Çok özel uygulama
Kırıkkale Özel Yaşam Hastanesi’nde yine özel uygulamalara imza atılıyor. Hastanenin Parkinson Hastalığı konusunda deneyimli Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Yakup Türkel ve Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Abdullah Çime koordinasyonunda uzman ekip tarafından Levodopa/Karbidopa İntestinal Jel (Duodopa) Tedavisi yapılıyor.
LEVODOPA/KARBİDOPA İNTESTİNAL JEL (DUODOPA) TEDAVİSİ
Hastalığın tanımı, tedavi yöntemi ve uygulama biçimi konusunda Yaşam Hastanesi’nden şu bilgiler verildi: “İleri evre Parkinson hastalığı; yeterli doz ve sürede ilaç tedavisi alınmasına rağmen, ilacın etkisinin kısa sürdüğü, iyi ve kötü olunan durumların birbirini izlediği, iyilik dönemlerinin kalitesinin az olduğu ve istemsiz hareketlerin olduğu hastalıktır. Bu tablo hastanın günlük yaşamını ciddi şekilde etkiler. İleri evre Parkinson hastalığında cihaz destekli tedaviler olarak isimlendirilen beyin pili, apomorfin enjeksiyon pompası ve Levodopa/Karbidopa intestinal jel tedavileri uygulanmaktadır. Parkinson Hastalığı konusunda deneyimli Nöroloji uzmanı tarafından hasta değerlendirilerek, hastanın bu tedavilerden hangisine uygun olduğuna karar verilmektedir.
UYGULAMA YÖNTEMİ
Levodopa/Karbidopa İntestinal Jel (Duodopa), parkinsonda altın standart olan levodopa’nın emildiği yer olan ince barsaktan sürekli infüzyon şeklinde uygulanan jel formudur. Duodopa ülkemizde son yıllarda uygulanmaya başlayan etkili bir yöntemdir. Duodopa, özel bir pompa vasıtası ile sürekli ve sabit hızda dopamin uyarısı sağlayan, ince barsaktan infüzyon şeklinde uygulanan ve levodopa/karbidopa içeren bir jeldir. Hastalara kalıcı perkütan endoskopik gastrojejunostomi sistemi ile bir bağırsak tüpü takılmakta ve tüpün dışarıda kalan ucuna ise duodopa pompası bağlanmaktadır. Bu pompa vasıtası gün boyunca Levadopa/Karbidopa jeli uygulanmaktadır.
İLAÇLARI SGK KARŞILIYOR
Uygun görülen hastalarda ilaç dozları her hastaya özel olarak hesaplanıp hazırlanır ve duodopa pompasının önceden programlanabilir olması, her hastanın ihtiyacına göre günlük levodopa dozunun bireyselleştirilmesine ve gerektiğinde hastanın gereksinimine göre tedavi dozunun yeniden ayarlanabilmesini sağlar. Böylece hastanın günlük levodopa ihtiyacı sürekli ve sabit dozlar halinde uygulanarak, ilacın kan düzeyindeki dalgalanmalar minimale indirgenmekte ve bu sayede istenmeyen etkiler de anlamlı ölçüde azalmaktadır. Bu tedavi için kullanılan ilaçlar ve tıbbi malzemeler Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmaktadır.
İKİ DENEYİMLİ HEKİM YAPIYOR
İleri derecede demans (bunama), ağır pıhtılaşma problemleri, şiddetli nöropsikiyatrik semptomların olması durumunda Levadopa/Karbidopa intestinal jel tedavisi önerilmemektedir. Bu tedavi hastanemizde Parkinson Hastalığı konusunda deneyimli Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Yakup Türkel ve Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Abdullah Çime koordinasyonunda uzman ekip tarafından uygulanmaktadır. Ayrıca hastanemizde apomorfin enjeksiyon pompası tedavisinin uygulaması da devam etmektedir.”