Geç kalmaktan korkun
Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Selma Demir, 17 Kasım Uluslararası Akciğer Kanseri Farkındalık Günü, münasebetiyle açıklamada bulundu. Demir, "Akciğer kanseri 20. yüzyılda nadir görülen bir hastalık iken, sigara içme alışkanlığındaki artışa paralel olarak sıklığı giderek artan, Dünyada en sık görülen kanser halini almıştır. Bu nedenle Kasım ayı Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de ‘1-30 Kasım Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı’ olarak dikkat çekmek için ay boyunca çeşitli etkinliklerle farkındalık oluşturmaktadır” dedi.
KANSER İÇİN UYARI
Demir "2017 yılı verilerine göre Akciğer Kanseri erkeklerde en sık görülen kanser türüdür. 2018 yılında ise Dünya genelinde yaklaşık 3 milyon kişi akciğer kanseri tanısı ile hastanelerde tedavi altına alınmıştır. Sigara, kişinin akciğer kanseri olmasında %90 gibi yüksek bir oranda rol oynamaktadır. Tütün içeren tüm maddeler akciğer kanseri için büyük risk oluşturmaktadır. Bu oluşuma günde içilen sigara miktarı, içilen yıl sayısı ve başlama yaşı da büyük önem taşımaktadır” dedi.
RİSK FAKTÖRLERİ ZNELER?
Demir, "Sigaranın yanı sıra akciğer kanserine yakalanmada iç ortam hava kirliliği, mesleki mazeretler, daha önce geçirilen akciğer hastalıkları da risk faktörleri arasında gösterilmektedir. Fakat ısrarla tütün maddeleri üzerinde durmak gerekirse; kansere bağlı ölümlerin %22’sini sigara oluşturmaktadır. Akciğer kanserine bağlı ölümlerin %71’i ise yine sigara kaynaklıdır.
BİZ SİZİ ÖNEMSİYORUZ
Tütün maddeleri nedeniyle yılda 22 bin 596 erkek ve 2 bin 934 kadın kullanıcıya akciğer kanseri tanısı konulmaktadır. Akciğer kanserinde belirtiler genellikle erken dönemde ortaya çıkmaz iken, kişinin bitmek bilmeyen ve uzayıp giden öksürüğü, nefes darlığı, kanlı balgamı, kilo kaybı gibi şikâyetleri olması durumunda hemen sağlık kuruluşuna başvurması ve bir akciğer filmi çektirmesi gerekmektedir. Lütfen, kanserden korkmayın, geç kalmaktan korkun. Kendinizi önemseyin çünkü biz sizi önemsiyoruz” dedi.