En Son Haberler
YazarlarTümü
Namaz Vakitleri
Görüntülenen Şehir:   Loading
Puan Durumu Loading
Gazeteler

Aile çok önemli

Ailelerin bağımlılıkla mücadelede bilinçlenmesi amacıyla düzenlenen Huzur Köy Aile Psikoeğitim Seminerleri hız kesmeden devam ediyor.
Bu haber 190 kere okunmuş. 24.05.2022 Salı 18:36

Ailelerin bağımlılıkla mücadelede bilinçlenmesi amacıyla düzenlenen Huzur Köy Aile Psikoeğitim Seminerleri hız kesmeden devam ediyor. Seminerlerin 10’uncu haftasında ailelere “Bağımlılığın Doğası ve Ailenin Önemi” konulu bilgilendirmeler yapıldı.

 

 

ÖNEMLİ BİR KONU

Kırıkkale Müftülüğü Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen seminerde konuşma yapan Kırıkkale Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu katılım sağlayan ailelere teşekkürde bulundu. Vali Tekbıyıkoğlu, “Bağımlılıkla mücadele çok zor bir iş. Bir savaş olarak addedecek olursak cephe savaşından bile zor bir mücadele. Kendi içinden kendi düşmanını üreten bir olay. Her ağacın içerisinden kurt çıkarak ağacı nasıl çürütüyorsa; bağımlılıkta bu şekilde insanın içini çürütmektedir. Uyuşturucu ve bağımlılık yapan her madde aslında yüzyıllardan beri insanoğlunun gündeminde olan bir konudur. Konvansiyonel yöntemlerle daha önceden üretilen uyuşturucular artık sentetik maddelerden üretilmektedir. Dünya ticaretinin yüzde 1’inden daha fazlası uyuşturucu ticaretine aittir. 321 milyar dolar kadar bir rant oluşturmaktadır. Bu paradan da başta terör örgütleri olmak üzere art niyetli bütün suç örgütleri beslenmektedir” dedi.

 

MÜCADELEDE İLK SIRADA

Türkiye’nin uyuşturucu ile mücadelede dünya sıralamasında ilk sıralara ulaştığının altını çizen Vali Tekbıyıkoğlu, “Birleşmiş Milletlerin raporuna göre sentetik uyuşturucuların kullanım oranları artarak devam etmektedir. Avrupa’da yüzde 25’e yakın bir kullanım oranı bulunmaktadır ki; bu da 4 kişiden 1’inin uyuşturucu kullandığına tekamül etmektedir. Dünyanın geri kalanında ise yüzde 5 civarında uyuşturucu kullanımı görülmektedir. Ülkemizde bu oranlar çok daha düşük oranda ama dünyada böyle bir problem var ve büyümeye devam ediyor. Bu yüzden de mücadele etmemiz gerekiyor. Mücadelesi o kadar güç bir alan ki, polisiye tedbirlerle de bununla mücadele ancak bir yere kadar olabilir” dedi.

 

VALİ BİLGİLER VERDİ

Polisiye tedbirler ile uyuşturucu mücadelede belli bir yere kadar ilerleyebildiklerini belirten Vali Tekbıyıkoğlu bu mücadelenin en önemli faktörünün aileler olduğunu kaydetti. Vali Tekbıyıkoğlu, “İlimizde de yaptığımız faaliyetlerde Emniyetimiz ve Jandarmamız çok fazla gayret sarf ediyorlar. Sağlık Bakanlığı’nın uyuşturucu bağımlılığına düşmüş bütün herkesi rehabilite edebilecekleri bir alanı yok. Yüz çeşme bir havuzu doldururken birkaç çeşmede sürekli boşaltıyor. Bunun önleyici hizmetleri, rehabilitasyon ve tedavi hizmetlerinden çok daha kıymetlidir. Bu bağımlılık sosyal bir statü gözetmeden yayılıyor. Hiçbir sosyal statü gözetmeden insanların başına gelebilecek ve giderek geometrik bir şekilde büyüyen bir bela. Aileler bu mücadele için çok kıymetlidir. Bu süreç yönetimine müdahil olurken nasıl bakmaları gerektikleri büyük önem arz etmektedir”

