En Son Haberler
YazarlarTümü
Namaz Vakitleri
Görüntülenen Şehir:   Loading
Puan Durumu Loading
Gazeteler

Bütçe eleştirisi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal, TBMM’de bir konuşma yaptı.
Bu haber 893 kere okunmuş. 11.12.2020 Cuma 17:09

TBMM’DE KONUŞTU

Konuşmasında Kırıkkale’nin sorunlarını dile getiren Önal, AK Parti iktidarına yönelik sert eleştirilerde bulundu. 3 senedir Mecliste olduğunu belirten Önal, “3 yıldır bu kutsal Meclisdeyim. Bu yıl 3’üncü bütçe planlaması yapılıyor. Bu bütçe planlaması da dahil geçim sıkıntısı olan vatandaşımızın hiçbir zaman bütçede olduğunu görmedim. Zira siz Türkiye’mizin yoksullarının değil, size yandaş olanların bütçesini yapıyorsunuz.” dedi.

 

AÇIKLAMALARDA BULUNDU

Vatandaşın parasızlık nedeniyle çocuklarının yüzüne bakamadığını belirten CHP Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal TBMM’de yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2021 yılı bütçesi hakkında parti grubum adına söz almış bulunuyorum. Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü, madenlerimizin sistemli olarak araştırılması ve işletilmesi amacıyla 1935 tarihinde kurulmuştur. Kuruluş Kanununa göre; yurdumuzun maden ve taş ocakları kaynaklarını aramak, bulmak ve işletmeye uygun olup olmadığını tespit etmek amacıyla görevlendirilmiştir. Bunun yanında MTA, ülkemizin her yerinde etüt çalışmaları yapmış, bu çalışmalar sırasında birçok yeni maden yatakları bulunmasına katkı sağlamıştır. Tüm bu çalışmalarıyla MTA, Türkiye ekonomisine büyük katkılarda bulunmuştur. MTA’nın bu özverili çalışmalarına rağmen ülkemizin enerjide dışa bağımlılığı ortadan kaldırılamamıştır.   Enerji Bakanlığı’nın 2021 yılı bütçe rakamlarını incelediğimizde ülkemizin enerjide dışa bağımlılığını azaltacak yönde ciddi bir çalışma yapılmadığını da görüyoruz. Enerji de uygulanan yanlış politikalar vatandaşımıza fatura ve haksız vergi olarak yansıtılıyor.

 

SON DURUMU ANLATTI

Bakın bu kış günlerinde dört kişilik bir aileye gelen aylık ortalama elektrik faturası 250, doğalgaz faturası ise 500 lirayı buluyor.  Asgari ücretle geçinen ya da sadece emekli aylığı alan yurttaşlarımızın bu faturaları ödemesi mümkün değil. Ülkemizin asıl sorunu işsizlik, yoksulluk ve geçim sıkıntısıdır. Milletimiz, bizlerden bu sorunların çözümü için çalışma yapmamızı beklerken; getirdiğiniz bu bütçe kanununda vatandaşın geçim sıkıntısına derman olacak hiçbir düzenleme yok. Sayın başkan değerli milletvekilleri; Sizlere esnafımızın içerisinde bulunduğu durumu göstermek için seçim bölgem Kırıkkale’ de çekilmiş birkaç fotoğraf göstermek istiyorum. Bakın bu resim; Kırıkkale’mizin en işlek caddelerinden olan Osman Tiryaki Caddesinde çekilmiş bir fotoğraf. Eskiden kiralık dükkân bulabilmenin bile imkansız olduğu Osman Tiryaki Caddesi’nde birçok dükkan boşaltılmış. İçlerinde kira borcunu ödeyemediği için hakkında tahliye kararı alınmış işyerleri var.

