En Son Haberler
YazarlarTümü
Namaz Vakitleri
Görüntülenen Şehir:   Loading
Puan Durumu Loading
Gazeteler

Zatürre uyarısı

Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi Dr. Selma Demir, 12 Kasım Dünya Zatürre Günü münasebetiyle açıklamada bulundu.
Bu haber 454 kere okunmuş. 12.11.2019 Salı 10:24

Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi Dr. Selma Demir, 12 Kasım Dünya Zatürre Günü münasebetiyle açıklamada bulundu. Demir, "Dünya genelinde zatürre hastalığı ile mücadeleye dikkat çekmek amacı ile Dünya Sağlık Örgütü 2009 yılından bu yana 12 Kasım gününü Dünya Zatürre Günü olarak belirlenmiştir” dedi.

 

ULAŞARAK HASTALIK YAPABİLİR

Demir, "Zatürre akut bir enfeksiyon hastalığıdır. Dünya genelinde her yıl 5 yaş altındaki 1,2 milyon çocuğun zatürre nedeniyle öldüğü bilinmektedir. Zatürre erişkin yaştaki kişileri ve çocukları etkiler. bu tip enfeksiyon riski dünyada her yerde aşağı yukarı eşit oranda görünmekle birlikte  Güney Asya ve Afrika’da daha sık görülmektedir. Virüsler bakteriler ve mantarlar gibi çok çeşitli mikroplar zatürreye neden olmaktadır. Bu mikropların akciğerlere ulaşması da çeşitli yollarla oluşmaktadır. Örneğin çocukların burun ve boğazlarındaki virüs ve bakterilerin soluk alıp verme ile akciğere ulaşarak hastalık yapabilir. Yine hasta birinin öksürmesi veya aksırması sonucu havaya yayılan mikropların solukla alınması da hastaya bulaşabilir. Mikroplar akciğere ulaştığında kişilerde yüksek ateş, öksürük, başağrısı, halsizlik, terleme gibi pek çok şikayet görülebilir.'

 

UYGUN TEDAVİ HAYAT KURTARIR

Zatürreyi tedavi ederken hastaya göre, neden olan mikroplara göre veya hastalığın şiddetine göre evde yada hastanede yapılabilmekte, bazen yoğun bakım tedavisi gerekmektedir. Hem çocuklarda hem erişkinlerde zatürreden korunmanın en önemli yolu aşılamadır. Yine çocuklarda özellikle ilk 6 ay anne sütü ile beslenmek çok önemlidir. KOAH, diyabet, kronik böbrek yetmezliği, kronik karaciğer hastalığı olanlar grip ve zatürre aşısı yaptırmalıdırlar. Hastalıktan korunmak için ayrıca el yıkama ve kişisel hijyen çok önemlidir. Kronik hastalığı olanların uygun şekilde tedavi alması, sigaranın bırakılması gibi tedbirler alınmalıdır. Her hastalıkta olduğu gibi zatürrede de erken teşhis ve uygun tedavi hayat kurtarır” dedi.

YorumlarBu habere hiç yorum yapılmamış     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

7 + 3 = ?

 

Bunlar da ilginizi çekebilir