Pancar hasadı başladı
VERÄ°MLÄ° OLMASI BEKLENÄ°YOR
Kırıkkale'de genellikle Balışeyh, Sulakyurt, Karakeçili ve Hacılar çiftçilerinin ÅŸeker pancarı dikimi yaptığını açıklayan Kırıkkale Ziraat Odası BaÅŸkanı Orhan Öztürk, bu sene yaÄŸmurların bol yaÄŸdığını ve hasadın verimli geçmesini beklediklerini söyledi. GeçmiÅŸ yıllarda Balışeyh ilçesi, Kılıçlar köyü ve Ankara'ya baÄŸlı Kalecik ilçesinde geçici alım noktalarının kurulduÄŸunu ve çiftçilerin hasat yaptıkları ÅŸeker pancarlarını buralara getirdiÄŸini açıklayan BaÅŸkan Öztürk, "Åžeker fabrikaları özelleÅŸtikten sonra çiftçiler ürünlerini kamyonlarla Çorum'a götürmeye baÅŸladı." dedi.
MAKÄ°NE SÖKÜMÜ YAYILIYOR
Öztürk, hasat hakkında ÅŸu bilgileri verdi: "Pancar köklerinin sökülmesi, temizlenmesi ve pancarın yapraklarının kesilmesi iÅŸlemine HASAT denir. Ülkemizde pancar ekiminin baÅŸlamasından günümüze gelinceye kadar aÅŸamalar kaydeden pancar hasat iÅŸlemleri, günümüzde modern tarım teknikleri ve makineleri ile yapılmaktadır. Ülkemizde normal iklim ÅŸartlarında pancarın olgunlaÅŸması Eylül sonu ile Ekim ayı ortalarına kadar devam etmektedir. Hasat iÅŸlemleri büyük çoÄŸunlukla el deÄŸmeden yapılmaktadır. Ülkemizde elle hasad devam etmektedir. Pancar hasadı sökme beli, bir iki veya üç sıraya yalnızca söken sökme düzenleri, baÅŸ kesimini yapıp yalnızca söken makineler, baÅŸ kesimi, söken, depolayıp yükleme yapabilen makinelerle yapılmaktadır."
OLUMLU VE OLUMSUZ YÖNLER
Öztürk, " Makineli hasadın elle yapılan hasada göre olumlu ve olumsuz yönleri vardır. Kısa sürede az masrafla geniÅŸ alanların hasadı, makineli hasadın olumlu yönleridir. Makine temin masraflarının yüksek olması, hasat esnasında daha çok pancarın kırılması, zedelenmesi e dolayısı ile kayıpların artması da olumsuz yönleridir. Hasat toprağın tavı, pancarın sıklığı ve dağılımı, hasat makinesinin tipi ve kullanıcının becerisi ve tarlanın tesviyesi ile yabancı otların bulunmaması makineli hasadı kolaylaÅŸtıran etmenlerdir.
FÄ°ZÄ°KSEL ÖZELLÄ°KLERÄ°NÄ° KAYBETMEDEN
Öztürk, "Hasadının yapılmış olmasına raÄŸmen bir program dâhilinde sökülen pancarların aynı anda iÅŸlenmesi mümkün olmadığından ve bir süre beklemesi gerektiÄŸinden fazla pancarların fiziksel özelliklerini kaybetmeden yığınlar halinde korunması gerekmektedir. Siloya alına pancarların bozulmadan uzun süre korunmalarında en önemli görev çiftçilerimize düÅŸmektedir. Silo ve nakliye kayıplarını önlemek, pancardaki kırılma ve ezilmeleri azaltmak için çiftçiler tarafından hasat edilen pancarların direk fabrika merkezlerine getirilmeleri arzu edilen bir durumdur.