Tuz çalısı çözümü
ÇALIŞMALARI YERİNDE İNCELEDİ
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığına sunularak destek alan “Kop Bölgesinde Mera Islahı İle Sürdürülebilir Küçükbaş Hayvancılık Projesi” kapsamında çalışmalar devam ediyor. Balışeyh İlçesi Akçakavak Köyünde yürütülen projenin çalışma alanlarında incelemelerde bulunan İl Müdürümüz Sırrı Yılmaz, çalışmalar hakkında bilgi aldı.
KAROTEN MİKTARI YÜKSEK BİR BİTKİ
300 dekar mera alanında 33.333 adet tuz çalısı (Atriplex canescens) dikimi, can suyu verilmesi, etrafının güneş enerjili elektrikli çit ile çevrilmesi çalışmalarını kapsayan projede, devam eden tuz çalısı (Atriplex canescens) dikimi işlemlerini inceleyen Yılmaz, bu proje ile dikimi yapılan tuz çalısı (Atriplex canescens) bitkisinin kışın sindirilebilir protein ve karoten miktarı yüksek bir bitki olduğunu söyledi.
YÜZDE 18’İN ÜZERİNE ÇIKACAK
Pek çok önemli mera bitkisinin yem değerini kaybettiği dönemlerde otlayan hayvanlar için önemli bir kaba yem kaynağı olduğunu ve yapraklarındaki protein oranının yüzde 18’in üzerine çıkabildiğini belirtti. Ayrıca tuz çalısı (Atriplex canescens) bitkisinin kuraklığa ve soğuğa olan direncinin yüksek olduğunu ve geniş kök yapısı sayesinde erozyonla mücadele için de uygun bir bitki olduğunu vurguladı. Proje çalışmalarının devam ettiğini dile getiren ve kendisi de tuz çalısı (Atriplex canescens) bitkisi dikimi yapan Yılmaz, çalışmalar sonuçlanınca ilimiz hayvancılığı için önemli katkılar sağlayacağını belirtti.