 

AİLELER BİLİNÇLİ OLMALI

Televizyonları ve medyayı izlediğimiz zaman bağımlılığa düşmüş insanlar, toplum düşmanı insanlarmış gibi algılanılıyor. Olay bu şekilde değil. Bizim ilimizde yürüttüğümüz büyük bir proje var. Bunun büyük bir kısmını Huzur Köy oluşturuyor. Ben bu projenin genel ismini de ‘Umut’ olarak adlandırdım. Türkiye’ye de umut olması için. Çocuklarımızla AMATEM tedavisi sonrası, buluşma havuzu olarak tabir ettiğim Huzur Köy’de sık sık sohbet ediyorum. Bunların hiçbiri kötü çocuk değil. Hepsi mahallemizde komşumuzun çocuğu gibi, yeğenlerimiz gibi. Şöyle bir gerçek var maddeyle buluşan insanlar maddeyi almak için önünde hiçbir engel tanımıyorlar. Aileler bu konuda çok önemli. ‘Benim böyle bir evladım yok’ deyip ötelememeliyiz. Tedavi süreçlerinden geçerek tedavi olan arkadaşlarımız var. Başarı sağlanan tedavilerde ailenin önemi çok büyük olduğuna müşahede ettik. Ailenin katkısı olmadan bununla mücadele edilmesi çok zordur. Bu çocukların kötü bir çocuk olmadığını, sadece maddenin tesiriyle bu davranışları sergilediğinin bilincinde olup bu çocukları maddeden kurtarmak için ailesinin profesyonel bir yaklaşımla gitmesi lazım” dedi.

 

HUZUR KÖY PROJESİ

Bu yaptığımız operasyonlarda bütün kurumlarımızla haftalık toplantılarımızı yapıyoruz ve bütün kurumlarımızı bu projenin içerisine dahil ediyoruz. Ama aileler olmazsa bu proje için mücadelemizde zorlanırız. Huzur Köyü’müz'deki çalışmalarımızdan sonra, şu anda orada bulunan çocuklarımızın yarısının iyileşmelerinden dolayı ilaçları kesildi, geri kalan kısmın yarısında ise ilaç kullanım dozu düşürüldü. Başarılı mezunlarımız var, hayata tutunan mezunlarımız var. Rehabilitasyon merkezlerimizin kapasitesi belli, bu yüzden ailelerimizin büyük önemi bulunmaktadır. Önleyici hizmet kapsamında, ailelerimizin çocukların bu bağımlılığa gitmeden bunu anlamaları ve süreci yöneterek bu maddeye erişmesini engellemesi gerekiyor.  Yaptığımız çalışmalarda sivil toplum kuruluşlarımızdan da çok istifade ediyoruz. Mücadelemizde yanımızda olan tüm kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

 

VALİ’YE TEŞEKKÜR EDİLDİ

Vali Tekbıyıkoğlu’nun konuşmasının ardından Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Süleyman Barbaros Yalçın tarafından ailelere uyuşturucunun zararları hakkında bilgilendirici slayt sunumları ve anlatımlar yapılırken, ailelerin soruları da Doç. Dr. Yalçın tarafından cevaplandırıldı. Program sonunda, Huzur Köy'de tedavisi tamamlanan bir genç, ailelere yaşadığı tedavi süreçleri hakkında bilgilendirmeler yaptı. Ailelerin dikkatli olması gerektiğini belirten genç, tedavi süresince Vali Tekbıyıkoğlu’nun her hafta Huzur Köy'e gelerek kendileri ile yakından ilgilendiğini ve sağlık durumlarını takip ettiğinin altını çizerek Vali Tekbıyıkoğlu’na teşekkürde bulundu.

YorumlarBu habere hiç yorum yapılmamış     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

1 + 6 = ?

 

Bunlar da ilginizi çekebilir