En Son Haberler
YazarlarTümü
Namaz Vakitleri
Görüntülenen Şehir:   Loading
Puan Durumu Loading
Gazeteler

Kilim dokuyorlar

Kırıkkale'de asırlardır kuşaktan kuşağa aktarılan ve unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarını yaşatmak için kadınlar Karakeçili kilimini gönüllü olarak dokuyor.
Bu haber 2917 kere okunmuş. 01.11.2018 Perşembe 14:12

KİLİM DOKUYORLAR

Karakeçili Kaymakamlığı tarafından Halk Eğitim Merkezinde açılan atölyede kadınlar, her gün kilim dokumak için tezgahlarının başına geçiyor. Karakeçili'de kadınların asırlardır ilmek ilmek dokuduğu kilimler, geçmişten bugüne halkın kültür ve yaşantısını yansıtıyor. Asırlardır kuşaktan kuşağa aktarılan, kendine özgü renk ve farklı motiflerin yer aldığı Karakeçili kilimi; kırmızı, bordo, mavi ve beyaz renkli kök boyalı kirmen ipiyle dokunuyor. Türk yıldızı, tarak, su, koçboynuzu, kurtağzı, kraliçe tacı, kır çiçeği, bindallı ve hayat ağacından oluşan Osmanlı ve yöresel desenler kullanılıyor.

 

GÜZEL BİR ÇALIŞMA

Ev hanımı 41 yaşındaki Hatice Yazıcı, "Kilim, Orta Asya'dan Türkler göç edip gelmeye başladığında yaşam şartlarının getirdiği doğal olaylardan ve hayvanlardan etkilenerek, o zaman da teknoloji olmadığı için ihtiyaçlarını karşılamak için kilim dokumuşlar kıl çadırlarından yaşadıkları için. Bu desenleri de o zaman ortamdaki hayvanlardan, bitkilerden etkilenerek bayanlar dokuduğu için ona duygularını katarak desenlerini oluşturmuş ve kilimleri dokumuşlardır. Biz Karakeçili olarak Karakeçili kilimi dokuyoruz. Biz daha çok yaşam şartlarından etkilendiğimiz için geçmişte atalarımız yaşam şartlarına göre dokumalar yapmışlar. Mutlu bir bayan, mutluluğunu temsil eden desenler dokumuş. Genç kız evlenmeyi düşünüyorsa evlenmek istediğini etrafına göstermek için desenler dokumuş. Bunlarında belirli isimleri vardır" dedi.

 

BİLGİ VERİLDİ

Karakeçili ilçesinin yüzyıllar önceye dayanan geçmişi olan bir yöre olduğunu ifade eden Karakeçili Kaymakamı Kemal Sefa Gökmenoğlu, Karakeçililerin Osmanlı kayıtlarında "Ulu Yörük" diye anıldığını söyledi. Yörük olmanın getirdiği zor hayat şartlarında yüzyıllarca Anadolu kadınlarının kilim dokuduğunu kaydeden Gökmenoğlu, "Son yıllarda unutulmaya yüz tutmuş bir el sanatıdır. Burada kaymakamlığımız öncülüğünde burada Halk Eğitim Merkezinde bulunan kilim atölyesinde kilim sanatını yaşatmaya çalışıyoruz. Buradaki vatandaşlarımız gönüllü olarak kilim dokuyorlar. İnşallah el emeği, göz nuru olan bu kilimleri Anadolu'da unutturmayacağız, yaşatacağız. Anadolu'da kilim dokumacılığına baktığımızda her bir kilimin farklı bir motifi deseni var. Anadolu insanı nasıl farklı farklı ise kilimler bu farklılığı yansıtıyor. Soyut kavramların görsel hale getirilmesi ile oluşuyor. Anadolu kadınları sevinçlerini, mutluluklarını hüzünlerini anlatamadıklarını bu kilimlere yansıtıyorlar. Hepsi sevgisini katıyor bu işe el emeği, göz nuru dediğimiz tabir hatta buradan geliyor diyebiliriz" diye konuştu.

YorumlarBu habere hiç yorum yapılmamış     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

8 + 9 = ?

 

Bunlar da ilginizi çekebilir