En Son Haberler
YazarlarTümü
Namaz Vakitleri
Görüntülenen Şehir:   Loading
Puan Durumu Loading
Gazeteler

Eşit ücrete aykırı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kırıkkale Milletvekili Av. Ahmet Önal, Vakıfbank’ta taşeron olarak çalışan personellerin sorunları hakkında...
Bu haber 270 kere okunmuş. 10.03.2022 Perşembe 17:13

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kırıkkale Milletvekili Av. Ahmet Önal, Vakıfbank’ta taşeron olarak çalışan personellerin sorunları hakkında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM'de soru önergesi verdi.

 

 

YAZILI ÖNERGE VERDİ

Konu ile ilgili TBMM'de verdiği yazılı soru önergesinde CHP'li Önal şu ifadelere yer verdi: "Bankacılık, millî ekonomilerde mal ve hizmet üreticileriyle tüketiciler arasında merkezi bir iş birliği aracıdır. Bankalar bu anlamda hizmetleri vasıtasıyla ekonomik faaliyetlerin daha verimli bir şekilde gerçekleşmesine katkıda bulunurlar. Bu özellikleri dolayısıyla bankalar diğer ticari kuruluşlardan farklıdırlar ve devlet tarafından da farklı muamele görürler. Günümüzde özel ve kamu bankaları olmak üzere pek çok banka bulunmaktadır. Bunlardan Türkiye Vakıflar Bankası Türk Anonim Ortaklığı ya da kısaca Vakıfbank, 1954 yılında kurulmuş, Eylül 2021 tarihi itibariyle Türkiye’nin aktif büyüklüğüne göre en büyük 2. Bankası konumundadır. Bu kadar güçlü bir bankanın binlerce çalışanının olduğu ancak bazı personellerin halen taşeron olarak çalıştırıldığı bilinmektedir. Diğer kamu bankalarında taşeron olarak çalışan güvenlik görevlileri, temizlik ve büro personelleri ile şoförler kadroya alınmış olmalarına rağmen Vakıfbank’ta bu yönde yapılmış bir çalışma bulunmamaktadır.

 

ŞİKAYETLERİ AKTARDI

Bununla birlikte Ziraat Bankası ve Halk Bankası’nda aynı görevleri yapan iştirak personeline ikramiye, prim, yüksek maaş, özel sağlık sigortası vb. hakları kısmen de olsa verilmiş; ancak Vakıfbank’ta çalışan kendi iştirakinin bir alt iştirakinde şirket kurularak görev yaptırılan güvenlik görevlilerine bu haklar bugüne kadar verilmemiştir. Dolayısı ile bu durum eşit işe eşit ücret ilkesine de aykırıdır. Ayrıca 2020 yılında Vakıfbank’ta yaşanan sendikalaşma sürecinde güvenlik görevlilerine hiçbir hak verilmediği, yönetim tarafından çalışanların istenen sendikaya geçmesi yönünde telkinler ve tehditler yapıldığı, banka ve sendikanın süreçte şeffaf olmadığı, toplu sözleşme sürecinde bankanın, güvenlik görevlilerine haklarını verme konusunda yeterince destek olmadığı bilgileri tarafımıza kadar ulaşmıştır. Yine Pandemi döneminde diğer çalışanlara ikramiye, pandemi destek ücreti, prim adı altında maddi konularda birçok destek verildiği ancak güvenlik görevlilerine sadece bir defaya mahsus bir maaşlık ödeme yapıldığı da gelen şikâyetler arasındadır.

 

KADRO İSTİYORLAR

31 Aralık 2021 tarihinde güvenlik görevlileri hariç tüm personele enflasyondan etkilendikleri gerekçesi ile bir maaş fazla ödeme yapılmış, toplu sözleşmeleri devam etmesine rağmen nisan ayında yapılacak sözleşmeye kadar güvenlik görevlileri %6 gibi ekstra bir zamla sürecin dışında tutulmuştur. Güvenlik görevlileri yaklaşık iki yıllık pandemi sürecinde en ön safta çalıştıklarını, yakalandıkları hastalığı evlerine taşıdıklarını, kurumlarının kendileri için hiçbir tedbir almadığını bu yüzden özel sağlık sigortası yapılması gerekliliğini de tarafımıza bildirmişlerdir.Bunca fedakârlık ve emek karşısında Vakıfbank’ ta çalışan taşeronlar diğer çalışanlarla aynı çatı altında eşit şartlarda çalışmayı beklemekte ve kadro istemektedirler.

 

ÇALIŞMA VAR MI?

1-VakıfBank’ta taşeron olarak çalışan başta güvenlik görevlileri olmak üzere tüm personellerin kadroya geçirilmeleri için yapılan bir çalışma var mıdır?2-Çalıştığı süre boyunca hiçbir fedakârlıktan kaçınmayan, verilen tüm görevleri eksiksiz yerine getiren bu personelin yıllardır beklediği kadro haklarının verilmemesi sebebiyle yaşadıkları mağduriyetleri kimler nasıl giderecektir?3-Diğer kamu bankalarında çalışan ve kadroya alınan iştirak personellerine verilen ikramiye, prim ve özel sağlık sigortası haklarından Vakıfbank’ta taşeron olarak çalışan görevlilerimizin de yararlanabilmesi için yapılan bir çalışma var mıdır?”

YorumlarBu habere hiç yorum yapılmamış     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

2 + 8 = ?

 

Bunlar da ilginizi çekebilir