Öğrencilere ışık oluyor - HABER318
En Son Haberler
YazarlarTümü
Namaz Vakitleri
Görüntülenen Åžehir:   Loading
Puan Durumu Loading
Gazeteler

Öğrencilere ışık oluyor

Kırıkkale'de doğuştan görme engelli Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni Nefise Aktaş Dağ, öğrencilerinin dünyasına ışık oluyor.
Bu haber 851 kere okunmuÅŸ. 13.02.2020 PerÅŸembe 14:01

Kırıkkale'de doÄŸuÅŸtan görme engelli Türk Dili ve Edebiyatı öÄŸretmeni Nefise AktaÅŸ DaÄŸ, öÄŸrencilerinin dünyasına ışık oluyor. Kırıkkale Åžehit Ali Tonga Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde Türk Dili ve Edebiyatı öÄŸretmenliÄŸi yapan DaÄŸ, hayali olan öÄŸretmenliÄŸi yapmanın mutluluÄŸunu yaşıyor.

 

 

ÖÄžRETMENLÄ°K YAPIYOR

Yıldız Teknik Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu DaÄŸ, Ä°stanbul'da 5 yıllık memuriyet hayatının ardından KPSS'ye girerek 4,5 yıl önce çok istediÄŸi öÄŸretmenlik hayaline kavuÅŸtu. Nefise AktaÅŸ DaÄŸ, yaptığı açıklamada, öÄŸretmenliÄŸi hep yapmak istediÄŸini söyleyerek, "ÖÄŸrendiÄŸim bilgilerin artık bana çok ağır geldiÄŸini hissedip tekrar KPSS'ye hazırlanıp öÄŸretmenliÄŸe geçmek istedim. Kendi mesleÄŸimi yapmak istedim çünkü bildiklerimi birilerine aktarmak istedim ve oldu. Bu sayede Ä°stanbul'dan memleketime geldim." diye konuÅŸtu.DaÄŸ, ailesinde 4 kardeÅŸten tek görme engelli bireyin kendisi olduÄŸunu aktardı.

 

AÄ°LESÄ° DESTEK OLUYOR

Ailesinin hiçbir zaman, "Sen görme engellisin, ÅŸunu yapamazsın, bunu yapamazsın" demediÄŸini dile getiren DaÄŸ, ÅŸöyle devam etti:"Onlar her zaman benim yapacağıma inandılar ve beni buna inandırdılar. Ben buna inandığım için bir ÅŸeyleri baÅŸardım. Ä°lk ve ortaokulu Ankara Göreneller Görme Engelliler Okulunda okudum. Lise ve üniversite bizde kaynaÅŸtırmalı eÄŸitim oluyor. Liseyi Kırıkkale'de, üniversiteyi de Ä°stanbul'da Yıldız Teknik Üniversitesinde okudum. Bu, benim için bir devrimdi. Ä°stanbul gibi bir kente kız gönderiyorsun ve görme engelli bir kız. Bu, her ailenin yapabileceÄŸi bir ÅŸey deÄŸildi. Ailem baÅŸarabileceÄŸime inandığı ve güvendiÄŸi için gönderdi” dedi.

 

HER ÖÄžRENCÄ° BÄ°R DÜNYA

DaÄŸ, hayatı orada öÄŸrendiÄŸini, tek başına bir ÅŸeyleri yapabilmenin, yaÅŸam mücadelesini verebilmenin haklı gururunu ve mutluluÄŸunu yaÅŸadığını belirterek, "Çünkü bir insan kendi iÅŸini kendisi yaptığı zaman mutlu olur ve o zaman kendine güven duyar. Ben bununla beraber öz güven sahibi oldum, birilerinin hayatına yön vermem gerektiÄŸinin kararını verdim çünkü her öÄŸrenci ve her insan, bir dünya. Ben o dünyanın kapılarından girmek istedim. Çok ÅŸükür sınavı kazanınca oldu." ifadelerini kullandı.Gözündeki aÄŸrıların ameliyat olmadan son bulmadığını anlatan DaÄŸ, "O yüzden doÄŸumumdan 7 yaşına kadar 7 defa ameliyat oldum. Nihayetinde göz tansiyonu düÅŸürüldü ve aÄŸrılarım kesildi. Sonrasında bir ameliyat sürecim olmadı. Zaten tıbbi olarak gözlerimin görmesi gibi bir durum yok çünkü gözden beyne giden damar yok." dedi.

 

ONLARA YARDIMCI OLUYOR

DaÄŸ, ders anlatmak için kabartma ekran olarak da geçen "BrailleMe" cihazı kullandığını söyledi. Evde öÄŸrencilere hangi konuyu anlatacağının hazırlığını yaptığını ve bilgisayar üzerinden ekran okuyucu program yardımıyla da hazırlandığını anlatan DaÄŸ, ÅŸunları kaydetti:"Sonra bu cihaza aktarırım ve kabartmaya çevirir. Sözel de bir ders olduÄŸu için yazanları buradan okurum. ÖÄŸrenciler defterlerine yazarlar. Onlar bana yardımcı olmak için deÄŸil, ben onlara yardımcı olmak için buradayım. Bu sınıfa giriyor olmamı bile onlar için hayata hazırlık olarak düÅŸünüyorum. Belki de çoÄŸunun benden önce görme engelli bir tanıdığı yoktu. Ä°nsanların engellilere karşı zihinlerinde, 'Bir ÅŸey yapamaz, evde oturur dışarı çıkamaz, insanlara muhtaçtır.' algısı var. Ben bunu yıkmış oldum. Mezun ettiÄŸim ve üniversiteye giden öÄŸrencilerim var. Halen takiplerini yapıyorum çünkü onların hayatına dokundum ve elimi hayatlarından çekmek istemiyorum."

 

15 YILDIR YALNIZ GEZÄ°YORUM

DaÄŸ, düzenli kaldırımlar ve yollar olmadığı için görme engellerin zorluklar yaÅŸayabildiÄŸini, bir yolu birisiyle iki kez gittikleri zaman orayı öÄŸrendiklerini belirtti.Okullardaki akıllı tahtaların görme engellilerin de kullanabileceÄŸi tarzda olması gerektiÄŸini anlatan DaÄŸ, "Bastonumu hiçbir zaman yanından ayırmıyor ve onun aracılığıyla ilerliyorum. Tabii ki insanların ters tepkileriyle karşılaşıyorum ama artık alıştık. Neredeyse 15 yıldır sokaklarda yalnız geziyorum." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

YorumlarBu habere hiç yorum yapılmamış     'Ä°LK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

3 + 7 = ?

 

Bunlar da ilginizi çekebilir