En Son Haberler
YazarlarTümü
Namaz Vakitleri
Görüntülenen Şehir:   Loading
Puan Durumu Loading
Gazeteler

Parkinson anlatıldı

Kırıkkale Özel Yaşam Hastanesi yine fark yaratan bir programa ve çalışmaya imza attı. Hastanenin Nöroloji Kliniği başta olmak üzere, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği ve Diyetisyen Kliniği ile ortaklaşa “Parkinson Hasta Okulu” programı gerçekleştiril
Bu haber 5081 kere okunmuş. 22.02.2019 Cuma 09:18

PROGRAM DÜZENLENDİ

Yaşam Hastanesi’nde Parkinson hastalarını yakından ilgilendiren bir etkinlik ve program gerçekleştirildi. Hastanenin Nöroloji Kliniği başta olmak üzere, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği ve Diyetisyen Kliniği ile ortaklaşa “Parkinson Hasta Okulu” programı düzenlendi. Programın amacı bu hastalığın tanımı, belirtileri, tedavi yöntemleri ve beslenme şekli konusunda bilgi vermekti. Programa Yaşam Hastanesi’nde Parkinson rahatsızlığı konusunda tedavi gören ve görmüş olan hastalar ile onların yakınları ve hastalık konusunda  bilgi almak isteyenler katıldı. Programı organize eden Yaşam Hastanesi Nöroloji Kliniği Hekimi Doç. Dr. Yakup Türkel, Parkinson hastalığının tanımını yaptı ve “Bu hastalık sizi yaşamdan koparmasın” dedi.

 

HASTALIK ANLATILDI

Programda Doç. Dr. Türkel “Parkinson Hastalığı nedir?”, “Nasıl anlaşılır?”, Tedavi yöntemleri nelerdir?” konulu sunum yaptı. Ardından Diyetisyen Ecem Arslan, “Parkinson hastalığında beslenme ve günlük yaşam önerileri” konulu bir sunum gerçekleştirdi.  Daha sonra FTR Uzmanı Dr. Özlem  Latife Yılmaz “Parkinson hastalığında Fizyoterapi” konulu sunum yaparken, Fizyoterapist Mustafa Yaka ve Fizyoterapist Gizem Dağdeviren uygulamalı olarak tedavi yöntemleri konusunda bilgi verdiler.

 

NASIL BİR HASTALIK?

Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Yakup Türkel, Parkinson hastalığının aslında bir yaşlı hastalığı olduğuna dikkat çekti, ancak gençlerde de görülebilmesine işaret etti. “Parkinson aslında yaşlı hastalığıdır” diyen Doç. Dr. Türkel, “Bu hastalık her hastalıkta olduğu gibi kendisini çeşitli biçimlerde belli eder.  Titreme ve hareketlerde yavaşlama başlıca bulgusudur, ayrıca aşırı terleme, kuru cilt, kepek, idrar aciliyeti, sık idrar, uyku davranış bozuklukları olabilir. Hastalıkla mücadele için en erken müdahale çok önemlidir. Erken müdahale edilirse hastalıkla mücadele konusunda daha iyi seyir izlenebilir. En ufak şikayette hekime başvurmak çok önemlidir. 65 üstü kişilerin bu belirtilere dikkat etmesi gerekir” dedi.

 

ERKEN TANI ÇOK ÖNEMLİ

Doç. Dr. Türkel, hastalığın tanısının ardından tedavi yöntemleri konusunda da bilgi verdi ve “Hastalık tanısı konduktan sonra detaylı tıbbi muayene gerekir. Tedavi yöntemleri olarak ilaç tedavisi, girişimsel tedavi, ilaç dışı tedavi yöntemleri konusunda oldukça iyi durumdayız. Ama hastalığı ortadan kaldıracak bir yöntem henüz yok. Aslında dopamini eksikliğidir bu hastalığın türü. Tedavideki amaç da dopamini  yerine koymaktır. Tekrar etmek gerekirse ne kadar erken başlarsa tanı ve tedavi o kadar iyidir. Bu hastalık sizi yaşamdan koparmasın. Doğru kaynaklardan bilgi alın. Sosyal olmaya çalışın. Bizler buradayız, her zaman gelebilirsiniz” diye konuştu.

 

BESLENME NASIL OLMALI?

