Çiftçi yağmur bekliyor
ÖZTÜRK AÇIKLAMA YAPTI
Ziraat Odası BaÅŸkanı Orhan Öztürk, Dünyada olduÄŸu gibi ülkemizde de iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin etkilerinin son yıllarda kendini fazlasıyla gösterdiÄŸini belirterek açıklamasını ÅŸöyle sürdürdü: “Sel, don, fırtına, aşırı yağış ve sıcaklık gibi doÄŸal afetlerin yanı sıra kuraklık da hissediliyor. Dünya Meteoroloji Örgütü’nün 2021 yılı raporunda sera gazı emisyonlarının, deniz seviyelerinin, okyanus ısısının ve okyanus asitlenmesinin rekor seviyeye ulaÅŸtığı ifade edildi. Rapora göre iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi, dünya çapında soÄŸuk ve sıcak hava dalgaları, aşırı yağışlar, seller, kuraklık, tropik fırtına ve ÅŸiddetli fırtınalar ÅŸeklinde etkisini sürdürüyor. Raporda ayrıca küresel ısınma ve iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin gelecekte gıda ve su kıtlığı, istihdam azalması, göç, ekosistemlerde dengesizlik, alt yapılarda zarar, saÄŸlıksız bir yaÅŸam ve düÅŸük hayat standardı getireceÄŸi belirtiliyor.
YAÄžIÅž YETERSÄ°Z KALDI
Yağışlar mevsim normallerine göre yetersiz kalırken, olması beklenen yağışlarda tarımsal üretim için beklenen aylarda gerçekleÅŸmiyor. Kış aylarında bazı yıllar kar yağışı görülmezken, bazı yıllar normallerin üzerinde gerçekleÅŸiyor. Ayrıca, son yıllarda sonbahar aylarında gelmeyen yağışlar, yaz aylarında sel ve su baskınları oluÅŸturacak düzeye ulaşıyor. Artık tarımsal üretimimizi deÄŸiÅŸen iklime göre yeniden ÅŸekillendirmemiz gerekiyor. 2022-2023 yılı tarımsal üretim ve pazarlama dönemi ekim ayı itibarıyla baÅŸladı. BaÅŸta kışlık hububat olmak üzere, bazı baklagiller, kanola ve bazı sebzelerin ekimleri yapılıyor. Ülkemiz için temel ürünlerden buÄŸday ve arpanın yer aldığı hububat ekimi, eylül ayının son haftası itibarıyla baÅŸlarken ülke genelinde ekimler ekim ayında yoÄŸunlaşıyor.”
ÇÜRÜME RÄ°SKÄ° VAR
BaÅŸkan Öztürk, “Sonbahar aylarında gerçekleÅŸen yağışları artık eskisi kadar göremiyoruz. Ülkemizde deÄŸiÅŸen iklimin yeni özelliklerinden biri sonbahar yağışlarının yetersizliÄŸi ve sıcaklıkların normallerin üzerinde seyretmesidir. 2019 yılından bu yana eylül, ekim ve kasım ayları yağışları normallerin altında gerçekleÅŸiyor. 2022 Eylül ayı raporlarında da durum deÄŸiÅŸmedi. Eylül ayı yağışlarında mevsim normallerine göre yüzde 23 azalma görüldü. Yine sıcaklık verilerine bakıldığında 2022 yılı eylül ayı son 52 yılın en sıcak 7. Eylül ayı olarak gerçekleÅŸti. Normalin üzerinde gerçekleÅŸen sıcaklıklar yağış alan toprağı daha hızlı kurutuyor. Ekim ayı yağışları oldukça yetersizken hava sıcaklıkları da çoÄŸu ilde mevsim normallerinin üzerinde gerçekleÅŸti. Geçen yıl ekimde metrekareye 30,3 kilogram yağış düÅŸtü. Bu sene aynı dönemdeki yağış miktarı ise 30,8 kilogram oldu. Yağışlar, Türkiye genelinde normaline göre yüzde 38 azalırken, Akdeniz hariç tüm bölgelerde normalinin altında yağış kaydedildi. Çiftçilerimiz çoÄŸu ilde toprak tava gelmeden kuruya ekimini yaptı. Sulama imkanı olan ise sulama yaptı. Daha fazla beklemek istemeyen üreticilerimiz de yağış olmasa dahi, ‘tohum ambarda duracağına toprakta dursun’ diyerek bugünlerde ekimini yapıyor. Hububat ekiminin yapıldığı tarım alanlarında önümüzdeki günlerde beklenen yağışın gerçekleÅŸmemesi durumunda tohumlarda çürüme riski oluÅŸacaktır.
REKOLTE BOL OLSUN
Üreticilerimizin deÄŸiÅŸen iklime uyumlu üretim yapabilmesi ve gelir elde edebilmesi için deÄŸiÅŸen iklim koÅŸullarına karşı üreticilerimiz desteklenmelidir. Kuraklık verim sigortasında devlet desteÄŸi devam etmeli ve prim miktarları artırılmamalıdır. Çiftçimizin kuraklık verim sigortasına olan talebini artırmak için hasar tespitleri hassasiyetle yapılmalıdır. Çiftçimiz kuraklık afetiyle karşılaÅŸtığında aldığı tazminat, zararını karşılamalıdır. Bölge bazında kuraklığa ve soÄŸuÄŸa dayanıklı tohum çeÅŸitleri daha fazla geliÅŸtirilmelidir. Hastalıklara dayanıklı çeÅŸitlerin de kullanım alanları yaygınlaÅŸtırılmalıdır. Basınçlı sulama imkanlarının artırılması saÄŸlanmalı ve sulama maliyetleri düÅŸürülmelidir. 2022-2023 tarımsal üretim döneminin; verimli geçmesi için yağış almayan tüm bölgelerimizde en kısa zamanda yeterli yağışın alınarak, çiftçilerimizin bol kazanç saÄŸladığı, kalite ve rekoltenin düÅŸmediÄŸi bir yıl olarak tamamlanmasını temenni ediyorum.”