Yarasa dolandırıcılığı - HABER318
En Son Haberler
YazarlarTümü
Namaz Vakitleri
Görüntülenen Åžehir:   Loading
Puan Durumu Loading
Gazeteler

Yarasa dolandırıcılığı

Kırıkkale Üniversitesi (KKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Albayrak, son dönemde mağaralarda "yarasa kesesi" veya "yarasa kozası" avcılığı olarak adlandırılan yöntemle dolandırıcılık yapıldığını söyledi.
Bu haber 898 kere okunmuÅŸ. 07.10.2018 Pazar 14:59

ÖNEMLÄ° BÄ°R KONU

KKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Ä°rfan Albayrak: "Bazı kiÅŸiler, tespit ettikleri maÄŸaralara önceden balona benzer yapıları monte ediyorlar. Daha sonra kandırdıkları insanları buralara getirerek, bunun içerisinde çok önemli bir sıvının olduÄŸu, saÄŸlığa iyi geldiÄŸi ve ilaç olarak kullanıldığını söylüyorlar. Sosyal medyadan öÄŸrendiÄŸimize göre bunları 100 ile 500 bin lira arasında fiyatlara satıyorlar. Yarasalar memelidir, kesesi veya kozası olmaz. MaÄŸaralara girilerek onlara verilen bu tahrip, ekolojik sistemimizde büyük zararlara yol açabilir…” Kırıkkale Üniversitesi (KKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Ä°rfan Albayrak, son dönemde maÄŸaralarda "yarasa kesesi" veya "yarasa kozası" avcılığı olarak adlandırılan yöntemle dolandırıcılık yapıldığını söyledi.

 

BÄ°LGÄ° VERÄ°LDÄ°

Kırıkkale Üniversitesi (KKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Ä°rfan Albayrak, yaptığı açıklamada, dolandırıcıların, "maÄŸaralarda yarasa kozası veya kesesi bulunduÄŸunu, bunların içerisindeki sıvının ilaç sanayisinde kullanıldığı ve hatta yaÅŸamı uzattığı" gibi uydurma iddialarla ilgili videoları sosyal paylaşım sitelerinde paylaÅŸtıklarını ve son dönemde bu örneklerin arttığını belirtti. Yarasa kesesi veya kozası adı altında yüksek ücretlerle satılan malzemelerin yapay olduÄŸuna iÅŸaret eden Albayrak, ÅŸunları söyledi:

 

AÇIKLAMA YAPILDI

"Son zamanlarda yarasalar ve maÄŸaralar hedef haline geldi. Ä°lk baÅŸta bu dolandırıcılık olayı Ä°ran'ın Urmiye ÅŸehrinden baÅŸladı. Bu daha sonra Azerbaycan, Cezayir, Irak, Suriye ve ÅŸimdi de Türkiye'de görüldü. Bazı kiÅŸiler, tespit ettikleri maÄŸaralara önceden balona benzer yapıları monte ediyorlar. Daha sonra kandırdıkları insanları buralara getirerek, bunun içerisinde çok önemli bir sıvının olduÄŸu, saÄŸlığa iyi geldiÄŸi ve ilaç olarak kullanıldığını söylüyorlar. Sosyal medyadan öÄŸrendiÄŸimize göre bunları 100 ile 500 bin lira arasında fiyatlara satıyorlar. Bu dolandırıcılara yer vermemek lazım. Biraz bilimsel düÅŸünüp insanlarımızın soyulmasını engellemek lazım."

 

ARAÅžTIRMA YAPILIYOR

Albayrak, son günlerde medyada "yarasa yuvası çok para ediyor, yarasa kozası ve kesesi nedir?" gibi konuların çok yer aldığını, bu durumun dolandırıcıların iÅŸine yaradığını kaydetti. Türkiye'deki neredeyse tüm maÄŸaraları gezdiÄŸini ve 44 yıldır yarasalarla ilgili araÅŸtırmalar yaptığını anlatan Albayrak, "yarasa kesesi veya kozası" gibi bir ÅŸeyle karşılaÅŸmadığını anlattı. Yarasanın yuva yapmadığına ve kozasının olmadığına dikkati çeken Albayrak, "Yarasa doÄŸuran ve memeli bir hayvandır. Yarasaların böceklerle beslenmesinin dışında farklı bir görevi yoktur. MaÄŸaralara asılan bu yapma kozaların içerisine cıva gibi maddeleri koyarak insanları kandırıyorlar. Ä°nsanlara diyorlar ki 'bunun bir olgunlaÅŸma dönemi var. O dönemden sonra bu ilaç olarak kullanılır.' Pazarlığı yapıp parayı alıyorlar ve bir daha ortadan kayboluyorlar. Ä°nsanlarımız soyuluyor. Bunu duyan insanlarımız da daÄŸ taÅŸ demeden maÄŸara ve yarasa arıyorlar. Koza veya kese bulamadıkları zaman yarasaları öldürüyorlar. MaÄŸaralara girmek yasak ama herkes maÄŸara arıyor. Bunun önüne geçilmesi gerekiyor." diye konuÅŸtu.

 

EKOSÄ°STEME ETKÄ°SÄ° BÜYÜK

Prof. Dr. Albayrak, yarasaların ekosisteme etkisine de iÅŸaret ederek, "Yarasalar, maÄŸaraları, aÄŸaç kovuklarını, çatı katlarını ve bodrum katlarını sadece barınak olarak seçerler. Türkiye'de 39 yarasa türü var. Bunlardan bir tanesi meyveyle besleniyor, 38 çeÅŸidi böcekle besleniyor. Yarasaların iÅŸi, gücü böcekle beslenmek. Yarasaların doÄŸal dengedeki önemi bu. Yarasalar ortamdaki böcek dengesini ayarlar. Aşırı derecede çoÄŸalma kabiliyeti gösteren böceklerin belirli bir seviyede kalması saÄŸlanır. Böylece bizim de böceklerle mücadelede fazlaca kimyasal kullanmamız engellenmiÅŸ olur. Ayrıca yarasalar, yaÅŸadıkları bölgelerde birçok salgın hastalığı engeller. Dolayısıyla korunmaları gerekir." ifadelerini kullandı.

YorumlarBu habere hiç yorum yapılmamış     'Ä°LK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

3 + 6 = ?

 

Bunlar da ilginizi çekebilir