Fırtınalar için uyarı - HABER318
En Son Haberler
YazarlarTümü
Namaz Vakitleri
Görüntülenen Åžehir:   Loading
Puan Durumu Loading
Gazeteler

Fırtınalar için uyarı

Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Anabilim dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Oktay Yıldız, geçtiğimiz günlerde iç Anadolu bölgesinde görülen kum fırtınasının oluşum sebepleri ve neticeleri hakkında açıklamalarda bulundu.
Bu haber 392 kere okunmuÅŸ. 18.09.2020 Cuma 16:09

ÖNEMLÄ° BÄ°R KONU

Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Toprak Ä°lmi ve Ekoloji Anabilim dalı öÄŸretim üyesi Prof. Dr. Oktay Yıldız, geçtiÄŸimiz günlerde iç Anadolu bölgesinde görülen kum fırtınasının oluÅŸum sebepleri ve neticeleri hakkında açıklamalarda bulundu. Yıldız, bölgelerde önlem alınmadığı takdirde kum fırtınalarının etkili olmaya devam edeceÄŸini belirtti. GeçtiÄŸimiz günlerde Ankara baÅŸta olmak üzere Kayseri, Konya, NevÅŸehir, Yozgat, Aksaray, KırÅŸehir, Kırıkkale ve NiÄŸde gibi ÅŸehirlerde meydana gelen kum fırtınası ile ilgili olarak Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Toprak Ä°lmi ve Ekoloji Anabilim Dalı öÄŸretim üyesi Prof. Dr. Oktay Yıldız, dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Türkiye'de 3 kurak yer olduÄŸunu hatırlatan Yıldız, "Birisi GüneydoÄŸu, birisi Ä°ç Anadolu birisi IÄŸdır yöresi ama daha çok iç Anadolu bölgesi daha geniÅŸ olduÄŸu için biraz da kapalı olduÄŸu için ve çok daha geniÅŸ alanlarda tarım yapıldığı için daha çok öne çıkıyor. Dolayısı ile burası hem iklimden kaynaklanan hem coÄŸrafi pozisyondan kaynaklanan hem de insan tahripleri sonucu oluÅŸan geniÅŸ düzlüklerin olması da bunları perdeleyecek engelleyecek yani rüzgarı kesecek yapının da olmaması topografik yapının olmaması bütün bunların nedeni. Biz daha çok kendi coÄŸrafyasından kaynaklanacak duruma bir ÅŸey yapamadığımızdan dolayı anca insan etkisinden kaynaklanan duruma dikkat çekmeye çalışıyoruz" dedi.

 

ÇORAKLAÅžMANIN YÜZENDEN

Kum fırtınasının meydana geldiÄŸi bölgedeki bitki örtüsünün bozkır olduÄŸunu, ovada aÄŸaç yetiÅŸmemesi nedeni ile toprakların çoraklaÅŸtığını belirten Prof. Dr. Yıldız: " Ä°nsan faktörü dediÄŸimizde burası yoÄŸun bir koyunun otladığı bir yer. Ovada aÄŸaç yetiÅŸmiyor. Dere kenarlarının dışında bozkır dediÄŸimiz cılız bitki örtüsü var. Toprağı üst tabakada tutuyor bitki örtüsü. Otlatma sonrasında bu yapı tamamen deÄŸiÅŸiyor. Bazı yerlerde makineli tarım artması ile birlikte meraların tahrip edilmesi ile birlikte çok geniÅŸ düzlüklerde bu toprağı koruyan bitki örtüsü tahrip edildiÄŸi için bu rüzgar erozyonu hızlandı. 1950-1960'larda ilk makineli tarım baÅŸladığında çok ÅŸiddetli durumdaydı. YavaÅŸ yavaÅŸ büyük bir kısmı toprakları taşındığı için rüzgar erozyonu burada çok yaygındır. Son zamanlarda da bazı yerlerde daha fazla alanlarda bu bakir alanların tarıma açılması bu ÅŸiddetli rüzgar erozyonunun tarım alanlarına yerleÅŸim yerlerine toprakları yığması taşıdığı yerlerden de toprakların çoraklaÅŸmasına neden oldu." Kum fırtınalarının aÄŸaçlandırma önlemleri alınmazsa devam edeceÄŸi bildirildi. 

YorumlarBu habere hiç yorum yapılmamış     'Ä°LK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

2 + 1 = ?

 

Bunlar da ilginizi çekebilir