En Son Haberler
YazarlarTümü
Namaz Vakitleri
Görüntülenen Şehir:   Loading
Puan Durumu Loading
Gazeteler

Parkinson tedavileri anlatıldı

Yaşam Hastanesi tarafından Parkinson Hastalığı hakkında bilgilendirme programları devam ediyor. Hastanede düzenlenen yeni bir programda hastalar ve hasta yakınlarına Parkinson’da cihaz destekli tedavi şekilleri, ürolojik problemler ve beslenme şekilleri a
Bu haber 923 kere okunmuş. 05.05.2019 Pazar 14:33

PARKİNSON 2 PROGRAMI

Yaşam Hastanesi’nin Parkinson hastalarına yönelik bilgilendirme programlarına devam edildi. Hastanenin Nöroloji Polikliniği tarafından düzenlenen yeni programda hastalar ve hasta yakınlarına Parkinson’da cihaz destekli tedavi şekilleri, ürolojik problemler ve beslenme şekilleri anlatıldı. Yaşam Hastanesi Nöroloji Hekimi Doç. Dr. Yakup Türkel tarafından organize edilen programda Türkel Parkinson hastalığının tanımını yaparak, hastalık konusunda bilgi verdi. Dış Kapı Yıldırım Beyazıt Araştırma ve Uygulama Hastanesi hekimlerinden Doç. Dr. Bilge Koçer, Parkinson hastalığına yönelik cihaz destekli tedaviler konusunda bilgiler verdi. Yaşam Hastanesi Üroloji Hekimi Uzm. Dr. Emrah Topbaş Parkinson’da ürolojik problemler konusunda bilgi verirken, Yaşam Hastanesi Dahiliye Hekimi Uzm. Dr. Bülent Yıldız ise Parkinson hastalığında beslenme ve sindirim problemleri konusunda sunum yaptı.

 

 

TÜRKEL BİLGİ VERDİ

Nöroloji Hekimi Doç. Dr. Yakup Türkel, sunumunda “Bu hastalığın tam olarak tedavisi bulunmuyor. Genetik olabiliyor. Genellikle 65 yaş ve üzerindeki kişilerde görülüyor. Hareketlerin kısıtlanması, kol ve bacaklarda titreme, denge bozukluğu, yüz ifadesinde bozukluk şeklinde görülebiliyor. Tanısı MR çekilerek ve vücuttaki belirginleşen durumlarla konabiliyor. Tedavisi ise ilaçlar, cihaz destekli tedavi yöntemleri, fizyoterapi ile yapılıyor. Hastalığın tam bir tedavisi yok. Ama yakınmaları azaltacak ve  yaşam kalitesini artıracak yöntemler uygulanıyor” dedi.

 

KOÇER SUNUM YAPTI

Dış Kapı Yıldırım Beyazıt Araştırma ve Uygulama Hastanesi hekimlerinden Doç. Dr. Bilge Koçer, Parkinson hastalığına yönelik cihaz destekli tedaviler konusunda bir sunum yaptı ve “Bu hastalığın ne yazık ki kesin tedavisi yok. Ama cihaz destekli bazı tedavi uygulamalarımız var ve bunlar hastanın yaşam kalitesini artırmaya yönelik uygulamalardır. Hastalığın ana belirtileri  titreme, hareket kısıtlanması, denge bozukluğu, kas kilitlenmesi olarak sayılabilir. Uyku bozukluğu, denge bozuklukları, denge kaybı, mide ve bağırsak sorunları, idrar sorunu, koku alamama sorunu hastalıkta ortaya çıkan problemlerdir. Hastalığın tanısı MR ve bulguların muayenesi ile konulabilir.

 

TEDAVİ YÖNTEMLERİNİ ANLATTI

Tedavi yöntemleri ise kişiye özeldir aslında. Hastalığı ortadan kaldırmak ve durdurmaya yönelik kesin bir tedavi yöntemi yok. Tedavide ilaç ve girişimsel tedavi yöntemleri uygulanır. Tedavi için gerekli olan ilaçlar aralıklarla verilir. Girişimsel tedavi yöntemlerinde cilt altı apomorfin uygulaması ve cerrahi tedaviler uygulanabilir” dedi. Doç. Dr. Koçer, cerrahi tedavi yöntemlerini anlattı ve bu konuda teknik bilgiler verdi. Cerrahi yöntem olarak bazı ilaçların vücuda enjektör veya pompa ile verilebildiği anlatıldı. Bu uygulamaların hasta ve hastalığın durumuna göre tercih edildiği açıklandı. Cerrahi yöntemde özellikle cilt bakımı, cihaz kontrolü gibi durumlara dikkat edilmesi gerektiğinin altı çizildi. Cerrahi yöntemlerde de yine oral yolla alınan ilaçlar gibi hastalığın kontrol altına alınıp, hastanın yaşam standardını artırmaya yönelik girişimler olduğu vurgulandı.

