En Son Haberler
YazarlarTümü
Namaz Vakitleri
Görüntülenen Şehir:   Loading
Puan Durumu Loading
Gazeteler

Meydanda MKE tepkisi

Makina ve Kimya’nın AŞ olmasına tepkiler büyürken taslağa karşı çıkmak için meydanda buluşan işçiler tek yürek oldu.
Bu haber 291 kere okunmuş. 21.06.2021 Pazartesi 22:55

Türk Silahlı Kuvvetleri ve savunma sanayi alanında önemli destek sağlayan Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu’nun Anonim Şirket olması amacıyla ilgili taslak TBMM’ye sunuldu. Makina ve Kimya’nın AŞ olmasına tepkiler büyürken  taslağa karşı çıkmak için meydanda buluşan işçiler tek yürek oldu.

 

 

TEPKİ MİTİNGİ YAPILDI

MKE’nin AŞ olması için hazırlanan tasarıya Kırıkkale’de büyük tepki gösterildi. Bir süredir devam eden tepkiler Pazartesi günü adeta çığ gibi büyüdü. Meydanda tasarıya karşı tepki mitingi düzenlendi. Kırıkkale uzun bir aradan sonra çok büyük katılımlı bir mitinge ev sahipliği yaptı. Binlerce kişi meydanda toplanarak tasarıya tepki gösterdi. MKE’nin düşürüldüğü duruma tepki gösteren yüzlerce işçi ve binlerce kişi meydanda buluşarak seslerini yetkililere duyurmaya çalıştı.

 

SESLERİNİ YÜKSELTTİLER

Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu’nun anonim şirket olmasına karşı çıkmak amacıyla Cumhuriyet Halk Partisi, İYİ Parti, Deva Partisi ve Saadet Partisi’nin desteğiyle Cumhuriyet ve Demokrasi Meydanı’nda yüzlerce çalışan 'Geleceğine sahip çık, MKE'ye sahip çık' sloganı altında bir araya geldi.  Ellerine Türk bayrağı yüzlerce işçi, MKE’nin özelleşmemesi için sloganlar attı.  MKE logolu elbiseler ve çeşitli pankart alan işçiler, taslak hakkında yetkililere seslerini duyurmaya çalıştılar.

 

GENİŞ KATILIM OLDU

İşçilerin eylemine CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba,  Kırıkkale Milletvekili Av. Ahmet Önal, Kırşehir Milletvekili Metin İlhan, Yozgat Milletvekili Ali Keven, Nevşehir Milletvekili Faruk Sarıaslan, Karaman Milletvekili İsmail Atakan Ünver, Demokrat Parti Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Birol Aydın, siyasi parti il başkanları işçilere destek verdi. 

 

MİLLİ VARLIK VURGUSU

İşçilerin eylemine CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel destek verirken, “Burada siyaset konuşmaya gelmedik bu meydanlara çok geliyoruz. Kırıkkale’nin her şeyine MKE’ye sahip çıkmaya geldik. Kırıkkale’nin bağrına bir hançeri saplayacak, Kırıkkale’yi Kırıkkale yapan en değerli varlığını sildirecek ve yitirilmesine sebep olabilecek bir kanun teklifinin verdiği rahatsızlık üzerine buradayız. Hangi görüşen olursa olsun alnının teriyle helal lokma kazanan insanların hakkını aramaya, sizleri desteklemeye geldik. Kırıkkale’nin göz bebeği MKE’nin özelleşmesi demek, geçmişte tank palet fabrikasına yapılan gibi PTT’ye, Çelbora Türk Telekom’a yapılan gibi bir milli varlığı gözden çıkartmaktır.

 

KAPIYA KİLİT VURMAYIN

Eğer halk bir şey isterse olur karşı çıkarsa olmaz. Güç sizin elinizde biz sizin arkanızdayız. Binlerce işçisi olan ve şimdi 5 bin işçisi olan her birimizin kursağından geçen sebebi kaynağı, bu kadar önemli bir tesiste özelleştirmenin yapılması büyük sorunları ortaya çıkartacaktır. MKE’yi kimselere vermeyiz. Çünkü MKE Kırıkkale’nin öz sermayesidir.  Savunma sanayi gibi kritik bir alanda, kritik fabrikaların, Tank Palet Fabrikası gibi özel sektöre hatta Katar gibi ülkelere devredilmesine olanak sağlayacak bu düzenlemenin karşısındayız.

 

TEKLİF GERİ ÇEKİLMELİ

MKE’ye bağlı fabrikaların ikinci bir tank palet fabrikasına dönüştürülme çabasına karşıyız. Fırtına, Panter, Yavuz, Boran obüsleri ile yapılışı yılan hikayesine dönen Altay Tankı’nın silah sistemleri gibi ağır silahların, 25 milimetrelik kara toplarının, 35 milimetrelik Korkut hava savunma sistemi toplarının üretildiği tesislerin akıbeti konusunda endişe duyduğumuz bu teklifin geri çekilmesi gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.

