Çalıştay tamamlandı
Kırıkkale ValiliÄŸi himayelerinde Kırıkkale SaÄŸlık Ä°l müdürlüÄŸü koordinesinde, 'Ben Olsaydım' etiketiyle iki gün boyunca gerçekleÅŸtirilen “Bağımlılıkla Mücadele” çalıştayı 120 katılımcının fikir ve önerilerinin toplandığı raporlar ile tamamlandı.
ÖNEMLÄ° BÄ°R ÇALIÅžTAY OLDU
ÖÄŸretmenevi ve ASO Toplantı Salonunda gerçekleÅŸtirilen ve Vali Bülent TekbıyıkoÄŸlu’nun katılımı ile açılışı yapılan toplantıya Cumhuriyet BaÅŸsavcısı Ä°brahim Keskin, Rektör Prof. Dr. Ersan Arslan, Vali Yardımcısı Ahmet Sait Kurnaz, Ä°l Emniyet Müdürü Fahri Bulut, Belediye BaÅŸkan Yardımcısı Halil DANACI, STK temsilcileri ile il müdürleri katıldı.
VALÄ° BÄ°LGÄ° VERDÄ°
Katılımcılara hitap eden Kırıkkale Valisi Bülent TekbıyıkoÄŸlu, “Ben Olsaydım ismi güzel belirlenmiÅŸ bir isim. Biz bu iÅŸleri sanki bizim kapımızın dışında, bizim evimizin dışında, bizim yaÅŸam alanının dışında olduÄŸunu zannediyoruz. Aslında ‘Ben Olsaydım’ın bir ileriki adı da ‘Ben Olabilirim’. Bu çok yakın bir tehlike. Yani; ne bizim ailemizin, ne sülalemizin, ne köyümüzün, ne mahallemizin, asaletiyle hiçbir alakası yok. Bu konu sadece ayrılmış birlikte yaÅŸamayan ailelerin ya da biraz daha kenar mahallelerde kalan ailelerin sıkıntısı deÄŸil, her aile gurubunun başına gelebilecek bir tehlike. Bu gittikçe büyüyen ve toplumun bütün kesimlerini etkisi altına alabilecek, zengininden fakirine, itikadı kuvvetli olanından olmayanına, inanından inanmayanına kadar herkesin kapısını çalabilecek bir tehlike. Olaya bu ÅŸekilde bakmalıyız. Biz bu konuda çok düÅŸündük ‘Ben Olsaydım Ne Yapardım?’ diye arkadaÅŸlarımızla beraber çok ciddi bir mesai harcadık. Bundan sonra çalıştaydaki arkadaÅŸlar da ‘Ben olsaydım ne yapardım?’ diye bizim yaptığımız çalışmaların üzerine katkıda bulunacaklar. Ben her zaman ÅŸunu söylüyorum; en akıllı adam her zaman baÅŸkasının aklını kullanan adamdır. Ortak akıl bütün akıllardan daha üstündür. Yapılan çalıştayın ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum" ÅŸeklinde konuÅŸtu.
ÇALIÅžTAY AÇIKLAMASI
Ä°l SaÄŸlık Müdürü Dr. Murat AğırtaÅŸ ise yaptığı konuÅŸmada “Bağımlılık; sosyal, psikolojik ve fizyolojik olarak bireylerin saÄŸlığını bozarak, dünyanın tamamını tehdit eden bir halk saÄŸlığı sorunu olmasının yanı sıra, ülkelere mali açıdan da büyük maddi kayıplara neden olan toplumsal bir problemdir. Bağımlılık ile mücadele konusunda ülkemizde önemli adımlar atılmış ve bu alanda büyük mesafeler kat edilmiÅŸtir. Buradaki en önemli amaç her bir katılımcının “Ben Olsaydım” etiketini kullanarak ilimizde ve ülkemizde küçük-büyük demeden yaÅŸanan sorun ve çözüm önerileri için kendi fikirlerini rahatlıkla ifade edebilmesidir.
ADAPTE OLMALILAR
Katılımcıların belirttiÄŸi fikir ve öneriler ilimizin nihai raporuna yansıtılarak bakanlığımıza gönderilecek ve bu sayede ilimizdeki iyi uygulama örnekleri ülke genelinde alınacak önlemler noktasına katkı saÄŸlayacaktır. Bu doÄŸrultuda ilimizde farklı bağımlılık türleriyle ilgili belirli dönemlerde Sayın Valimizin baÅŸkanlığında ve deÄŸerli il protokol üyelerimizin katılımlarıyla toplantılar, çeÅŸitli istiÅŸareler yapılırken, aynı zamanda kamu kurum/kuruluÅŸları ile STK’larca çeÅŸitli eÄŸitimler ve seminerler verilerek, saha çalışmaları da gerçekleÅŸtirilmektedir. BaÅŸta Sayın Valimiz olmak üzere ilimizdeki bağımlılığı önlemek adına görev alan tüm kamu, kurum/kuruluÅŸlar ile sivil toplum örgütlerimizin, derneklerimizin ve özel kuruluÅŸlarımızın tek amacı; bireylerin bağımlılıklarından kurtularak sosyal yaÅŸama tekrar adapte olmalarını saÄŸlamaktır” dedi.
BAKANLIÄžA GÖNDERÄ°LECEK
Toplantıda müdürlük personeli Sosyal Hizmet Uzmanı BüÅŸra Nur AltaÅŸ tarafından katılımcılara ön bilgi mahiyetinde çalıştay oturumlarına iliÅŸkin sunum yapıldı. 4 oturumda gerçekleÅŸtirilen çalıştayda 8 çalışma masası etrafında Alkol, Tütün, UyuÅŸturucu ve Davranışsal Bağımlılıkları önlemeye yönelik fikirler tartışılarak, her bir masanın raporu sunulurken, il düzendeki nihai rapor ise 30 Nisan’a kadar tamamlanarak bakanlığımıza gönderilecek.