En Son Haberler
YazarlarTümü
Namaz Vakitleri
Görüntülenen Şehir:   Loading
Puan Durumu Loading
Gazeteler

Sakın anız yakmayın

Geçmişte ekili alanlarda sigara yüzünden birçok yangın meydana geldiğini hatırlatan Kırıkkale Ziraat Odası Başkanı Orhan Öztürk, çiftçinin bir yıllık emeğinin heba olduğunu söyledi.
Bu haber 434 kere okunmuş. 01.07.2019 Pazartesi 15:54

ANIZ UYARISI YAPILDI

Bilinçsiz vatandaşların sigara içtikten sonra, sigaralarını araç içinde söndürmeyip ekili alanların yakınına attığını ve bu yüzden yangınların çıktığını ve çiftçinin bir yıllık emeğinin bir anda küle dönüştüğünü belirten  Kırıkkale Ziraat Odası Başkanı Orhan Öztürk,"Araç sahiplerine sesleniyorum. Sigara içtikten sonra lütfen sigaralarınızı araç içinde söndürünüz. Milli servetlerimiz yok oluyor. Sizlerin 5 dakikalık keyfinize binlerce dönüm ekili alan yok oluyor. Bunun yanında ekili tarlanın içinde bulunan canlılar, yaşamlarını yitiriyor. Büyük bir vebale giriyorsunuz."

 

GELECEKLE OYNAMAYALIM

Direksiyon başında sigara içen kamyon, kamyonet, otomobil ve TIR sürücüsü Kabahatler Kanunu kapsamında büyük cezalara çarptırıldığını söyleyen Öztürk, Kanunumuza göre arabaların sürücü koltuğunda sigara içmek yasak . Sürücü koltuğunda sigara içen sürücü 'Kabahatler Kanunu'na muhalefet etmek' suçundan ceza ödüyor. Ekili alanlara sigara izmariti atarak insanların emeği ve geleceği ile oynamayın. Siz yaparsanız, birgün aynı şey sizinde başınıza gelir. Daha dikkatli olalım. Hem insana hemde canlılara zarar vermeyelim. Araç içinde sigara içeceksek, arabayı durduralım ve dışarıda içelim. Sigarayı söndürdükten sonra yolumuza devam edelim.”

YANLIŞ BİR DURUM

Anız yakma konusuna da değinen Öztürk, "Modern tarım tekniğinde anızı yakmak son derece yanlış bir yöntemdir. Yakma sonucu karşılaşılan zararların çoğunu telafi etmek mümkün değildir.  Anız yakma işlemi, toprak bünyesinde bulunan yararlı organizmaların (bitki gelişimine ve toprağın yapısının iyileşmesine destek olan) yok olmasına neden olur. Yararlı organizmaların bulunmadığı tarlalarda verim düşüşü gözlenir ve ürünlerde hastalıkların neden olduğu kayıplar artar. Toprağın organik madde miktarının azalması erezyona neden olmaktadır. Anız yakma toprağın organik madde miktarını azaltan veya tamamen yok eden bir uygulamadır. Hasat sonrası bitki artıklarını yakmak yerine, anız parçalayıcı bir aletle toprağa karıştırarak organik madde oranını artırabilirsiniz."

YorumlarBu habere hiç yorum yapılmamış     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

7 + 2 = ?

 

Bunlar da ilginizi çekebilir