En Son Haberler
YazarlarTümü
Namaz Vakitleri
Görüntülenen Şehir:   Loading
Puan Durumu Loading
Gazeteler

MKE devletin olmalı

CHP Kırıkkale Millet Vekili Ahmet Önal MKE İşçilerinin haklarını savundu Önal “Makine Kimyada yapılan iş ve işlemleri kimler denetleyecek.” dedi.
Bu haber 257 kere okunmuş. 10.02.2022 Perşembe 18:40

MKE AÇIKLAMASI YAPTI

Önal “Makine Kimya bir kamu iktisadi teşebbüsü iken yapı ve statüsü değişikliğine uğradı. Getirilen kanun önce komisyondan geçti sonra mecliste kabul edildi ve makine kimya kurumu kamu iktisadi teşebbüsü olmaktan çıkarıldı ve anonim şirketi oldu. Makine Kimya Kurumu özel hukuk hükümlerine göre yönetilen kurum haline getirildi. Makine Kimya genel kurulunun seçeceği yönetim kurulu her konuda yetkili hale getirildi. Yönetim kurulu işçi alımından işçilerin terfisine kadar derecelerine kadar maaşlarına sözleşmelerine kadar hatta meslekten çıkarılmalarına kadar tek yetkili organ MKE Yönetim Kurulu ama bu çalışan arkadaşlarımızın daha önce kamudan doğan hakları vardı siz bu hakları ortadan kaldırıp sadece bir anonim şirketine bu hakları verirseniz burada daha önce 399 sayılı personel kanunu kapsamında çalışan işçi kardeşlerimizin haklarını almış oldunuz.

 

SONUÇ ALINMADI

Yurt güvenliğini ilgilendiren stratejik kurumların kamuya ait olma özelliği korunmalıdır. Kahraman Mehmetçiğimizin çok kıymetli Emniyet mensuplarımızın yurt içi ve yurtdışı vatan savunmasında kullandığı silahları üreten Makine Kimya Fabrikalarının devlete ait olma özelliği korunmalıydı bu maalesef getirilen yasal düzenlemeyle göz ardı edildiğini görüyoruz. Bununla birlikte Makine Kimya yönetim kurulu oluşturuldu. Yönetim kurulunun yaptığı ilk işlerden birisi 1953 yılından beri makine kimyada faaliyet gösteren MKE teftiş kurulunun kaldırılması oldu. Ben bununla ilgili Milli Savunma Bakanlığımıza bir yazılı önerge sundum ama buna verilen bir cevap bugüne kadar olmadı. Bunu basınla da paylaşmıştım ama sonuç alamadık.

 

TAYİN AÇIKLAMASI

Teftiş kurulu; kurumda ki patlamalar soruşturmalar ihaleler iş kazaları bunların hepsini kanuna uygun yürütülüp yürütülmediğini denetleyen mercidi ve teftiş kurulunda müfettişler görev alıp çalışıyordu, müfettişlik aynı zamanda kariyer mesleğidir. Siz bu müfettişleri falan hepsini bir kenara ittiniz teftiş kurulunu kaldırınız peki Makine Kimyada yapılan iş ve işlemleri kimler denetleyecek. Yapılan işlemeler hukuka uygun mu değil mi, alınan karar doğru mu değil mi bunların incelenip denetlenmesini kim yapacak hangi kurum yapacak belli değil o yüzden teftiş kurlunun kaldırılmasının doğru olmadığını defalarca söyledim. Bu kanun geçerse binlerce personel Kırıkkale’den gider çünkü mevcut kamudan doğan hakları var siz bunu alıyorsunuz çalışan personele özel hukuka tabii hale getiriyorsunuz, borçlar kanununa ticaret kanununa tabi haline getiriyorsunuz bunu yaparsanız bu insanlar burada durmaz yasadan doğan haklarını kullanırlar tayin isterler ve giderler.

 

İNSANLAR GİTTİ

Giderken eşlerini çocukları aileleri anne babaları herkesi alıp giderler yapmayın bu yasa geçmesin binlerce insan Kırıkkale’den göçer gider ama kanunu geçirdiler binin üzerinde personel dilekçe verdi geçiş hakkını kullandı ve Kırıkkale’den ayrıldı. Birkaç ay önce bu insanlar Kırıkkale’nin esnafından alışveriş yapıyordu, lokantalarda yemek yiyordu minibüsünü kullanıyordu eczaneden alışveriş yapıyordu vs. yapmayın yanlış yapıyorsunuz bakın bu insanlar kamuda çalışan insanlar aylık sabit ücretleri var bu insanların gitmesi Kırıkkale ekonomisinde çok büyük kaybı olacak yapmayın dedik dinletemedik ve insanlar gittiler.  

 

KADRO DURUMU

Meclis görüşmelerinde dedik ki o zaman tamam gidenin yerine personel mi alacaksınız hepimiz buradayız Kırıkkale’de ikamet şartı getirin altı ay veya bir yıl ama ikamet şartı da konmadı Kırıkkaleli çocuklar iş bulamadı ama dışarıdan gelen insanlar burada işe başladı. Kırıkkaleliler bir darbe daha yedi. Taşeronda çalışan işçi kardeşlerim için kanun teklifi verdim defalarca mecliste konuşma yaptım önerge verdim MKE’de çalışan binin üzerinde taşeron işçi kardeşimiz var Alınlarının teriyle çalışıyorlar ne oldu bu insanların kadro işlemleri.

 

NAMUS SÖZÜ VERDİ

MKE’de hizmet alım yöntemiyle çalışan işçiler 1.01.2020 tarihi itibariyle doğrudan kurumun personeli olsun ek kanun getirelim niye getirmediniz bu insanlar niye doğrudan kuruma geçiş yapamadı çünkü samimi değilsiniz. Söz veriyorum üç buçuk yıl önce makine kimya ile ilgili ne söz verdiysem tamamını yerine getireceğim, Makine Kimya yeniden kamuya ait kurum olacak taşeron işçisiyle memuruyla hepsinin iş güvenceleri olacak hepsi hak ettiği ücretleri alacak taşeron işçiler kadroya geçecek onu da CHP iktidarında bu kardeşiniz yapacak, bunun sözünü veriyorum. Şeref ve namus sözü veriyorum.” dedi.

YorumlarBu habere hiç yorum yapılmamış     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

3 + 1 = ?

 

Bunlar da ilginizi çekebilir