 

BEYİN PİLİ BİLGİSİ VERDİ

Beyin pili olarak da bilinen Derin Beyin Uyarımı konusunda da bilgiler veren Doç. Dr. Koçer, bu uygulamanın da bir yöntem olduğunu açıkladı ve olumlu-olumsuz yanlarını anlattı. Bu uygulama ile ilaç dozajının yüzde 50 azaldığı, günlük yaşam aktivitelerinde yüzde 50 gibi bir olumlu-olumsuz durum yaşandığı belirtildi. Bütün tedavilerin her zaman hastaya özel olduğuna işaret eden Doç. Dr. Koçer, tedavilerin de hastanın yaşamını iyileştirmeyi amaçladığını vurguladı. Doç. Dr. Koçer’in sunumunun ardından Doç. Dr. Yakup Türkel, kendisine program anısına bir hediye verdi ve teşekkür etti.

 

TOPBAŞ ÜROLOJİK YAKLAŞIMI ANLATTI

Yaşam Hastanesi Üroloji Hekimi Uzm. Dr. Emrah Topbaş, hastalıkla ilgili ürolojik problemlere dikkat çekerek, bu konuda yaşanan sorunları anlattı ve sorunlara yönelik hayatı kolaylaştıran uygulama yöntemleri konusunda bilgiler verdi. Uzm. Dr. Topbaş, “Bu hastalıkta en sık karşılaşılan durumlar sık idrara çıkma, gece idrara kalkma, idrar kaçırma, tam idrar yapamama, ereksiyon problemlerinden bazılarıdır. Bir kere bu hastalıkta tuvalet ile akraba olmak durumundayız. Bu konuda yaşam tarzını kolaylaştıran bazı yöntemler uygulanabilir. Gece idrara çıkmayı azaltmak için gündüz su içme miktarını artırabiliriz. Bu sayede gece idrara çıkma oranı azalır. Gece de sıvı tüketimi azaltılabilir. Ereksiyon ve orgazm konusunda çözüm odaklı yapılabilecek çalışmalar var. İdrar ve bağırsak hareketleri için acı, baharat, çay ve kahve azaltılabilir. Botoks  uygulamaları var mesela bu konuda. Hastanın yaşam kalitesini artırabilir. Uygulama gittikçe yaygınlaşıyor. Biz de bu uygulamayı yapıyoruz.  Hasta aynı gün botoks uygulaması yaptırıp taburcu edilebiliyor” dedi.

 

YILDIZ BESLENMEYİ ANLATTI

Beslenme problemleri konusunda da Yaşam Hastanesi Dahiliye Hekimi Uzm. Dr. Bülent Yıldız bilgi verdi ve “Parkinson hastalığında çiğneme sorunu, salya akması sorunu, yutma problemleri, bulantı, kusma gibi problemler sık görülüyor. Hastaların yüzde 70-80’inde bu sorunlar görülür. Yutma sorunu için baş mutlaka dik olmalıdır. Salya akıntıları için de ilaçlar kullanılabilir. Radyoterapi uygulaması yapılabilir. Bu sorunlarla ilgili cerrahi uygulamalar da gerçekleştirilebilir. Yutma sorunu için, yemek yerken 90 derece dik oturulmalıdır. Lokmalar küçük olmalıdır” dedi. Hastaların tuvalet ihtiyacı konusunda da bilgi veren Uzm. Dr. Yıldız, “Tuvalette klozet varsa hastanın ayağının altına bir tabure konabilir” dedi.

 

TÜRKEL TEŞEKKÜR ETTİ

Hekimler sunumlarını yaptıktan sonra soru-cevap kısmına geçildi. Hastalar ve hasta yakınları merak ettikleri konularda sorularını yönelterek detaylı bilgiler aldı. Doç. Dr. Yakup Türkel, programın yine çok verimli geçtiğini belirtti ve katılan herkese teşekkür etti. Türkel ayrıca, sunum yapan tüm hekimlere günün anısına birer hediye verdi ve hekimlere ayrıca teşekkür etti. Türkel, hastalar ve hasta yakınlarının her konuda kendilerine telefon ve mail yoluyla ulaşabileceklerini belirterek “Sizlere her konuda yardımcı olmaya hazırız. Katıldığınız için hepinize teşekkür ediyoruz” dedi. Programın sonunda yine hatıra resmi çekildi. Hasta ve hasta yakınlarının 0 318 212 50 00  numaralı hattan hekimlere ulaşabilecekleri veya kirikkaleparkinson@kirikkaleyasam.com adresine mail gönderebilecekleri bildirildi.

YorumlarBu habere hiç yorum yapılmamış     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

5 + 1 = ?

 

Bunlar da ilginizi çekebilir