En Son Haberler
YazarlarTümü
Namaz Vakitleri
Görüntülenen Şehir:   Loading
Puan Durumu Loading
Gazeteler

Alzheimer anlatıldı

Yaşam Hastanesi’nde Parkinson Hasta Okulu programının ardından şimdi de Alzheimer Hasta Okulu programı düzenlendi. Programda hastalığın tanımı yapıldı, sebepleri anlatıldı, tedavi yöntemleri konusunda bilgiler verildi, beslenme şekli ve fizyoterapi yöntem
Bu haber 5562 kere okunmuş. 14.03.2019 Perşembe 22:06

ALZHEİMER PROGRAMI DÜZENLENDİ

Kırıkkale Yaşam Hastanesi özel etkinliklerine bir yenisini daha ekledi. Hastanenin Nöroloji Polikliniği tarafından daha önce gerçekleştirilen Parkinson Hasta Okulu programının bir benzeri bu kez Alzheimer hastalığı için yapıldı. Nöroloji Hekimi Doç. Dr. Yakup Türkel’in organize ettiği Alzheimer Hasta Okulu programında hastalığın tanımı yapıldı, sebepleri anlatıldı, tedavi yöntemleri konusunda bilgiler verildi, beslenme şekli ve fizyoterapi yöntemleri konuşuldu. Programa Ankara’dan Psikiyatrist Ayşe Gül Yılmaz Özpolat’ta katıldı ve hastalık konusunda hem bilgi verdi ve hem de özel açıklamalarda bulundu. Programı hastalar ve hasta yakınları izlerken, Nöroloji Hekimi Doç. Dr. Yakup Türkel “Alzheimer Hastalığı” başlığı altında hastalığın tanımını yaptı, Prof. Dr. Ayşe Gül Yılmaz Özpolat “Alzheimer Hastalığında Psikiyatrik Problemler ve Baş Etme Yolları” konulu sunum yaptı, Fizyoterapist Mustafa Yaka “Alzheimer Hastalığında Fizyoterapi” konulu sunum yaptı ve son olarak Diyetisyen Ecem Arslan “Alzheimer Hastalığında Beslenme” konulu sunumla beslenme şekilleri hakkında açıklamalarda bulundu.

 

TÜRKEL HASTALIĞI ANLATTI

Alzheimer’in bir beyin hastalığı olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Yakup Türkel, hastalığın temel özellikleri, nedenleri, ilerleme şekli, görülme sıklığı, tedavi yöntemleri ve diğer konularda bilgilendirme yaptı. Doç. Dr. Türkel, “Alzheimer bir beyin hastalığıdır. Bazı risk faktörleri vardır. Yaş durumu, aile öyküsü, damar hastalıkları kafa yaralanmaları ve diğer bazı faktörler bu hastalığın ortaya çıkmasına yol açabilir. Genetik hastalık sayılmaz. Ama bunun önemli de rolü vardır. Hastalık evresi ortalama 8 yıldır. Hastalık bazı hastalarda yavaş, bazılarında ise hızlı ilerler. Erken, orta ve ileri evre olmak üzere üç evresi vardır diyoruz. Her evrenin kendine özgü özellikleri de vardır. Erken ve orta evrede örneğin aynı soruyu tekrarlama, yakın zamanı hatırlamama, eşyaları uygun olan yerlere koyamama gibi durumlar görülür. Bu ve benzeri durumlara şahit olunuyorsa hemen bir hekime görünmek gerekmektedir. İleri evrede örneğin tuvalete gitme zorluğu, yardım almadan giyinememe ve kişilik özelliklerinin değişmesi örnek gösterilebilir.

 

HASTA OLDUKLARINI KABUL EDİN

Hastalığın tanısı için beyin görüntüleme sistemleri tanıyı desteklemek ve ayırıcı tanı yapmak için kullanılmaktadır. Tomografi, MRG ve SPECT bunlara örnek olarak verilebilir. Tedavi konusunda ise ne yazık ki hiçbir ilaç hastalığa kesin olarak çare olamıyor. Ancak hastalığın seyrini biraz yavaşlatmaktadır. Bu hastalık konusunda kesinlikle umutsuz olmayınız. Hastaların bu hastalıkla yaşam süresi ortalama 10 yıl olarak ölçülüyor” dedi. Hasta bakımı konusunda da bilgiler veren Türkel, “Öncelikle bu durumdaki kişilerin hasta olduğunu kabul edin. Hastanız size numara yapmamaktadır, bunu bilin. Biz de işte bunun için varız. Ona nazik davranın, iletişim kurun. Hijyen çok önemlidir. Bu hastalar enfeksiyona açık olurlar. Güvenlik de önemlidir. Evinizi hastaya göre dizayn etmelisiniz. Yürüyüş, müzik ve benzeri aktiviteler bu hastaları rahatlatır. Biz Yaşam Hastanesi olarak sizlere bu konuda her türlü yardım ve desteği sağlamaktayız. Sizlere yardımcı olabiliriz. Bizimle bu konuda iletişime geçebilirsiniz” diye konuştu.

