En Son Haberler
YazarlarTümü
Namaz Vakitleri
Görüntülenen Şehir:   Loading
Puan Durumu Loading
Gazeteler

Vadi renkleniyor

Kırıkkale’nin Balışeyh ilçesinde 25 dönümlük arazi üzerinde lavanta bahçesi oluşturma çalışmaları devam ediyor.
Bu haber 721 kere okunmuş. 25.02.2019 Pazartesi 09:14

EKONOMİYE KAZANDIRILACAK

Balışeyh Kaymakamlığı tarafından Işıklar köyü mevkiinde Kırıkkale-Samsun karayolu güzergahında 25 dönümlük araziye 18 bin adet lavanta fidesi dikildi. İlkbaharda yapılacak hasat sonrasında kurulacak Distilasyon Merkezinde üretilen yağların litresi, 150 avrodan satışı yapılarak ekonomiye katkı sağlanacak. Lavanta Vadisi için hazırlanan ve 5 etaptan oluşan projede Köylü Pazarı, mescid, çeşme, şadırvan, kamelyalar ve ağaçlandırma çalışmaları gibi çeşitli sosyal aktiviteler de yer alacak.

 

LAVANTA BALI ÜRETİLECEK

Ayrıca lavanta balı üretimi de yapılacak olan vadi çiftçiler için örnek bir proje olacak. 43 ilin geçiş noktasında insanların dinlenip, zaman geçirebileceği vadide lavantaların oluşturacağı kartpostallık görüntüleri ile cazip hale gelmesi hede¢eniyor. Sürücülerin dikkatini çekmesi amacıyla alandaki hurda olan araç, Lavanta Vadisi yazılı Türk bayrağı takılarak görsellik oluşturuldu.

 

İNCELEMELERDE BULUNDULAR

Lavanta Vadisi Projesi kapsamında Kaymakam Mücahit Öztürk, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Mümtaz Erdurucan, Balışeyh İlçe Tarım ve Orman İlçe Müdürü Fatma Duygu Kara ve Balışeyh İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personelleri yürütülmesi planlanan ve gerçekleştirilen iş ve işlemler hakkında incelemeler de bulundu.

 

BURAYA KÖYLÜ PAZARI KURACAĞIZ

Projenin çok yönlü olduğunu ve hem görselliğinden hem de ekonomik boyutundan faydalanacaklarını belirten Kaymakam Öztürk, şunları kaydetti: "Lavantanın biz hem görselliğinden hem ekonomik boyutundan faydalanıyoruz. Bu alana yapılacak diğer projelerimizi desteklemesi yönünden de yaralanıyoruz lavantanın nasıl? Buraya biz lavantaya rağbet gösteren insanları buraya çektikten sonra buraya bir talep oluşturduktan sonra Buraya Köylü Pazarı kuracağız.”

 

İNSANLARIN UĞRAK YERİ OLACAK

“Zaten yol kenarı insanlar lavantayı görecek ve çiftçilerimizin ürettiği organik burada sergileme ve satma imkanı olacak. Köylü Pazarı bu tesislerden bir tanesi olacak. Mescidi, çeşmesi, bir diğer boyutu; biz arıcılığı da geliştirmek için bu projede arılara da hitap edeceğiz nasıl? Lavanta balı da çok kıymetli bir ürün. Lavanta balı yetiştirmek adına da daha sonrasında arazimizin adına işte ıhlamur, sedir, akasya gibi arıların bal yapma da kullanacağı ağaçlar ile destekleyeceğiz. Bu şekilde projemizin bir başka etabı da arıcılık olacak, lavanta balı üretimi olacak."

 

EKONOMİYE KATKI SAĞLAYACAK

Projenin 5 etaptan oluştuğunu kaydeden Öztürk, "İlk etabının buranın lavantaların dikimi, ağaçlandırılması ve lavanta vadisi haline getirilmesi. İkinci etabımız; mescit, çeşme, kamelya, şadırvan gibi sosyal alanların oluşturulması. Üçüncü etabımız; arıcılığın geliştirilmesi adına yapacağımız faaliyetler. Dördüncü etabımız; Köylü Pazarının kurulması. Beşinci etabımız da; biz lavanta bitkisini yeteri kadar üretimini ve çiçek alımını sağladığımız zaman çiftçimiz de buna kabul gördüğü zaman Distilasyon Merkezi yani lavanta yapı üretim merkezi en son etap olarak ta bunu planlıyoruz. Projemiz genel yapılarla tamamlandığı zaman burası hem doğal güzellik açısından, görseli olan, ilçe ekonomimize de istihdam açısından ve üretim, satış çiftçimizin üretimi açısından birçok alanda çok yönlü proje olarak hayata geçecek" diye konuştu.

YorumlarBu habere hiç yorum yapılmamış     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

9 + 4 = ?

 

Bunlar da ilginizi çekebilir