BaÅŸbuÄŸ konferans verdi
26. Genelkurmay BaÅŸkanı E. Org. Ä°lker BaÅŸbuÄŸ, Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi Prof. Dr. Mehmet Gürkan Konferans Salonu’nda “Türkiye Cumhuriyeti'nin KuruluÅŸ Hikayesi” konulu konferans verdi. Üniversite Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi TopluluÄŸu tarafından düzenlenen etkinliÄŸe akademik ve idari personel ile çok sayıda öÄŸrenci katıldı.
SUNUM Ä°LE DEVAM ETTÄ°
Saygı duruÅŸu ve Ä°stiklal Marşı ile baÅŸlayan program, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi TopluluÄŸu BaÅŸkanı Hüseyin Sargın’ın konuÅŸması ve “Hey OnbeÅŸli” türküsü eÅŸliÄŸinde KurtuluÅŸ Savaşı sürecinde çocuk yaÅŸta cepheye giden askerlerimizin fotoÄŸraflarının yer aldığı sunum ile devam etti. 29 Ekim’de Cumhuriyetimizin kuruluÅŸunun sevincini yeniden yaÅŸayacağımızı belirten 26. Genelkurmay BaÅŸkanı E. Org. Ä°lker BaÅŸbuÄŸ, 4 yıl sonra Cumhuriyetimizin 100. yılını ülkemiz ve milletimiz adına daha güzel ÅŸartlarda kutlama temennisinde bulundu.
İYİ NİYETLİ OLMAK YETERLİ DEĞİLDİR
Mustafa Kemal Atatürk’ün Harp Okulu öÄŸrenciliÄŸinden itibaren günlük tutuÄŸunu, geleceÄŸe dair görüÅŸlerini not defterine yazdığını belirten Ä°lker BaÅŸbuÄŸ, “Bu not defterleri Genelkurmay Askeri Tarih BaÅŸkanlığı tarafından yayınlandı. Bu defterlerden 8 nolu not defteri 1921-1922 yıllarındaki olaylara ışık tutuyor. 5 AÄŸustos 1922 tarihinde o not defterine Mustafa Kemal Atatürk, yeni kurulacak devletin adını yazmış. Devletin adına Türkiye Devleti diyor. Türkiye Devleti’nin dayanacağı 4 taşıyıcı kolonun, sütunun olacağını yazmış. Mustafa Kemal, o 4 sütunun birincisi için aynen ÅŸu ifadeyi kullanmış: mektep yani eÄŸitim-öÄŸretim. Ä°kincisi iktisat. Üçüncüsü sanat ve dördüncüsü ise imar, yapılaÅŸma. O günden bu güne neredeyse 100 yıl geçti acaba bu konularda arzu edilen noktada mıyız? EÄŸitim ya da mektep neden bu kadar önemli? Çünkü eÄŸitim ve öÄŸretimde istenilen noktaya gelmemizin, konulan hedef çaÄŸdaÅŸ uygarlık seviyesinin üstüne çıkmaksa bunun tek yolu eÄŸitim ve öÄŸretimdir. EÄŸitimin önemiyle ilgili Mustafa Kemal, “Bir milletin geleceÄŸini idare etmesi, geleceÄŸini idare etmesi için ilim ve eÄŸitim lazımdır. Bir milleti kurtarmak için iyi niyetli olmak yeterli deÄŸildir. EÄŸitim bilimi lazımdır. EÄŸitim biliminin faaliyet merkezi de mekteptir” diyor” ÅŸeklinde konuÅŸtu. Ä°lker BaÅŸbuÄŸ, Atatürk’ün çocuklara ilk ve orta öÄŸretimde öncelikli olarak insanlığa hürmet, vatan ve millet sevgisi, ÅŸeref ve onur ile bağımsızlık kavramlarının öÄŸretilmesi gerektiÄŸini söylediÄŸini de ifade etti.
NEDENLER KARÅžINIZA ÇIKIYOR
Tam bağımsızlığın saÄŸlanması için ekonomik bağımsızlığın çok önemli olduÄŸunu ifade eden Ä°lker BaÅŸbuÄŸ, “ Siz ekonomik olarak tam bağımsız hareket edemiyorsanız zaten siyasal, kültürel anlamda bağımsızlığınızı saÄŸlamada zorlanırsınız. 1923 yılından 1938 yılına kadar Atatürk döneminin ekonomisini incelediÄŸimizde oradaki temel noktanın ekonomik bağımsızlığı korumak üzere olduÄŸunu görüyoruz. Ülkelerin yıkılışının ana nedenine baktığınızda ekonomik nedenler karşınıza çıkıyor” dedi.
DÜNYA ÇAPINDA OLAÄžANÜSTÜ BÄ°R ÖRNEK
Ä°nsanlığa sevgi, hürmet konusu açısından Mustafa Kemal Atatürk’ü doÄŸru anlayıp anlamadığımızı sorgulamamız gerektiÄŸini belirten Ä°lker BaÅŸbuÄŸ, “Dünya bu açıdan onu bizden daha doÄŸru anlamış. 27 Kasım 1978 günü UNESCO bir karar alıyor. UNESCO, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün yüzüncü doÄŸum yıl dönümünün 1981 yılında anılacağını hatırlayarak Atatürk’ün UNESCO’nun üzerinde çalıştığı tüm alanlarda olaÄŸanüstü bir devrimci olduÄŸunu, birinci nitelik olarak devrimci niteliÄŸini yazmış. Ä°kinci nitelik olarak özellikle onun sömürgecilik ve emperyalizme karşı en önde açılan savaÅŸlardan birinin ilk lideri olduÄŸunu ama esas ÅŸimdi konuÅŸtuÄŸumuz konuyla baÄŸlantılı olarak bakın ne diyorlar: ‘Dünya ulusları arasında karşılıklı anlayışın, sürekli barışın kurulması için çalışmalarının olaÄŸanüstü bir örnek oluÅŸturduÄŸunu ve tüm yaÅŸamı boyunca insanlar arasında hiçbir renk, din veya ırk ayrımı gözetmeksizin, bir uyum iÅŸ birliÄŸi çağının doÄŸacağına olan inancını hatırlayalım. UNESCO size bunu tescil ediyor. Ä°nsanlar arasında hiçbir renk, din veya ırk ayrımı gözetmeksizin, onlarla uyum ve iÅŸ birliÄŸi içeresin de çalışmayı hedefleyen bir lider karşımıza çıkıyor” dedi. Konferans, Ä°lker BaÅŸbuÄŸ’un dinleyicilerin sorularını cevaplaması ve Ä°ktisadi Ä°dari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Özdemir’in Ä°lker BaÅŸbuÄŸ’a hediye vermesi ile sona erdi.