En Son Haberler
YazarlarTümü
Namaz Vakitleri
Görüntülenen Şehir:   Loading
Puan Durumu Loading
Gazeteler

Kurban nasıl olmalı

Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesinde görev yapan bazı uzmanlar, vatandaşları, kurbanlık seçiminde dikkat etmesi gerekenler konusunda uyardı.
Bu haber 791 kere okunmuş. 13.08.2018 Pazartesi 18:17

KURBANLIK AÇIKLAMASI

Uzmanlar, kurbanları insancıl ve hijyenik koşullarda kesilmesini temin ederek, insanların sağlığını riske atmamak, en az dini vazifeleri yerine getirmek kadar önemli olduğunu söyledi. Kurbanlık hayvanın sağlıklı, uzuvlarının tam ve besili olmasının gerektiğini anımsatan uzmanlar, şunları kaydetti: "Kurbanlık hayvanın davranış, yürüyüş, vücut yapısı ve şekli normal, tüyleri düzgün ve parlak, gözlerinde canlı bir bakış olması, geviş getirmesi ve solunumunun düzgün olması gerekir.”

 

ENGEL OLAMAZ

“Kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memesi kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlar kurban edilemez. Gelişmesini tamamlamamış veya etleri olgunlaşmamış çok genç hayvanlar, gebe hayvanlar, bir hafta önce doğum yapmış hayvanlar, vücut sıcaklığı çok yüksek olan hayvanların kesilmesi yasaktır. Devenin 5, sığır ve mandanın 2, koyun ve keçinin 1 yaşını doldurmuş olması gerekir. İki yaşını bitirdikleri kesin olarak bilinen büyükbaş hayvanların kapak yani süt dişlerini atmamaları kurban olmalarına engel olmaz.”

 

KEÇİLERDE DE YAŞ TAYİNİ

“Yine kapak attığı halde iki yaşını doldurmamış olurlarsa kurban olarak kesilemezler. Ancak doğumu kesin olarak bilinmeyen büyükbaş hayvanlar için kapak atma, bir ölçü olarak kabul edilebilir. Altı ayını tamamlayan koyun bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olursa kurban edilebilir. Keçilerin kurban edilebilmesi için bir yaşını doldurmuş olması gerekir. Sığırlarda olduğu gibi keçilerde de yaş tayini, ön kesici süt dişlerinin çıkıp yerlerini kalıcı dişlerinin alması esasına dayanmaktadır. İslam Âleminin Kurban Bayramını tebrik ediyoruz” şeklinde konuştular.

YorumlarBu habere hiç yorum yapılmamış     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

10 + 1 = ?

 

Bunlar da ilginizi çekebilir