En Son Haberler
YazarlarTümü
Namaz Vakitleri
Görüntülenen Şehir:   Loading
Puan Durumu Loading
Gazeteler

E-Fatura çilesi

E-Fatura ve E-Arşiv Fatura sisteminin 1 Ocak’ta uygulamaya başlamasının esnaf ve sanatkâra büyük bir külfet olduğunu belirten...
Bu haber 427 kere okunmuş. 07.01.2020 Salı 13:02

E-Fatura ve E-Arşiv Fatura sisteminin 1 Ocak’ta uygulamaya başlamasının esnaf ve sanatkâra büyük bir külfet olduğunu belirten Kırıkkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Süleyman Köstekli, “E-arşiv fatura uygulamasının bütün esnafın internet ve diğer teknolojik alt yapısı tamamlanıncaya kadar ertelenmesi gerekir. Kulağa hoş gelse de Türkiye gerçeklerinden uzak olan bu uygulama sadece esnafa ceza kesme uygulaması haline dönüşür, başka da bir işe yaramaz” dedi.

 

KÖSTEKLİ DURUMU ANLATTI

Vergi mükellefi olanlara 5.000 TL, mükellef olmayanlara 30.000 TL’nin üzerinde yapılan satışlarda faturanın elektronik ortamda düzenlenecek olmasının herkes için uygulanabilir olmadığının altını çizen Başkan Köstekli, “Zincir marketler karşısında ayakta kalma mücadelesi veren bakkal, manav, kasap gibi esnafımız, yakınındaki bir işyerine, örneğin bir lokantaya toplu satış yapar ve 5 bin TL’nin üzerinde fatura kesmesi gerekirse bu faturayı internetten elektronik ortamda kesmesi gerekiyor. Oto sanayiinde kaporta tamircisi bir esnafın, ayda bir kere gelen kaporta tamir işinden dolayı internet üzerinden fatura kesmesi gerekiyor. Vergi idaresi, her esnafın yanında bir mali müşavir çalışıyor zannediyor. Oysa esnafın çırak çalıştıracak imkanı bile yok, dahası bilgisayarı ve interneti hiç yok” şeklinde konuştu.

 

KAYIT DIŞI EKONOMİYİ TETİKLER

E-arşiv fatura uygulamasının kayıt dışı ekonomiyi artıracağını da iddia eden Köstekli, “Esnafımız ilk cezayı yedikten sonra 5.000 TL’nin üzerinde fatura kesmemek için ya toplam fatura tutarını ayrı ayrı günlerde kesecek ya da hiç fatura kesmeyecek. Bu da kayıt dışılığı artıracak. Vergi idaresi, tabiri caizse Dimyat’a pirince giderken eldeki bulgurdan olacak. Halbuki defter-beyan sistemine geçmekle beraber, esnafın bütün faturaları zaten elektronik ortamda kayıt altına alınıyor. Anlık olarak faturanın elektronik ortamda kesilmesinden farklı olarak 3 ayda bir esnaf odalarımızda verilen muhasebe hizmetleri sırasında bu faturalar kayda giriliyor. Bu nedenle de elektronik ortamda fatura düzenlenmesinin bir anlamı kalmıyor. Dolayısıyla bu uygulamaya  bir an önce son verilmeli veya uygulanabilir bir sistem getirilinceye kadar ertelenmelidir. Esnafımız bu uygulamanın tek amacının kendisine ceza kesmek olduğunu düşünüyor. Bu algının yıkılması için vergi idaresi yetkililerinin küçük esnafla birebir görüşüp ondan sonra bu tür uygulamalara başlamasında fayda olduğunu düşünüyoruz” sözlerine yer verdi.

Etiketler: E-Fatura çilesi

YorumlarBu habere hiç yorum yapılmamış     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

2 + 1 = ?

 

Bunlar da ilginizi çekebilir