Buğday ekimi başladı - HABER318
En Son Haberler
YazarlarTümü
Namaz Vakitleri
Görüntülenen Åžehir:   Loading
Puan Durumu Loading
Gazeteler

Buğday ekimi başladı

Kışın yaklaşmasıyla birlikte Delice çiftçisi toprağa buğday ekimine başladı.
Bu haber 415 kere okunmuş. 09.10.2019 Çarsamba 11:18

EKÄ°M VE 15 KASIM AYLARI

Bu sene yüksek verim için çalışmalar yaptıklarını söyleyen Delice Ziraat Odası BaÅŸkanı ve AK Parti Ä°l Genel Meclis Üyesi Adem Gökdere, Allah'ın izniyle toprağın çiftçinin yüzünü güldüreceÄŸini inandığını  söyledi. Delice Ziraat Odası BaÅŸkanı ve AK Parti Ä°l Genel Meclis Üyesi Adem Gökdere, "BuÄŸday ekimi bölgemizde genellikle Ekim ve 15 Kasım ayları arasında yapılmaktadır. Ekimde geç kalınmamalıdır. Aksi halde kışlık buÄŸdaydan da, yazlık buÄŸday gibi düÅŸük verim elde edilmektedir. Onun için günlük ortalama ısının 5-8 ºC etrafında seyrettiÄŸi devrede buÄŸday ekimi yapılmalıdır. Kışlık buÄŸdayların 5-8 cm derinlikte ekilmesi verimin artmasında önemli etkendir. Ekime hazır vaziyetine getirilen tohum yatağına kuru koÅŸullarda 15-17 kg/da, sulu koÅŸullarda ise 13-15 kg/da üzerinden mibzerle ekim yapılmalıdır. Ekimden önce tohum mutlaka civalı ilaçlarla ilaçlanmalıdır."

 

 GÜBRELEMEYE DÄ°KKAT

Gökdere, "BuÄŸdayda dengeli bir gübreleme yapmak için gübre mutlaka toprak tahlilleri neticesine göre atılmalıdır. AraÅŸtırmalar sonucunda; Bölgemizde buÄŸdaya kuru koÅŸullarda 6-8 kg/da N, 9 kg/da P2O5, sulu koÅŸullarda ise 16 kg/da N, 13 kg/da P2O5 karşılığı azotlu ve fosforlu gübre verilmesi önerilmiÅŸtir. Azotlu gübrenin ilk yarısı ve fosforlu gübrenin tamamı ekimde, azotun ikinci yarısı ise kardeÅŸlenme baÅŸlangıcında uygulanmalıdır. Azotlu gübre toprak yüzeyine, fosforlu gübre mibzerle banda verilmelidir. BuÄŸday bitkisinin suya ihtiyaç duyduÄŸu veya en fazla su tükettiÄŸi dönemleri sapa kalkma, baÅŸaklanma ve süt olum dönemleridir.

 

ÇOK KURAKSA

Sözlerine devam eden Gökdere, " Sapa kalkma Mart sonu, baÅŸaklanma Nisan başı ve süt olumu ise Mayıs başına rastlamaktadır. BuÄŸday öncelikle baÅŸaklanma baÅŸlangıcı ve süt olumunda olmak üzere iki kez sulanmalıdır. Ancak suyun pahalı ve kıt olduÄŸu yer ve durumlarda, bir defa sulamaya olanak verile biliniyorsa sulama baÅŸaklanma baÅŸlangıcında yapılmalıdır. Suyun bol olduÄŸu ve kurak geçen mevsimlerde ise sapa kalkma, baÅŸaklanma ve süt olumunda olmak üzere 3 defa sulanmalıdır. EÄŸer buÄŸday ekim mevsiminde çıkış için toprakta yeterli nem yoksa ve mevsim itibariyle kurak geçiyorsa ekimde de sulama yapılmalıdır. Sulamalar toprağın 90 cm derinliÄŸi doyuracak ÅŸekilde yapılmalıdır. Sulamalara ne zaman su verileceÄŸi ise nem kontrol çubukları ile kontrol edilebilir. Basit bir 08-10 luk demir "T" çubuk topraÄŸa bastırılınca 30-40 cm girebiliyorsa sulama yeterlidir. Bu kontrol suyun bulunduÄŸu yerde yapılmalıdır."

 

ZARARLARI VE MÜCADELESÄ°

Gökdere, "BuÄŸday Hastalıkları ve Mücadelesi: Bölgemizde en çok rastlanan buÄŸday hastalıkları; Sürme (kör), pas hastalıkları (sarı pas, kahverengi pas, kara pas), rastık, kök ve boÄŸaz çürüklüÄŸüdür. Sürme (kör): Hastalıklı bitkiler saÄŸlamlardan daha kısa boyludur. Daneler yuvarlaÄŸa yakın bir ÅŸekil alır. Ezilince siyah bir toz kitlesi ile dolu oldukları görülür. Dayanıklı çeÅŸit kullanarak, yazlık ekim yapılarak ve ekim öncesinde tohumlar ilaçlanarak mücadele yapılmaktadır” dedi. 

YorumlarBu habere hiç yorum yapılmamış     'Ä°LK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

10 + 8 = ?

 

Bunlar da ilginizi çekebilir