İlk traktör üretildi
TRAKTÖR ÜRETÄ°LÄ°YOR
Kırıkkale'de, Türkiye-Azerbaycan-Belarus iÅŸ insanlarının ortaklığında 100 milyon dolarlık yatırımla kurulan traktör, kule vinç ve ağır tonajlı hidrolik pres fabrikasında ilk traktörlerin imalatı gerçekleÅŸtirildi. Keskin Organize Sanayi Bölgesi'nde 15 bini kapalı 53 bin metrekare alana sahip fabrikanın ilk bölümü tamamlanarak hizmete açıldı. Fabrikada, 120 ve 200 beygir gücünde iki traktör modelinin üretimi yapılıyor. Fabrikada, yılda bin 500 traktör üretilmesi hedefleniyor. Azeri-Türkiye Üretim BirliÄŸi (ATÜB) Türkiye ortağı ve ÅŸirket direktörü Kenan Ece, yaptığı açıklamada, traktör ÅŸirketini 2017 yılında kurup devlet teÅŸviÄŸinden yararlandıklarını söyledi.
BÄ°LGÄ°LER VERÄ°LDÄ°
Fabrikanın temelini 2018 yılı ÅŸubat ayında attıklarını belirten Ece, ÅŸöyle konuÅŸtu: "Allah'a ÅŸükürler olsun ki fabrikamızın ilk holünü açtık. 6 traktörün montajını gerçekleÅŸtirdik. Åžu anda bu traktörlerimizin tescili noktasında müracaatlarımızı yaptık. Bu iÅŸlemin tamamlanmasının ardından bir an önce seri imalata geçmeyi düÅŸünüyoruz. Ä°kinci ve üçüncü hollerde de çalışmalarımız devam ediyor. Onların da tamamlanması yaklaşık 3 ayı bulacak. Fabrikamız tam kapasitesiyle çalışmaya baÅŸladığında yılda bin 500 traktör üretmeyi hedefliyoruz. Tercihe göre yıllık 3 bin 500 traktöre kadar da kapasitemizi artırabiliriz."
PAÇALAR DA ÜRETÄ°LECEK
Ece, üretilen traktörlerin diÄŸerlerine göre daha az yakıt tükettiÄŸini ancak daha güçlü olduÄŸunu ifade etti. Ä°lk etapta fabrikada 120 beygir ve 200 beygir gücünde iki traktör modelinin üretimi yapılacağına dikkati çeken Ece, "Fabrikamızın ülkemize hayırlar getirmesini diliyorum. Ülke kalkınmasının yerelden baÅŸladığına inanıyorum. Bu fabrikada ilk olarak bu traktörlerin montajını yapacağız. Daha sonra bu traktörlerin yedek parçalarının yüzde 40-50'sini burada üreteceÄŸiz." dedi.
10 BÄ°N DOLAR DÜÅžÜK OLACAK
Ece, ÅŸu anda fabrikada 120'ye yakın kiÅŸinin çalıştığını, diÄŸer bölümler açıldıkça bu sayının artacağını dile getirdi. Çiftçilerin az yakan, güçlü ve yedek parça noktasında sorun yaÅŸamadığı traktör talep ettiÄŸini ve kendilerinin de bu yönde çalışmalar yaptığını vurgulayan Ece, "Traktörlerimizin Türkiye'de çok iyi satacağına eminim. Hedeflerimiz çok büyük. Traktörümüzün fiyatları ise aynı beygir traktörlerden 10 bin dolar daha düÅŸük olacak. Yedek parçada da hiçbir sorunumuz olmayacak. Yakıt konusunda da çok cimri bir traktör. Ä°nÅŸallah çiftçilerimiz memnun kalacak." ifadelerini kullandı. Ece, fabrikanın, satış, servis, imalat, montaj ve yedek parça aÄŸları ile toplanıldığı zaman 15 bin kiÅŸiye yakın kiÅŸi için ekmek kapısı olacağını belirtti.
Ä°HRACAT YAPILACAK
Traktör için yurt dışından da taleplerin olduÄŸunu aktaran Ece, ÅŸunları kaydetti: "Åžu anda görüÅŸtüÄŸümüz ülkeler mevcut. Ä°hracat anlamında da çalışmalarımız devam ediyor. Romanya, Bulgaristan, Makedonya, Ä°ngiltere ve Almanya gibi ülkelerden talepler var. Ä°hracat anlamında da hem il ekonomisine hem de ülke ekonomisine çok güzel katkılar saÄŸlayacağız. Bir ülke, sanayisi varsa vardır. Sanayisi olmayan, üretimi olmayan bir ülke yok olmaya mahkumdur."