Diyetisyen Ecem Arslan, hastalıkla ilgili beslenme yöntemleri konusunda bilgi verdi ve öğünler ve özellikle bazı besinlere dikkat çekerek, “Parkinson’da beslenme şekli ve türü çok önemlidir. Kesinlikle üç öğün beslenmek gerekir. Hatta bunu ara öğünlerle altı öğüne çıkarmak iyidir. Gündüz aralığında protein kısıtlanmalı. Akşam gerekebilir. Sebze ve meyve ağırlıklı beslenme şekli artırılmalı. Yiyeceklerin doz ve miktarı da çok önemlidir. İlaçlar doz doz alındığı için beslenme de buna uygun olmalıdır. Üç ana öğün ve üç ara öğün şeklindeki beslenmeyi tavsiye ediyoruz. Yüksek kalorili beslenmeyi uygun bulmuyoruz. Sıklıkla yiyin ama az az yiyin. Ayrıca günde en az 1.5-2 litre su için” dedi. Arslan, özellikle yeşil baklaya da dikkat çekerek, “Yeşil bakla tüketimini kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Çünkü içindeki etmenler hastalığın tedavisini olumsuz etkiliyor” diye konuştu.

 

TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELER?

FTR Uzmanı Dr. Özlem Latife Yılmaz, hastalıkla ilgili tedavi yöntemleri ve uygulamalar konusunda kısaca bilgi verdi ve “Bu hastalık konusunda rehabilitasyon yaklaşımlı tedavi yöntemleri uyguluyoruz. Egzersiz ağırlıklı uygulamalarımız var ve bu süreç uzun olabiliyor. Hatta hayat boyu devam ediyor diyebiliriz. Hastalarımıza genellikle postur eğitimi veriyoruz. Gevşeme, eklem hareketleri, güçlendirme ve denge eğitimleri vermeye çalışıyoruz” diye konuştu.

 

TEDAVİDE NELER YAPILIYOR?

Fizyoterapist Mustafa Yaka, tedavi yöntemlerinin bazılarını uygulamalı olarak gösterdi ve “Parkinson hastalığı ile mücadelede genellikle duruş bozuklukları, yazma bozukluğu, yutma becerisi bozukluğu dikkat çekiyor. Hastalara yönelik olarak bizim uyguladığımız rehabilitasyonun amacı önce duruş bozukluğunu düzeltmek, eldeki titremeyi gidermek, dengeyi sağlamalarına yardımcı olmak, düşmeyi önlemeye yönelik beceri kazandırmak, kas koordinasyonunu sağlamak, solunum kapasitesini artırmaktır. Ayrıca, güven duygusunu da artırmayı amaçlıyoruz. Bol bol yürüyün. Merdivenleri basamak basamak çıkın. Bunların faydasını göreceksiniz” dedi. Yaka ayrıca, bazı hareketleri programı izleyen hastalarla birlikte uygulamalı olarak gösterdi ve evde bazı hareketlerin nasıl yapılacağını anlattı.

 

EVDE DE TEDAVİ YAPILABİLİR

Programda son olarak Fizyoterapist Gizem Dağdeviren de uygulamalı bazı hareketleri gösterdi ve sunumda bulunarak, “Bizim hastanemizde sizlere uygulattırdığımız hareketler sizler için mutlaka yararlıdır. Bunların yanı sıra evde de bazı hareketleri uygulamanız sizin sağlığınız açısından çok önemlidir. Bir çok uygulamayı evinizde de tek başınıza yapabilir ve bu hastalıkla mücadeleyi sürdürebilirsiniz” diye konuştu.

 

HER ZAMAN BİLGİ ALABİLİRSİNİZ

Uzmanların sunumunun ardından hastalıkla ilgili sohbet ve soru-cevap kısmına geçildi. Programı izlemeye gelenler bazı hareketlerin yapılış biçimi, beslenme şekli ile ilgili detaylar ve diğer konularda bilgi aldılar. Programı organize eden Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Yakup Türkel ve diğer uzmanlar kendilerine yöneltilen soruları aydınlatıcı biçimde cevaplarken, Doç. Dr. Türkel, bu tür programları hastalara daha fazla faydalı olabilmek için tekrar edeceklerini, ayrıca mail adresi (kirikkaleparkinson@kirikkaleyasam.com) ile kendilerine soru yöneltilebileceğini, hastaneye gelip özel bilgi alınabileceğini de söyledi. Program hastaların bilgilendirilmeleri açısından verimli bir şekilde gerçekleştirilirken, hastalar ve hasta yakınları organizasyondan ötürü Yaşam Hastanesi ve uzman ekibine teşekkür etti. 

YorumlarBu habere hiç yorum yapılmamış     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

3 + 9 = ?

 

Bunlar da ilginizi çekebilir