En Son Haberler
YazarlarTümü
Namaz Vakitleri
Görüntülenen Şehir:   Loading
Puan Durumu Loading
Gazeteler

Bütçeye tepki gösterdi

Saadet Partisi Kırıkkale il Başkanı Faruk Vurgun, basın toplantısı düzenleyerek güncel meselelerle ilgili açıklamalarda bulundu.
Bu haber 528 kere okunmuş. 23.12.2019 Pazartesi 15:10

Saadet Partisi Kırıkkale il Başkanı Faruk Vurgun, basın toplantısı düzenleyerek güncel meselelerle ilgili açıklamalarda bulundu. İl binasında düzenlediği basın toplantısı ile, asgari ücret görüşmeleri başta olmak üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) görüşmeleri devam eden bütçe görüşmeleri ve ekonomiyle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

 

 

YARISI KADAR BİLE DEĞİL

Meclis’te kabul edilen 2020 bütçesine yönelik değerlendirmelerde bulunan Saadet Partisi Kırıkkale İl Başkanı Faruk Vurgun, bütçe açığının 138,9 milyar lira, bütçe açığının bütçe içindeki payının ise yüzde 12,7 oranında olduğunun altını çizerek, yatırımların bütçedeki payı yüzde 5,2 iken faize ayrılan pay ise yüzde 13’tür. Çok acıdır ki, yatırıma ayrılan pay, faiz ödemelerine ayrılan payın yarısı kadar bile değildir” dedi. Vurgun, “Bütçe büyüklüğü 1 trilyon 95,5 milyar liradır. Bütçe gelirleri 956,6 milyar lira ve bütçe açığı da 138,9 milyar lira olarak yer almıştır. 956,6 milyar lira olarak öngörülen bütçe gelirleri içinde vergi gelirlerinin payı yüzde 82 oranındadır. Bütçe açığının bütçe içindeki payı da yüzde 12,7 oranındadır. Yatırımların bütçe içindeki payı yüzde 5,2’dir. Faize ayrılan pay ise yüzde 13’tür.” diye konuştu.

 

ÇOK ACI BİR TABLO

Çok acı bir tabloyla karşı karşıya olduklarını ifade eden Vurgun, “Çok acıdır ki, yatırıma ayrılan pay, faiz ödemelerine ayrılan payın yarısı kadar bile değildir. Bütçe, ülkemizin yıllardır sömürülmesine neden olan faiz belasından kurtulamayacağını ortaya koymuştur. Bütçe giderleri içindeki faiz kara deliğinde bir azalma öngörülmüyor. Halktan vergi yoluyla toplanan kaynaklar, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi yine faiz yoluyla rantiyeye aktarılacak.” ifadelerini kullandı.

 

İŞSİZLERİN SORUNUNA UZAK

İktidarın söz konusu bütçeyle yatırım yapamayacağını, bütçe kaynaklarının popülist harcamalarda kullanılacağına dikkat çeken Vurgun, ülkede yatırım ortamının olmadığının altını çizdi. Piyasada ciddi güven sorunu olduğunu vurgulayan Vurgun, şöyle devam etti: “Yaşanan ekonomik bunalımın ve işsizliğin dibe vurmasının bir nedeni de iktidarın kamu yatırımı yapmamasıdır. Normalde bütçe içindeki yatırım payının en az yüzde 20-25 seviyesinde olması gerekirdi. 2020 bütçesi, ekonomide gösterilmeye çalışılan pembe tablolara rağmen vatandaş için hiçbir şeyin değişmediğini belgeliyor. 2020 bütçesine baktığımızda işsizliğe çare getirmeyen bir bütçe olduğunu görüyoruz. Asgari ücretlinin, işçinin, memurun, emeklinin ve işsizlerin sorunlarına çözüm üretmekten uzak bir bütçe olduğu ortadadır.”

 

VERGİ ADALETİ SAĞLANMALI

Vurgun, 2020 bütçesinin artık kronikleşen ekonomik krize çare olmaktan çok uzak olduğunun altını çizerek, “Kamu yatırımlarına ve hizmetlerine yeterli kaynak ayrılmalı, reel manada istihdam artırıcı politikalar uygulanmalı, dolaylı vergilerin oranı azaltılarak vergide adalet sağlanmalı, çalışanların temel ihtiyaçlarını rahatça karşılayacak ücret politikaları uygulanmalıdır.” şeklinde konuştu.

 

AÇLIK SINIRINDA KONUŞULMAMALI

Uygulanan asgari ücretin tek başına bir işçiyi bile geçindirmeye yetmeyecek kadar düşük olduğunu söyleyen Vurgun, asgari ücretin bir türlü insani seviyeye getirilemediğine dikkat çekti. Hükümetin ilan ettiği rakamların gerçek hayat ile bağdaşmadığını dile getiren Vurgun, asgari ücretin açlık sınırında değil, yoksulluk sınırında konuşulması gerektiğine vurgu yaptı. Vurgun, “Asgari Ücret Tespit Komisyonu karar verirken halktan ve gerçeklerden kopuk sanal enflasyon rakamlarını esas almak yerine, işçilerin geçim düzeyini sağlayacak bir anlayışla hareket etmelidir. Çünkü asgari ücretlilerin giderlerinde büyük pay tutan kira, ulaşım, elektrik, su, yakıt ve gıda harcamalarındaki artış, resmi enflasyon oranının çok daha üzerinde gerçekleşmektedir.” İfadelerini kullandı.

YorumlarBu habere hiç yorum yapılmamış     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

3 + 10 = ?

 

Bunlar da ilginizi çekebilir