En Son Haberler
YazarlarTümü
Namaz Vakitleri
Görüntülenen Şehir:   Loading
Puan Durumu Loading
Gazeteler

Ahilik kutlaması yapıldı

Kırıkkale'de Ahilik Haftası düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Bu haber 216 kere okunmuş. 13.09.2022 Salı 19:43

Kırıkkale'de Ahilik Haftası düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. Kırıkkale Vali Yardımcısı Ahmet Sait Kurnaz, Belediye Başkanı Mehmet Saygılı, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Osman Cebeci ile esnaf temsilcileri, Kırıkkale Belediyesinden İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü önüne kadar yürüdü.

 

 

KUTLAMA YAPILDI

Kurnaz, burada düzenlenen programda yaptığı konuşmada, yaklaşık 800 yıldır Anadolu insanının ekonomik ve kültürel yaşamında önemli yer tutan Ahiliğin, dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilgi ve dayanışmanın sembolü ve sanat ile birleşimi olduğunu söyledi. Anadolu'nun Ahilik geleneğinin, dürüst ticaret ve kazancın simgesi olduğunu aktaran Kurnaz, bugün modern çağda ticaret ahlakı, müşteri memnuniyeti gibi ön planda tutulan birçok hususun temelinin, yüzyıllardır Ahilik teşkilatının yapısında yer aldığını vurguladı. Belediye Başkanı Saygılı da esnafın hareketleri, davranışları ve ilkeleriyle topluma yön veren bir meslek olduğunu dile getirdi. Saygılı, "Ahilik esnaf teşkilatı olmasına rağmen sosyal hayatını düzenleyen bir birliktir. Eşraf topluma yön verendir. Bende ekmeğini esnaflıktan kazanan bu ilkelerin ne demek olduğunu biliyorum. Biz Zafer caddesinde esnaflık yapıyorduk. Hiç öğle yemeğini yalnız yemezdik. Esnaflar bir arada yemek yerdi. Zaman geçtikçe bu tür şeyler azaldı. Birlik beraberlik hiç bir zaman uzaklaşmamak lazım. Ahilik güçlü bir yapıya sahip. Ahilik harama bakma, haram yeme, haram içme, doğru sabırlı ol, büyüklerimden önce söze girme,  kimseyi kandırma, dünya malına tamah etme, kendin muhtaç olsan bile başkasına verecek kadar cömert ol'' dedi.

 

GENİŞ KATILIM OLDU

Ahiliğin ilkelerinin de bu kapsamda sadece esnafa değil, topluma da yön verdiğine dikkati çeken Saygılı, bu teşkilat yapısının toplumun her kesimine yayılmasını istediklerini kaydetti. Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Cebeci ise Ahilik teşkilatının toplumsal yaşamın ortak noktası olan insan üzerine kurulduğunu ifade etti. Cebeci, "Ahilik Milli dayanışmaya önem veren bir esnaf teşkilat yapılanmasıdır. Günümüzde bu yapılaşmaya esnaflardır. Asıl amaç ülke ekonomisine katkı sağlamak ve birlik beraberliktir. Bütün esnaf odalarımızla ahilik geleneğinden  gelen bu anlayışı birlik beraberliği iyi anlamayız. Katılımcılara teşekkür ediyorum. İşimiz esnaflık sevdamız ülkemiz.'' dedi. Akademisyen Kazım Ceylan tarafından "Ahilik" konulu konferansın verildiği programda, "Ahilik" tiyatrosu sergilendi. "Yılın Ahisi" Mehmet Saydam, yılın kalfası Murat Aktaş ve yılın çırağı İbrahim Göndoğan'a cübbe giydirilip şed kuşatıldığı tören, katılımcılara Cumhuriyet Meydanı'nda pilav ikramıyla sona erdi. Törene, Ticaret İl Müdürü Seyfettin Çetiner, İl Emniyet Müdürü Fahri Bulut, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Varlı, protokol üyeleri, esnaf temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

YorumlarBu habere hiç yorum yapılmamış     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

7 + 4 = ?

 

Bunlar da ilginizi çekebilir