En Son Haberler
YazarlarTümü
Namaz Vakitleri
Görüntülenen Şehir:   Loading
Puan Durumu Loading
Gazeteler

Çocuklar izlenecek

Sağlık Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan ve Kırıkkale Yüksek İhtisas hastanesinde açılan Çocuk İzleme merkezi cinsel istismar mağduru...
Bu haber 833 kere okunmuş. 04.09.2018 Salı 18:01

Sağlık Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan ve Kırıkkale Yüksek İhtisas hastanesinde açılan Çocuk İzleme merkezi cinsel istismar mağduru olduğundan şüphelenilen çocuğun; “çocuk dostu ” bir ortamda her türlü adli,tıbbi ve sosyal işlemlerinin aynı gün gerçekleştirilmesi amacıyla hizmet veren birimi olarak açıklandı.

 

ÖNLEYİCİ BİR SİSTEM

Kırıkkale Valisi M. İlker Haktankaçmaz'ın katılımıyla açılan Çocuk izleme merkezinim amaçları çocukların yaşadığı travmatik olaya ait bilgilerin bu alanda eğitim almış meslek elemanları tarafından alınması, Görüşmenin kayıt altına alınarak süreçte çocuğun tekrar başvurmasını önleyen bir sistem olduğu açıklandı.

 

ÖNEMLİ AMAÇLARI VAR

Merkez hakkında şu bilgiler verildi: “Çocuğun beyanının profesyonellerce alınması, aile özelliklerine ilişkin aileden bilgi edinilmesi, Çocuğun geçici olarak barınma, beslenme, giyim, sağlık ve güvenlik gereksinimlerinin karşılanması, kurum bakımına alınacak çocukların işlemleri, Adli tıp/psikiyatri muayenesi video ve ses kaydı eşliğinde çocuğun yalnızca bir kez dinlenmesi, böylece adli süreçte retravmatizasyonu önlemek.

 

YASAL DÜZENLEMELER

Çocuk İzlem Merkezleri 04.10.2012 tarihli ve 28431 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Başbakanlık Genelgesi ile Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastaneler/kurumlarda açılmaktadır. İşleyiş ise aynı Genelgeye istinaden oluşturulmuş ÇİM Yönetim ve Koordinasyon Kurulu’nun 22.10.2012 tarihli toplantı tutanağı ile gerçekleştirilmektedir. Merkezin Yapısı Çocuk İzlem Merkezi; Sağlık Bakanlığı’na bağlı bir hastane çatısında kurulmuş olup pek çok bakanlığın paydaşlığında hizmet sunmaktadır. Ankara, Gaziantep, Kayseri, Samsun, Diyarbakır, Bursa, Adana, İzmir, Afyon, Antalya, Elazığ, Malatya, Erzurum, Kocaeli, Konya, Sivas, Van, Zonguldak, İstanbul (4 adet), Manisa, Edirne, Mersin, Trabzon, Denizli, Karabük, Eskişehir, Şanlıurfa, Sakarya.

 

PERSONEL DURUMU

Sorumlu Hekim (Tercihen çocuk ya da çocuk psikiyatrisi hekimi), Adli Görüşmeci - Aile Görüşmecisi Psikolog / Psikolojik Danışman, Sosyal Hizmet Uzmanı, Çocuk Gelişim Uzmanı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı temsilcileri (SHU), Hemşire, Polis/ Güvenlik görevlisi, Konsültan Hekimler (Adli Tıp Uzmanı/Çocuk Psikiyatristi vb.) Çocukla adli görüşmeci olabilmek için hekim, çocuk gelişimcisi, psikolog, sosyal çalışmacı ile çocuk gelişimi, psikoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik veya sosyal hizmet alanlarında yüksek lisans yapmış hemşire unvanlarından birinde çalışıyor olma şartı aranmaktadır. Kırıkkale Çocuk İzlem Merkezinde sorumlu hekim ve 3 adli görüşmeci(lÇocuk gelişimcisi,  sosyal çalışmacı, 1 Hemşire), hemşire görev yapmaktadır. Uygulama Örnekleri  Ön Görüşme Adli Görüşme Adli Tıp Muayeneleri, Tıbbi Değerlendirmeler, Sosyal Çalışmalar, Konaklama.

YorumlarBu habere hiç yorum yapılmamış     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

9 + 6 = ?

 

Bunlar da ilginizi çekebilir