 

PROF. DR. ÖZPOLAT’TAN ÖZEL AÇIKLAMALAR

Prof. Dr. Ayşe Gül Yılmaz Özpolat’ta benzer tanımlamaları yaptı ve ardından bu hastalıkla psikolojik olarak baş etmenin yolları konusunda çok özel bilgiler verdi. Özpolat, “Bu hastalıkta unutkanlık artıyor. Üç evresi vardır hastalığın. Birinci evre bellek, anksiyete, depresyon görülüyor. İkinci evrede bellek, delüzyon ve kişilik değişikliği ortaya çıkıyor. Üçüncü evrede ise oryantasyon bozukluğu, idrar ve diğer ileri değişiler ortaya çıkıyor. Unutkanlık görülmeye başlıyor. Yürümeden duramama, evde sürekli dolaşma, ajitasyon, sinirlilik halinin artması, küfür ve vurma gibi eğilimler görülüyor. Psikolojik değişiklik, iletişim kuramama, tanımlanamayan sesler ve görüntüler baş gösteriyor. Bir delüzyon hali ne kadar erken tedavi edilirse hasta da o kadar erken Alzheimer’den kurtulma şansına sahip olur” dedi. Hasta yakınlarına hastaların durumu konusunda da bilgiler veren Özpolat, “Bu hastaların bakımı çok zordur. Onlarla tartışmanın anlamı yok. Peki deyip geçin. Örneğin biraz önce söyledim demeyin. Cevabı tekrar söyleyin. Mesela müzik beyinde en son unutulan şeydir. Hastalar müzikle kendini iyi hissedebilir. Bunu dikkate alın” diye konuştu.

 

YAKA FİZYOTERAPİYİ ANLATTI

Fizyoterapist Mustafa Yaka, hastalığa yönelik fizyoterapi bilgisi verdi ve “Alzheimer hastalığına karşı görsel ve zihinsel aktiviteler yapmak gerekir. El becerilerini ve dikkatini geliştirmeye yönelik egzersizler yapılabilir. Hafıza kartları ile hafıza geliştirilebilir. Gazete, dergi ve kitap okumalarında fayda var. Örneğin takvim yapraklarını mutlaka okutun. Hangi yıl, hangi ay, hangi gün bilgisi, zaman bilgisi çok önemlidir. Resim yapmak da şekilleri unutmamak bakımından önemlidir. Dans ve şarkı söylemek işe yarayabilir. Günde yarım saatlik yürüyüş ve egzersiz iyi gelir” dedi. Yaka bazı egzersiz yöntemlerini de uygulamalı olarak gösterdi.

 

ARSLAN BESLENME ŞEKLİNİ ANLATTI

Son olarak Diyetisyen Ecem Arslan da Alzheimer hastalığına yönelik beslenme şekli konusunda bilgiler vererek, “Bu hastalıkta beslenme şekli çok önemlidir. Beslenme alışkanlıkları ve değişiklikler hastalıktan korunma ve hastalığın ilerleme seyrini yavaşlatabilir. Hastalıktan korunmak veya ilerleme seyrini yavaşlatmak için dönemlik değişiklikten bahsetmiyoruz. Bunu bütün hayatınız boyunca sürdürmelisiniz. Omega 3, balık, sebze, meyve, hayvansal yağlar, özellikle Akdeniz tipi beslenme ilerlemeyi geciktirir. E ve C vitaminleri riski azaltır. Az az, sık sık beslenme önemlidir. Günlük en az 8-10 bardak su içilmelidir” dedi.

 

DOÇ. DR. TÜRKEL TEŞEKKÜR ETTİ

Programın sonunda soru-cevap bölümüne geçildi ve etkinliği izleyen kimi hastalar ile hasta yakınları uzmanlardan bazı konularda görüşler alma fırsatı buldu. Programı organize eden Nöroloji Hekimi Doç. Dr. Yakup Türkel, programda sunum yapan Prof. Dr. Özpolat başta olmak üzere, Yaka ve Arslan’a sunumları için teşekkür etti ve katılımcılara da ayrıca teşekkürlerini ileterek, iletişim konusunda hiçbir sıkıntı yaşamadan kendilerine ulaşabileceklerini belirtti. Program günün anısına çekilen fotoğrafla son buldu. Dr. Yakup Türkel son olarak, “Bize bu ortamı sağlayan ve her konuda destek olan Hastane Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Akçelik'e teşekkür ediyorum” dedi.

YorumlarBu habere hiç yorum yapılmamış     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

3 + 7 = ?

 

Bunlar da ilginizi çekebilir