Çiftçi kar’a sevindi
ÖNEMLÄ° BÄ°R GELÄ°ÅžME
Kar ve suyunun tarım için çok faydalı olduÄŸunu belirten OsmanoÄŸulları Ä°ÅŸletme Sahibi Yüksek Ziraat Mühendisi Ä°smet Duman, “Kar suyu, topraktaki potasyum, kalsiyum, demir gibi mineralleri çözerek bitkilerin beslenmesini saÄŸlar. Kar, yeryüzü ve yeraltı su rezervlerinin en önemli kaynağıdır. Kar sayesinde barajlar dolar ve enerji olarak bize döner. Karda bulunan amonyak, karın erimesiyle birlikte toprakta kalır. Bu amonyak, azot bakterileri tarafından kalsiyum nitrat gibi azot tuzlarına çevrilerek bitkilerin azot ihtiyacını karşılar. Havadaki ve karadaki mikropların zararlı olanları, karla birlikte yok olur. Kar yağınca hava yumuÅŸar ve havanın aşırı soÄŸuması engellenmiÅŸ olur. Bitkiler üzerinde koruyucu bir örtü oluÅŸmuÅŸ olur. Kırıkkale’nin zengin tarım topraklarına sahip bir yöre olmasına raÄŸmen, tarım arazilerinin yüzde 85 i kıraç yani sulanabilir tarım yapılamamaktadır diyerek sözlerine baÅŸlayan Duman, “Bundan dolayı Yağışların kıraç alanlarda fazlaca olması çiftçiler açısından çok önemlidir.
BÄ°LGÄ° VERÄ°LDÄ°
Sulu tarım yapan çiftçiler açısından ise; yağışların sulama maliyetini düÅŸüreceÄŸinden ve buna baÄŸlı olarak da kar ve yaÄŸmur sularının yer altı sularından daha etkili olması verim açısından çok önem arzetmektedir. Nedeni ise bilimsel olarak havanın yapısında % 78 azot,%21 oksijen oranları, yağışlarla beraber bu oranların yaÄŸmur ve kar suyu içinde içermesi, yağışların yer altı sulamalarından daha etkili olması ve rahmet olarak nitelendirilmesi bundan kaynaklanmaktadır. Karasal iklimin etkili olduÄŸu coÄŸrafi bölgelerde kar, özellikle kuru ve soÄŸuk geçen kış günlerinde karın yaÄŸması nedeniyle hava yumuÅŸar. Böylece birçok bitki aşırı soÄŸuklardan etkilenmez. Karın olumsuz etkilerinden biri bahar dönemlerimde ani kar erimeleri nedeniyle oluÅŸan seldir. Ancak diÄŸer taraftan bu kar erimeleri önemli bir su kaynağıdır. Toprak nemimin artmasına ve yeraltı suyunun zenginleÅŸmesine katkı saÄŸlar” dedi.
KATKI SAÄžLAYACAK
Duman, “Kar yavaÅŸ yavaÅŸ eriyerek yüzey akışına geçmeden, toprak tarafından emilen kar suları, bitkiye su ihtiyacı bakımından büyük yarar saÄŸlayacaktır. Karın bunun yanı sıra yüzey akışa geçmeden toprağın derinlerine sızması yer altı suları miktarını da artıracaktır. Eriyen ve topraÄŸa giren kar suyu topraktaki potasyum, kalsiyum, demir gibi mineralleri çözerek bitkilerin kolayca yararlanmasını saÄŸlayacaktır” dedi.