En Son Haberler
YazarlarTümü
Namaz Vakitleri
Görüntülenen Şehir:   Loading
Puan Durumu Loading
Gazeteler

Aşure beraberliktir

Alevi Kültür Dernekleri Kırıkkale Şubesi, Kırıkkale Belediyesi Düğün Salonunda organize edilen programda, davetlilere aşure dağıttı.
Bu haber 389 kere okunmuş. 30.09.2019 Pazartesi 11:39

ÖNEMLİ HADİSELER OLDU

Aşurenin kaynaşmanın, birleşmenin, gönül dostluğunun, bir araya gelmenin önemli bir unsuru olduğunu söyleyen Alevi Kültür Dernekleri Başkanı Hüseyin Güney, tarihte muharrem ayında önemli hadiseler yaşandığını dile getirdi. Güney, bu ayda cereyan eden Kerbela Olayı'nın iyi anlaşılması gerektiğini belirterek, "İnşallah bu tür etkinlikler, hepimizin birlik ve beraberliğine, kardeşliğine vesile olur. Birbirimizi eleştirmek, çekiştirmek, ötekileştirmek yerine, herkes birbirinin düşüncesine, inancına saygı duyduğu sürece birlik ve beraberliğimize sahip çıkarız. Aşure lokmalarımız tüm yönetimimiz tarafından hazırlanmıştır. Aşure Lokmalarımız hastalarımıza şifa olsun”

 

KERBELA ŞEHİTLERİ ANISINA ORUÇ

İsteyen Alevi-Bektaşıler hicri takvimin 1.incı ayında, Muharrem tarihleri arasında Kerbela şehitleri anısına oruç tutarlar. Esas olarak 10 Muharrem 61 Hicri (10 Ekim 680) günü Emevi Halifesi Yezid’İn emriyle peygamberimiz Hz. Muhammed’in torunu ve Hz. Ali’nin oğlu Hz.İmam Hüseyın’in Kerbela’da şehit edilmesi nedeniyle tutarlar. Tarihe Kerbela Olayı olarak geçen bu vaka. Muaviye tarafından halife tayin edilen Yezit, babasının ölümünden sonra ilk iş olarak özellikle Hz. Hüseyın’in mutlaka kendisine biat etmesini, reddederse öldürülmesini emir verir. Hz. Hüseyin Zalimin zulmüne karşı çıkmamak, mazluma yapılacak en büyük Kötülüktür. Ben zalimlerle birlikte varlık içinde yaşamayı alçaklık sayarım. Zalime karşı gelerek bulacağım ölümü İse yücelik sayarım?

 

İMAM HÜSEYÎN7İN MATEMİ

İmam Hüseyin Aleviler ve İnsanlık için mazlum ve direniş abidesi olmuştur. Bu çirkin savaşın en küçük kurbanı ise daha altı aylık bir bebek olan Hz. Hüseyin’in oğlu Ali Asgar’dı. Kadınlarla birlikte. İmam Hüseyin’ın hasta olan küçük oğlu imam Zeynel Abidin bu katliamdan sağ olarak kurtulur. Aleviler, bu acı olayı On iki İmamlar ile de bütünleştirerek. 1 Muharrem’den başlamak üzere on iki gün oruç tutarlar. Buna Matem Orucu da denilmektedir. Oruç süresince su içilmeden sulu içeceklerle yetinilmesi, hayvan kesilmemesi, düğün, eğlence yapılmaması vb. gibi uygulamalar imam Hüseyin’in matemim simgelemektedir?” ifadelerini kullandı.

 

KATILIM YÜKSEK OLDU

Etkinliğe CHP Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal, Belediye Başkanı Yardımcısı Halil Danacı, İl Müftüsü Şahin Yıldırım, CHP İl Başkanı onur Yüksel Bozdağ, Saadet Partisi İl Başkanı Faruk Vurgun, Emekliler Derneği Başkanı Zekeriya Aytekin, çok sayıda davetli katıldı.

YorumlarBu habere hiç yorum yapılmamış     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

8 + 7 = ?

 

Bunlar da ilginizi çekebilir