 

MKE’YE KİMSE DOKUNAMAZ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “MKE’nin bu sorunu orada çalışan işçi ya da memurun sorunu değildir. Orası kapanıp özelleştirse Kırıkkale kapanır, Kırıkkale kaybede, Kırıkkale’nin kapısına kilit vurulur. Sadece işçiler değil, burada yıllardır ekmek yiyen esnafın, taksicinin, bu şehirde yaşayan herkesin sorunudur. Bu duruma herkes sahip çıkmalıdır. Kırıkkale halkının bu konuya sahip çıkması gerekmektedir. Siz eğer dik duru ve ayakta durursanız MKE’ye kimse dokunamaz” dedi. 

 

NE GEREKİYORSA YAPILACAK

CHP Kırıkkale Milletvekili Av. Ahmet Önal, “MKE’nin özelleşmesinin ve bunun düşünülmesinin dahi yanlış olduğunu anlattık. Kadrolu ve taşeron işçilerin sorunlarını çözüme kavuşturmak için elimden gelen her şeyi yaptım. Bu süreçte bir yasa getirildi. O yasa birkaç gün kamuoyunda tartışıldı. Üç gün sonra MKE ile ilgili taslak hazırlanmış. Bu taslağı araştırdık plan ve bütçe komisyonuna verildi. MKE için ben komisyonda görev alıyorum. Bu konuda üzerime düşen her şeyi yerine getirmek için çalışma gerçekleştireceğim” dedi. 

 

İYİ NİYETLİ DEĞİL

Kırıkkale'nin gururu olarak nitelendirdiği MKE hakkındaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve kuruma zarar verecek girişimlerin karşısında olacaklarını kaydetti. Önal, "Ürettiği mühimmat, silah, roket ve patlayıcı maddelerle milli savunma sanayinin can damarı olan bu kuruma sadece karlılık üzerinden yaklaşılmasının iyi niyetli olmadığını" söyledi.

 

MEYDANI BOŞ BIRAKMAYIN

Demokrat Parti Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, “MKE obüs üretiyor, tank üretiyor, silah üretiyor, füze üretiyor. Bunların üretildiği bir kurumun özelleşmesi bulunduğu şehre adeta ihanettir. Buna asla izin vermeyelim. Bizler bu ülkeye bu topraklara büyük hizmetler yapmış MKE’nin siz işçi ve memur kardeşlerimizin çocuklarınıza ekmek götürdüğünüz bu kurumun özelleşmesine hep birlikte karşı çıkın. Bu meydanları asla ve asla boş bırakmayın” dedi. 

 

NE DİYE GELECEKLER?

İYİ Parti İl Başkanı Bülent Şükrü Altınışık ise, “Siz MKE’ye göz diktiniz. MKE’yi kapatıp arazilerine göz diktiniz. MKE için söylenecek çok şey var. Bu işin arkasındayız. Bu işin peşini asla bırakmayacağız. Kırıkkale’yi Kırıkkale yapan, bu topraklarda binlerce kişiye ekmek kapısı açmış bu kurumun özelleşmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Bizler bu meydanları asla boş bırakmayacağız. İşçinin, memurun yanında olmayanlar yarın seçim döneminde ne diye gelecekler” dedi.

 

BU İHANET OLACAKTIR

Deva Partisi İl Başkanı İsmail Oğuz Karakuş, “Şehrimizde dolaylı olarak herkesin bağlantısı olduğu MKE bugün özelleştirilmek isteniyor. Bizlerin bütün Kırıkkale’nin ya kardeşi, ya amcası ya da bir akrabası bu kurumdan ekmek yemektedir. MKE’den alınan emek ve alın teriyle işçilerimiz bu şehirde çocuklarını yetiştiriyor, ailesine ekmek götürüyor. Bu kurumun özelleşmesi bu şehirde yaşayan herkese büyük bir ihanet olacaktır” dedi.

 

KIRIKKALE’YE İHANET OLUR

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Birol Aydın, “İktidar cenahı tarafından beka diye nutuklar atılıyor ya. Memleketin, devletin bekasına milletin bekasına sahip çıkmak nutukla olmak. MKE’ye sahip çıkmakla, üretimle, demokrasiyle olur. Bu özelleştirmeye hepimiz karşı çıkmalıyız. Bugün olduğu gibi yarında sizlerin yanında olacağız. Eğer bu yasa tasarısı geçer ve kabul edilirse, Kırıkkale’ye büyük bir ihanet yapılmış olacaktır. Savunma sanayinin göz bebeği MKE özelleştirilmesi dahi düşünülmemelidir” şeklinde konuştu. 

 

İLK KEZ BÖYLESİ OLUYOR

İktidar aleyhine sloganların da atıldığı mitinge katılımın bu kadar yüksek olması dikkat çekti. Uzun bir aradan sonra Kırıkkale’de ilk kez böylesi bir kalabalık görüldü. Pandemiye rağmen bir çok kişi meydanda buluşurken, ortak payda olan MKE’nin özerkleşme adı altında özelleştirilmesine karşı çıkıldı ve ortak bir sesle tepki gösterildi. Mitingde iktidar ve destekçileri olan partilerden temsilci olmadığı gözlendi. Miting, ortak sesin dile getirilmesinin ardından olaysız şekilde dağıldı.

YorumlarBu habere hiç yorum yapılmamış     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

5 + 2 = ?

 

Bunlar da ilginizi çekebilir