Çiftçi zarar etmesin
ÖNEMLÄ° BÄ°R KONU
Öztürk, Türkiye'de örtü altı üretimini, sera ürünlerindeki fiyat düÅŸüÅŸlerini ve çiftçilerin belediyelerden beklentileri ile ilgili bir açıklama yaptı. Seracılık dünyada önemli bir sektör hâline geldiÄŸini belirten Öztürk, ÅŸunları dedi: “Seracılık ülkemizde de son yıllarda hızla atılım ve geliÅŸme göstermiÅŸ olup, dünyada dördüncü, Avrupa’da ise Ä°spanya’nın ardından ikinci sırada yerini aldı. Ülkemizde 73 ilde, toplam 764 bin 207 dekar alanda örtü altı üretim yapılıyor.” Örtü altı üretim alanlarının yüzde 40,7’si Antalya’da, yüzde 24,6’sı Mersin’de, yüzde 15,6’sı Adana’da ve yüzde 4,3’ü MuÄŸla’da bulunuyor.
BÜYÜK SORUN OLUYOR
Mevsim normalleri üzerinde gerçekleÅŸen hava sıcaklığıyla sera üretiminde artan verim ve ürünlerin erken hasat olgunluÄŸuna gelmesiyle arzda artış görülüyor. Arzda yaÅŸanan artışın yanı sıra, bu günlerde ihracata giden ürünün azalması ve özellikle Ramazan Bayramı nedeniyle zincir marketlerin alımlarında görülen azalmayla fiyat düÅŸüÅŸleri yaÅŸanıyor. Çiftçinin ürettiÄŸi yok pahasına satılmaması için pazarlama sorunu çözülmelidir. Çiftçimiz her zaman olduÄŸu gibi üreterek ülkemizin gıda ihtiyacını karşılamak adına gereÄŸini yapıyor. Ancak, zaman zaman ürettiÄŸi ürün çiftçilerimize sorun oluyor.
DÜZENLEME YAPILMALI
Özellikle yaÅŸ sebze ve meyve çabuk bozulduÄŸu için pazarlama sorunu daha fazla yaÅŸanıyor" diyen Öztürk ÅŸöyle devam etti: "Bu nedenle yaÅŸ sebze ve meyve pazarlamasının ayrı bir önemi bulunuyor. Örtü altı üretimin yaygın olduÄŸu illerde yaÅŸ sebze ve meyve pazarlanmasına yönelik üretici birlikleri ve kooperatifler mevcut olsa da, bu birliklerin piyasayı etkileyecek ve düzenleyecek gücü bulunmuyor. Hatta kurulan bazı birlikler ne yazık ki varlığını sürdüremeyerek, kapandı. Ürün pazarlamaya yönelik örgütlerin mali ve idari yönden güçlenmesi ve tarımsal pazarlamada etkin olması için mevzuatlarda gereken düzenlemeler yapılmalıdır.
ÜRETÄ°CÄ° PAZARI OLMALI
Çabuk bozulabilen sebze ve meyvelerde arzda dönemsel yaÅŸanan yoÄŸunluklarda çiftçilerin zarar etmemesi ve yetiÅŸtirilen ürünlerin heba olmaması için, belediye adına alımlar yapılması gerektiÄŸini vurgulayan Öztürk, ÅŸu deÄŸerlendirmeyi yaptı: "Pazar Yerleri Hakkında Yönetmelik hükümlerinde pazar yerlerinin en az yüzde 20’sinin özel satış yeri olarak üreticilere ayrılması hükmü bulunuyor. ÜrettiÄŸi ürünü doÄŸrudan semt pazarında satmak isteyen üreticimize tüm belediyeler yer ayırmalı ve ayrılan alan yüzde 20 ile sınırlandırılmamalıdır” dedi.