 

ESNAF ÇOK PERİŞAN

Bir başka fotoğraf; Bu fotoğraf Kırıkkale merkezde Toprak Mahalle diye tabir ettiğimiz gıdadan temizlik ürünlerine, lokantacılardan, giyimcilere, çay ocaklarına kadar yüzlerce dükkanın bulunduğu şehrimizin ekonomik anlamda en hareketli semtlerinden birisinde çekilmiş bir fotoğraf. Bu iş yeri sahipleri elektrik, su, ısınma, vergi, kredi, SGK ve Bağ-kur ödemeleri yüzünden nefes alamıyor. Bakın bu ödemeleri yapamayan esnafımız dükkânının camına devren satılık ya da kiralık levhası asmış durumda. Bu iş yeri sahipleri üstelik pandemi döneminde devletten hiçbir yardım alamadılar. Her biri aile sahibi, çoluğu çocuğu olan insanlar. Bu insanlara hiçbir yardım yapmadınız. Bakın arkadaşlar; işyerini kapatan bu insanlar bizlere ulaşıp ‘vekilim hiç olmazsa bana asgari ücretli bir iş bul, akşam çoluğumun çocuğumun yüzüne bakamıyorum’ diyorlar. İşte yarattığınız Kırıkkale tablosu bu. İşsizliğin her geçen gün büyüdüğü, iş bulamayan gençlerin hızla şehri terk ettiği, 10 yıllık 20 yıllık esnafların dükkânını kapatıp asgari ücretle iş aradığı Kırıkkale tablosu. Bu tablo karşınızda kendinizle ne kadar gurur duysanız az.

 

 

ESNAFI GÖRMÜYORLAR

Değerli arkadaşlar bir başka mağduriyet; kantinci esnafımız ve okul servisçileri. Pandemi döneminde en çok etkilenen sektörlerin başında bu insanlarımız geliyor. Korona virüs tedbirleri kapsamında Türkiye genelinde 13 Marttan itibaren okullar kapatıldı. O tarihten bu yana 9 aydır iş yapamayan kantin ve servis işletmecileri perişan durumda. Kapılarını çalıp bir ihtiyacınız var mı, nasıl geçiniyorsunuz? diye soran yok. Berberlerimiz, lokantalarımız, kafe işletmeleri, çay ocakları, minibüs esnafı kan ağlıyor. Gelirleri yüzde 80 oranında düşen; ancak masrafları 2-3 kat artan bu insanlar geçim mücadelesi veriyor. Galoş, eldiven, önlük kullanmaları zorunlu hale getirilen berberler salona 2 kişiden fazla kimseyi sokamıyor. Havalar soğuduğu için elektrik ve ısınma giderleri 2 kat artmış durumda. Eskiden masraflar çıktıktan sonra cebine aylık 4-5 bin lira kalan bu insanlar artık ekmek parası bulamıyor. Bu insanlar bizden çözüm beklerken Ak Parti iktidarı Kırıkkale esnafını görmüyor, duymuyor.

 

YANDAŞ BÜTÇESİ

Sebze, meyve, gıda ve temizlik ürünleri ateş pahası, artık evlerde ocak yerine taş kaynıyor. Bakın bir başka önemli konu emeklilerimiz: Açlık sınırını dahi bulmayan emekli maaşları emeklilerimizi açlığa mahkûm etti. Emekli yoksulluğu her geçen gün derinleşiyor. Yoksulluğu derinleşen emekliler tam anlamıyla yaşam savaşı veriyor. Pandemi koşularında temel tüketim maddelerine yapılan zamlar nedeniyle emeklilerimizin maaşları yüzde 40-50 oranında eridi. Bu tablodan en çok da Kırıkkale’ de sayısı 50 bini bulan emeklilerimiz etkilendi. 3 yıldır bu kutsal Meclis’ deyim 3. Bütçe yapılıyor. Yaptığınız bu bütçe dahil esnafın, emeklinin, çiftçinin, asgari ücretlinin kısacası geçim sıkıntısı yaşayan vatandaşlarımızın hiçbir zaman bütçede olmadığını gördüm. Tabi bu bir tercih meselesi. Zira siz Türkiye’mizin yoksullarının değil, size yandaş olanların bütçesini yapıyorsunuz, Bizlerde sizin bu siyasi tercihinizin yanlış olduğunu başta seçim bölgem Kırıkkale olmak üzere her yerde anlatıyoruz. Umarım bu sizin iktidarda olduğunuz son bütçe olacak. Çünkü ilk seçimde biz iktidar olacağız. 2022 yılının bütçesini de bizler emekçilerimizle, köylülerimizle, yoksullarımızla birlikte yapacağız. Geliri hakça paylaşıp, ülkemizin zenginliğini vatandaşlarımıza aktaracağız.”

YorumlarBu habere hiç yorum yapılmamış     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

10 + 2 = ?

 

Bunlar da ilginizi çekebilir