Anız toprağı öldürüyor
YENÄ°DEN KAZANDIRILMALIDIR
Öztürk, yaptığı açıklamada, özellikle hububat ekili alanlarda hasattan sonra kalan anızın rutin bir tarımsal uygulama gibi yakıldığını belirtti. Öztürk, “YaÅŸanacak sorunları yeterince kavrayamayan çiftçilerimiz ne yazık ki anız yakmaktadır. Özellikle organik maddesi çok düÅŸük ve erozyona çok açık olan topraklarda anız yakılmamalı, bilakis sürülerek veya parçalanarak topraÄŸa yeniden kazandırılmalıdır” dedi.
CAZÄ°P HALE GELMEKTEDÄ°R
“Anız yakmanın beklenen faydanın aksine topraÄŸa ve çevreye çok ciddi zararlar verdiÄŸini anlatan Öztürk, ÅŸöyle devam etti: “Anızın yakılması; bitki artıklarının masrafsız bir ÅŸekilde ve kısa zamanda ortadan kaldırılması, sürümün kolaylaÅŸtırarak ikinci ürün yetiÅŸtirmek için zaman tasarrufu saÄŸlaması, toprak üzerine düÅŸen yabancı ot tohumlarının yok edilmesi gibi nedenlerden dolayı üreticilerimiz için cazip hale gelmektedir. Ancak beklenen bu faydanın aksine anız yakmak topraÄŸa ve çevreye çok ciddi zararlar vermektedir. Anızın yakılmasıyla, toprağın en üst katmanında fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri ile toprak verimliliÄŸini ve biyolojik dengeyi olumsuz yönde etkilemektedir.”
YÜZEY AKIÅž HIZINI AZALTIR
“Özellikle rüzgar ve su erozyonunun olduÄŸu yerlerde, nadasın uygulandığı alanlarda ve ayrışmanın hızlı olduÄŸu durumlarda anız yakmanın verdiÄŸi zarar daha da artmaktadır. Ayrıca, hasat sonrası tarla yüzeyinde kalan bitkisel artıklar toprağı tavında tutmakta ve meyilli arazilerde verimli toprağın su ve rüzgâr erozyonuyla kaybolmasına engel olmaktadır. Çünkü anız, yağışların ÅŸiddetle topraÄŸa düÅŸmesini engeller, yüzey akış hızını azaltır, yağışın topraÄŸa sızmasını saÄŸlar.”
ZARARA YOL AÇIYOR
“Anız yangınlarının toprakta yaÅŸayan birçok canlının zarar görmesine neden olduÄŸunu ifade eden Öztürk, “DoÄŸal dengeyi bozan anız yakma, birçok canlının beslenme, barınma ve korunma ortamını da yok eder” diye konuÅŸtu. Anız yakan üreticinin istemeden kendi ekonomisine ve çevreye zarar verdiÄŸini, hava kirliliÄŸine neden olduÄŸunu anlatan Öztürk, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü: “Toprakta bulunup gözle görülmeyen mikroorganizmaların faaliyetleri sonucunda organik madde parçalanır, ayrışır ve humus dediÄŸimiz ÅŸekle dönüÅŸür. Bu da toprakta bitki besin elementlerinin çoÄŸalmasına, toprağın su tutma kapasitesinin artmasına, bu nedenle tarımsal üretimde verimliliÄŸin artmasına sebep olur. Anız yakılması bu mikroorganizmalara zarar vermektedir.”