binlerce gıda mühendisimiz, ziraat mühendisimiz, kimyager ve biyologlarımız iş beklerken teknik bilgiye sahip personelin azlığı da gözlerden kaçmıyor. Ülkemizde yaşanan tüm bu sorunlar dikkate alındığında CHP Grubu olarak halkı zehirleyen bu gıda terörünün önüne geçilmesi için gerekli çalışmaların yapılmasını diliyor, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum” dedi.