Çeltik hasadı yapıldı - HABER318
En Son Haberler
YazarlarTümü
Namaz Vakitleri
Görüntülenen Åžehir:   Loading
Puan Durumu Loading
Gazeteler

Çeltik hasadı yapıldı

Kırıkkale'de dron ile ekimi ve ilaçlaması yapılan çeltik tarlalarında hasat telaşı başladı.
Bu haber 195 kere okunmuÅŸ. 24.10.2022 Pazartesi 18:56

Kırıkkale'de dron ile ekimi ve ilaçlaması yapılan çeltik tarlalarında hasat telaşı baÅŸladı. Ä°l Tarım ve Orman Müdürü Sırrı Yılmaz, çeltik üretilen 28 ilden birisi olan Kırıkkale'nin Sulakyurt ilçesinde ekim yapıldığını söyledi.

 

HASAT ÇALIÅžMASI

Ä°lçedeki çeltik tarlalarında dron ile 530 dönümde ekim, yaklaşık 4 bin dönümde ilaçlama yapıldığını ifade eden Yılmaz, gelecek yıl tüm çeltik tarlalarını dron ile ekip ilaçlamayı hedeflediklerini belirtti.Bu yıl verim beklentilerinin yüksek olduÄŸunu dile getiren Yılmaz, "Dekar başına ortalama 800 kilogram ürün bekliyoruz. 5 bin 200 dekarda yaklaşık 4 bin ton çeltik üretimi olacağını düÅŸünüyoruz. Bu yıl üreticimiz modern yöntemlerle ekim yaptı. Bu, hem üreticimizin maliyetini düÅŸürüyor hem de verim miktarını olumlu yönde etkiliyor. Biz de çiftçimizle memnuniyetlerine ÅŸahitlik ettik." dedi.Yılmaz, hasat edilen alanlardaki verim ortalamasının yanı sıra açıklanan çeltik fiyatlarının da üreticiyi son derece memnun ettiÄŸini söyledi.Bölgede daha çok "Osmancık" ve "baldo" çeÅŸitlerinin yetiÅŸtirildiÄŸini anlatan Yılmaz, "Bu yıl Valimiz Bülent TekbıyıkoÄŸlu'nun da talimatlarıyla yeni çeÅŸitlerin denenmesiyle ilgili proje yapacağız. Üreticimizden de bu konuda talep olduÄŸunu gördük ayrıca üreticilerimize mazot, gübre, sertifikalı tohum ve prim destekleri verilmektedir." diye konuÅŸtu.

 

HASAT BÄ°LGÄ°SÄ° VERÄ°LDÄ°

Bu yıl YeÅŸilli köyünde dron ile 530 dönüm arazide çeltik ekimi yapan çiftçi Hasan Hüseyin Yılmaz da üreticiler olarak ellerinden geldiÄŸi kadar teknolojiye ayak uydurmaya çalıştıklarını anlattı.Yılmaz, verimin güzel olduÄŸunu belirterek, "Bu yıl dron ile tohumlama iÅŸlemi çok güzeldi, homojen ÅŸekilde serpme iÅŸlemini yaptık. Sonra ilaçlamalarımız baÅŸladı ve ilaçtan da çok karımız oldu. Åžöyle ki dron otomatik çalıştığı için attığınız tohum veya ilaç üst üste gelmiyor. Bu nedenle ürün kaybı da olmuyor. 5 kilogram ilacı 7 dönüme atarken, dron ile 10 dönüme yetiyor." ifadelerini kullandı.Yılmaz, geçen yıl dönümde ortalama 600 kilogram verim aldığını, bu sene ise hasat ettikleri tarlalarda 800-850 kilogram ürün elde ettiklerini söyledi.YaÅŸ olarak hasat yapıldığı için bazı bölgelerde dönümde bir tonu gördüklerine dikkati çeken Yılmaz, ÅŸunları kaydetti:"Tam hesaplamadık ama tahmini olarak söyleyebilirim dron sayesinde yaklaşık yüzde 35 karım oldu. Dron yokken traktörlerde demir teker kullanıyorduk ancak ürün çok ezildiÄŸi için çiftçi çeltiÄŸin içerisine çok fazla girmek istemiyordu. O nedenle çok fazla gübre veya ilaç atamıyor, atamadığı için de hastalık oluyordu. Fiyatlar da geçen yıla göre çok iyi."

YorumlarBu habere hiç yorum yapılmamış     'Ä°LK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

3 + 5 = ?

 

Bunlar da ilginizi çekebilir