Ana arılar satılabilecek
ÖNEMLÄ° BÄ°R GELÄ°ÅžME
Ana Arı YetiÅŸtiriciliÄŸi Projesi kapsamında Bahşılı ilçesindeki 2 üreticiye 1000'er kovan ve 10'ar damızlık ana arı desteÄŸi verildi.Üreticiler, bölgeye en uygun çeÅŸit olan Kafkas ve Anadolu ırkını yetiÅŸtirecek ve bunları Tarım ve Orman Bakanlığının Dijital Tarım Pazarı (DÄ°TAP) Projesi kapsamında Türkiye'nin her bölgesine satabilecek. Ä°l Tarım ve Orman Müdürü Sırrı Yılmaz, yaptığı açıklamada, Ana Arı YetiÅŸtiriciliÄŸi Projesi'nin Bahşılı Ä°lçe Tarım ve Orman MüdürlüÄŸünce hazırlandığını söyledi.
BÄ°LGÄ°LER VERÄ°LDÄ°
Projenin KOP'a sunulduÄŸunu ve uygun bulunarak desteklendiÄŸini dile getiren Yılmaz, ÅŸöyle konuÅŸtu:"Proje, 2 bin ana arı kovanı, 20 damızlık ana arı temini ve arı yetiÅŸtiricilerinin eÄŸitimini kapsayan 3 temel unsurdan oluÅŸuyor. Bu, yüzde 70 destekli ve yüzde 30 üretici katkılı bir proje. Proje kapsamında ilçede 2 üreticimize 1000'er kovan ve 10'ar damızlık ana arı desteÄŸi verdik. Üreticilerimiz burada yetiÅŸtirdikleri ana arıları hem kendi ihtiyaçları için kullanacaklar hem il genelindeki arıcılara verebilecekler hem de çevre illerdeki arıcıların ana arı ihtiyaçlarını karşılamış olacaklar."
DÄ°JÄ°TAL ORTAMDA SATIÅž
Yılmaz, projenin ilk defa Kırıkkale'de uygulandığını, ilerleyen dönemde Kafkas ve Anadolu ırkının melez çeÅŸidini bölgeye yayacaklarını belirterek, "Amacımız, ilimizde arı yetiÅŸtiriciliÄŸini yaygınlaÅŸtırmak ve üretimimizi artırmak. Arı yetiÅŸtiricilerimizin ve arkadaÅŸlarımızın bu konudaki gayretleri, projenin gerçekleÅŸmesi noktasında son derece önemli. Bir de Tarım ve Orman Bakanlığımızın yeni uyguladığı Dijital Tarım Pazarı Projesi kapsamında yetiÅŸtiricilerimizin kayıtlarını buraya yaptırdık. Ürettikleri ana arıları dijital ortamda da rahatlıkla satabilecekler. Dolayısıyla kargo kayıpları ve masraflarının da önüne geçilmiÅŸ olacak." dedi.
60 BÄ°N LÄ°RAYA KADAR VAR
Arı yetiÅŸtiricisi emekli öÄŸretmen Hanefi Liman (65) da yaklaşık 25 yıldır arıcılık yaptığını ve pek çok arı ırkıyla uÄŸraÅŸtığını söyledi.Bu süreçte hep baÅŸkalarının ürettiÄŸi ana arıları kullandığına dikkati çeken Liman, ÅŸunları kaydetti:"Baktık ki verim yok, projeyi duyunca yöremize en uygun Anadolu ve Kafkas ırkı arıları üretmek için tamam dedik. Bu kapsamda 1000 ana arı kapasiteli iÅŸletmemizi kurmuÅŸ bulunuyoruz. Projemizin yüzde 70'i hibe, yüzde 30'unu biz karşıladık. Damızlık bir ana arı, yanındaki 5-6 iÅŸçi arıyla kafeste gelir, biz de onu normal kovana koyarız. Normal kovanda devam ederken ondan aldığımız larvalar ve transferlerle ana arı yetiÅŸtirmeye çalışırız. Åžu ana kadar 400'e yakın ana arı yetiÅŸtirdik. Bir taraftan yetiÅŸtiriyoruz, bir taraftan da satıyoruz. Anadolu ve Kafkas ırkı bir ana arıyı 60 liraya veriyorum. Åžu anda 250 kovan dolu. 1000 kovanı da doldurup, sezonda 4 parti devir yaptırmak istiyoruz."