Soba için uyarı - HABER318
En Son Haberler
YazarlarTümü
Namaz Vakitleri
Görüntülenen Åžehir:   Loading
Puan Durumu Loading
Gazeteler

Soba için uyarı

Kırıkkale Sağlık İl Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, Karbonmonoksit Zehirlenmesine dikkat edilmesini istedi.
Bu haber 479 kere okunmuÅŸ. 07.01.2021 PerÅŸembe 17:21

ÖNEMLÄ° BÄ°R KONU

AğırtaÅŸ, "Her gün evimizde ve ofisimizde kullandığımız araç gereçler, motorlu araçlar potansiyel karbonmonoksit kaynaklarıdır. Bu nedenle her yıl binlerce insanın ölümüne, kalıcı hasarlara ve sakatlıklara neden olmaktadır. Ä°nsanlar zehirlendiÄŸinin farkına bile varmadan bir daha uyanamayacakları bir uykuya dalmaktadırlar. Karbonmonoksit zehirlenmesini en aza indirebilmek için zehirlenme nedenleri, tedavisi ve zehirlenme belirtilerinin neler olduÄŸunun farkında ve bilgi sahibi olmak hayati önem taşımaktadır. Karbonmonoksit bütün dünyada birçok ölüme neden olmaktadır. Genellikle bu ölümler, doÄŸal gaz ve karbon içeren kömür, odun, gazyağı, proban gazı gibi yakıtların tam yanmaması, soba, ÅŸofben ve diÄŸer araç gereçlerinin hatalı kullanılması ve havalandırmanın yeterli olmamasından kaynaklanmaktadır.

 

BÄ°LÄ°NÇ KAYBI OLUR

Karbonmonoksit zehirlenmeleri kışın insanlar ısınmak için korbon içeren bu tipte yakıtlar kullandıkları için en yüksek seviyesine ulaşır. Bu durum kış mevsimini yılın diÄŸer zamanlarına nazaran daha riskli hale getirir. Karbonmonoksit solunduÄŸunda kandaki oksijenin yerini almakta, oksijen taşıyan bir protein olan hemoglobine etki etmektedir. Bunun sonucu hücreler ölmekte, oksijen açlığı ortaya çıkmaktadır. Kandaki bu oksijen açlığı anoksi olarak bilinmektedir. Bu durum; kalp ve beyin gibi hayati organlara oksijen gitmesini azalmakta, bu organların zarar görmesine, iÅŸlevini yerine getirememesine, gazın yüksek düzeyde alınması ile birlikte kiÅŸinin birkaç dakika içinde ölümüne neden olmaktadır. Oksijen yetersizliÄŸi nedeniyle deride kırmızılaÅŸma, kısa ve sık soluk alma, göÄŸüste sıkışma ve aÄŸrı, baÅŸ aÄŸrısı ve baÅŸ dönmesi, yüksek ateÅŸ, mide bulantısı ve kusma, rehavet çökmesi, vücut genelinde halsizlik, bilinç kaybı.

 

DÄ°KKAT EDÄ°LMELÄ°

Kullandığınız soba, ocak, gazlı ısıtıcılar, fırın, ÅŸömine gibi bütün yanmalı aletleri sertifikalı ve eÄŸitimli profesyonellere düzenli olarak kontrol ettirin. Belirli periyotlar halinde baca deliÄŸini kontrol edin ve havalandırmanın yeterli olduÄŸundan, yanan gazın rahat bir ÅŸekilde dışarı çıktığından emin olun. Dumanını dışarı veren araç gereç seçin ve daima kullanım kılavuzlarına göre kullanın. Yanma esnasında gerekli olduÄŸu durumlarda kapı ve pencereleri açarak havalandırın. Kontrol edilmemiÅŸ ve havalandırması olmayan ısıtıcıların bulunduÄŸu odalarda uyumayın. Evinizde ısınmak için gaz sobası kullanmayın. Dumanın hızlıca birikeceÄŸi kapalı yerlerde herhangi bir yakıtla yanan araç gereç kullanmayın. OturduÄŸunuz ve uyuduÄŸunuz yere yüksek standartlarda CO (Karbonmonoksit) detektörü monte ettirin. Bu detektör yüksekte veya tavanda olmalı çünkü CO hızla yükselir. Müdahale eden kiÅŸi öncelikle kendini ve çevresini korumak için gerekli önlemleri almalıdır. KiÅŸi, maruziyet bölgesinden uzaklaÅŸtırılmalıdır. KiÅŸi, rahat nefes alınabilecek bir yere, açık havaya çıkarılmalıdır. Cam ve kapı açılarak ortam havalandırılmalıdır.112 Acil ÇaÄŸrı Merkezi aranmalıdır. Müdahale eden kiÅŸi ilk yardım eÄŸitimi almışsa, ilkyardıma baÅŸlamalıdır” dedi.

YorumlarBu habere hiç yorum yapılmamış     'Ä°LK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

3 + 8 = ?

 

Bunlar da ilginizi çekebilir