Çimlenme çok gecikti
KÖTÜ BÄ°R DURUM
Meteoroloji Genel MüdürlüÄŸünün 2022 Eylül-Kasım dönemi kuraklık haritasına göre, Orta Anadolu'da Yozgat, Kırıkkale ve KırÅŸehir "ÅŸiddetli kurak", NevÅŸehir ise "orta ÅŸiddette kurak" iller arasında yer alıyor. Yozgat Bozok Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Ziraat Fakültesi ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Güngör Yılmaz, AA muhabirine, son dönemde kentte kuraklığın etkisinin hissedildiÄŸini söyledi. Ä°ç Anadolu'da kar ya da yaÄŸmur ÅŸeklindeki olması gereken yağışın geciktiÄŸine dikkati çeken Yılmaz, "Orta Anadolu'da ÅŸu anda, ekilen tahılların normal ÅŸartlarda çimlenmiÅŸ hatta kardeÅŸlenmeye baÅŸlamış olmasını isteriz. Åžu an itibarıyla yağışların az ya da gecikmiÅŸ olmasından dolayı sadece çimlenmiÅŸ ve tek yaprak döneminde olduÄŸunu görüyoruz. Henüz ileri düzeyde bir kardeÅŸlenme yok." diye konuÅŸtu.
KURAKLIK ENDÄ°ÅžESÄ°
Yılmaz, toprakta yeterince nem bulunduÄŸunu belirterek, "Bu nem bitkiyi ne kadar tolere edebilir, ona bakmak lazım. Åžu an itibarıyla toprakta yaklaşık yüzde 70 civarında nem var. Nem oranı düÅŸer, yağışlar olmaz, kar olmaz, topraktaki nem iyice azalırsa o zaman sıkıntı yaÅŸanabilir." deÄŸerlendirmesinde bulundu. Divanlı Mahallesi çiftçilerinden Ä°lhami KarameÅŸe, mevsimin kurak geçtiÄŸini, fazla yağış olmadığını dile getirdi. Normal ÅŸartlarda bugünlerde yarım metre kar olması gerektiÄŸini anlatan KarameÅŸe, "Allah'tan ümit kesilmez, inÅŸallah yaÄŸmur ve kar yaÄŸar, bereketli yıl olur. 500 dönüm arpa ve buÄŸday ektim." ifadelerini kullandı. Çiftçi Mehmet Canbolat da kuraklık nedeniyle endiÅŸeli olduklarını, bu dönemi tarla sürerek deÄŸerlendirdiklerini belirtti.
KAYIP ÇOK OLUR
Kırıkkale Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Organik Tarım Programı Dr. ÖÄŸretim Üyesi TaÅŸkın Erol, Meteorolojinin verilerine bakıldığında Kırıkkale ve KırÅŸehir'in olduÄŸu bölgede yüzde 60'ın üzerinde kuraklık yaÅŸandığına iÅŸaret etti. Kuraklığın üreticiler için çok büyük problem oluÅŸturduÄŸuna deÄŸinen Erol, ÅŸunları kaydetti: "Özellikle ekim ayında yağışların azlığı, bitkilerin topraktan çıkmamasına sebep oldu. Sadece çıkışların olmaması deÄŸil, gübrelerin de etkinliÄŸinin düÅŸmesine yol açtı. Türkiye genelinde 1 Ekim-30 Kasım tarihleri arasında Kırıkkale en fazla kuraklık yaÅŸayan il. Yaklaşık 22 milimetre yağış düÅŸmüÅŸ. Uzun yıllar ortalaması 45 milimetrenin üzerindeydi. Bölgemizde tahıl yetiÅŸtirilen arazilerin kışa çimlenmeden girmesi, tohumların toprakta canlılıklarını kaybetmelerine dolayısıyla da baharda daha seyrek bir çıkış yapmasına sebep olacak gibi görünüyor. Åžu andan itibaren bütün koÅŸullar iyi gitse dahi verimlerde yüzde 15-20 civarında kayıp geleceÄŸini görüyoruz.”
ÇÄ°MLENME SÜRECÄ° GECÄ°KTÄ°
Keskin ilçesinde çiftçilik yapan Köksal Kaya, yaklaşık 3 ay önce tohumun topraÄŸa düÅŸtüÄŸünü ancak bitkilerin çimlenme sürecinin geciktiÄŸini dile getirerek, "Åžu anda kuraklık gözüküyor ama inÅŸallah devam etmez. Üretmek lazım, üretmeyince bu herkese yansır. Ä°nÅŸallah 2023 yılı yağışlı geçer." görüÅŸlerini paylaÅŸtı."