En Son Haberler
YazarlarTümü
Namaz Vakitleri
Görüntülenen Şehir:   Loading
Puan Durumu Loading
Gazeteler

İndirimli olacak

İl Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü, Kırıkkale Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası işbirliğinde Sanayi sicil belgesi ile sağladığı bilgilendirme toplantısı yaptı.
Bu haber 217 kere okunmuş. 29.04.2022 Cuma 18:28

ÖNEMLİ BİR KONU

Toplantıda yapılan sunumda sanayicilerimizin sanayi siciline kayıt zorunluluğu, kayıtlı işletmelerin 05.06.2022 tarihine kadar yıllık işletme cetvelini vermeleri gerektiği konularında bilgiler verilmiş ayrıca sağladığı avantajlar bir sunumla anlatılmıştır. Açılış konuşmasında Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Okan Şahin; İlimizde 347 sanayi işletmesinin sanayi siciline kaydı bulunmaktadır. Kayıtlı işletmelerin cezai duruma düşmemeleri için 05.06.2022 tarihine kadar yıllık işletme cetvelini sistem üzerinden vermeleri gerekmektedir. Firmalarımızın cezai duruma düşmemeleri için  hem yazılı olarak hem de basın yoluyla gerekli bilgilendirmeler yapılmaktadır. Kaydı bulunan sanayi işletmelerimizin her nekadar yükümlü olduğu hususlar olsa da bu belgenin vermiş olduğu avantajlardan da yararlanmaktadırlar. Bunları şu şekilde özetleyebiliriz. İhraç kaydıyla mal teslimlerinde KDV tecil-terkin işleminden faydalanırlar ( KDV ödemezler ). Elektrik faturalarını sanayi abonesi tarifnamesinden öderler.  Bunun için sanayi sicil belgesinin bir sureti Bedaş’ a süresi içinde verilmelidir. Kamu kurum ve kuruluşlarının sağladığı desteklerden yararlanırlar. Yerli Malı Belgesi alınmasında gereklidir. ve Dolaylı olarak iş imkanı sağlarlar. Bununla birlikte Sanayi Sicil Belgesi sahibi olan ve ihracat yapan firmaların Kurumlar vergisi ile ilgili olarak; 22 Ocak 2022 tarihli Resmi Gazete’ de Yayımlanarak yürürlüğe giren 7351 No’lu “Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunun 32’ nci maddesine eklenen hükümler doğrultusunda; ihracat yapan kurumların münhasıran ihracattan elde ettikleri kazançlarından kurumlar vergisi oranından 1 puan indirimli olarak faydalanabilecektir.” diyerek sözlerini bitirmiştir.

 

BİLGİLER VERİLDİ

Daha sonra İl Müdürlüğünden Mühendis Yusuf Dede Urhan yaptığı sunumda;  “6948 sayılı Sanayi Sicil Kanunu kapsamında sanayi işletmelerinin faaliyete başladığı tarih itibariyle 2 ay içerisinde sanayi siciline kayıt yaptırmaları gerekmektedir. Başvuru sanayi sicil bilgi sisteminden yani https://sanayisicil.sanayi.gov.tr adresinden İl Müdürlüğümüze gelinmesine gerek duyulmadan elektronik ortamdan yapılabilinmektedir. Yine aynı kanuna göre, her yıl bir önceki yıla ait bilgileri içeren Yıllık İşletme Cetvelinin takvim senesi sonundan itibaren en geç dört ay içerisinde (Nisan ayı sonuna kadar sanayi sicil bilgi sistemine ( elektronik ortam ) girilmesi zorunludur. Sanayi Sicil Belgesinin ( e-belge ), veriliş tarihi itibariyle iki yılda bir sanayi sicil bilgi sisteminden ( elektronik ortam ) vize ettirilmesi gerekmektedir. Vizenin yapılmasında firma bilgilerinin güncel olması esastır. Sanayi siciline kayıtlı olan işletmelerin mücbir sebepler dışında fiili üretim yeri adresi değişikliği, ürün ilavesi veya ürün değişikliği ile unvan değişikliği müracaatlarında en geç bir ay içerisinde Sanayi Sicil Belgesi ( e-belge ) değişikliği için sanayi sicil bilgi sisteminden ( elektronik ortam ) başvuru yapmaları  sanayi işletmenizin faaliyetinin tamamen sonlandırılması halinde ise en geç bir ay içerisinde sistemden ( elektronik ortam )  kayıt iptali başvurusu yapılması gerekmektedir.

YorumlarBu habere hiç yorum yapılmamış     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

5 + 10 = ?

 

Bunlar da ilginizi çekebilir