En Son Haberler
YazarlarTümü
Namaz Vakitleri
Görüntülenen Şehir:   Loading
Puan Durumu Loading
Gazeteler

Delice'de bir ilk

Delice Ziraat Odası Başkanı Adem Gökdere, Delice Ziraat Odası Ziraat Mühendisi Ahmet Seyhan Çetinkaya koordinasyonda Delice Belediyesi ve İlçe Tarım destekleriyle ilçede ilk kez tıbbi aromatik bitki rezene ekimi gerçekleştirdi.
Bu haber 740 kere okunmuş. 02.05.2019 Perşembe 10:13

İYİLEŞTİRİCİ GÜCÜ

Delice Ziraat Odası Başkanı  Adem Gökdere, çalışma konusunda bilgi verdi ve "Tıbbi bitkilerin ilaç olarak kullanımı insanlık tarihi kadar eskidir. Bir bitkinin özsuyunu yarasına süren ve bu uygulamanın olumlu sonuç verdiğini gören ilk insanla birlikte halk hekimliği de başlamıştır. İlk insanlar bitkilerin iyileştirici gücü olduğunu biliyorlardı; örneğin bitkilerin çiçek, meyve, tohum, sap, yaprak, kök, kabuk gibi değişik organ ve parçalarını çiğneyerek, tadından ve kokusundan onların şifalı veya zehirli olup olmadığını anlamaya çalışıyorlardı.Rezene Yetiştiriciliği, Rezene çok yıllık maydanozgiller ailesinden olan ılıman iklimi seven bir bitkidir. Rezene sarı renk çiçekleri bulunur. Rezene protein ve yağ bakımından zengindir. Ayrıca rezene sağlık bakımından çok faydalı bir bitkidir. Mide ve bağırsaklarda oluşan rahatsızlıklarda çok etkilidir. Gaz söktürücü özelliği ile sindirime destek olmaktadır."

 

REZENE YETİŞTİRİCİLİĞİ

Gökdere, "Ekimi; Rezene yetiştiriciliğinde tohum veya fide olarak ekim yapılmaktadır. rezene bazı yerlerde kendiliğinden de yetişmektedir. Özellikle rezene bahçelerde yetiştirilirse çok daha verimli olur. İlk bahar aylarında ekim yapılmaktadır. Rezenenin çimlenme süresini daha az indirmek için dikim yapılmadan önce su da yada nemli bir bezde bekletilmesi uygun olacaktır. Rezene ekimi yapılmadan önce toprak çapalanarak havalandırılır. Rezene herhangi bir gübreye ihtiyaç duymaz. Rezene ekimi yapılırken rüzgarsız ve serin bir gün seçilmesi önemlidir. Ekimi yapılan rezeneye hemen can suyu verilmelidir."

 

REZENENİN FAYDALARI

Gökdere, "Rezene, mutfaklarda kullanıldığı kadar tıp alanında da kullanılan çok etkili bir bitkidir. Çok geniş bir yelpazede insan sağlığına katkıda bulunur. Solunum yolu problemleri olan hastalar için bir nefes açıcı sprey görevi gören rezene, saçtan tırnağa kadar birçok organ için oldukça faydalıdır. Rezenenin çok iyi bir antioksidan özelliği vardır. Balgam söktürücü özelliği yanında gaz giderici, bağırsakları çalıştırıcı özellikleri de vardır. Bunun yanında rezene tohumu gözler için çok faydalıdır. Gözlerde mikropların öldürülmesine ve keskin görüş sağlamasına yardımcı olur. Bir inanışa göre yılanlar ve bazı hayvanlar göz rahatsızlıkları olduğunda gözlerini rezene veya tohumuna sürerek tedavi ederler” dedi.

YorumlarBu habere hiç yorum yapılmamış     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

4 + 8 = ?

 

Bunlar da ilginizi çekebilir