Dünyaya tanıtım
ZÄ°YARETTE BULUNDULAR
Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan, Prof. Dr. Fuat Sezgin Ä°slam Bilim Tarihi AraÅŸtırmaları Vakfı (Ä°BTAV) BaÅŸkanı Mecit Çetinkaya, Mütevelli Heyet Üyesi Necmeddin Bilal ErdoÄŸan, üniversitemiz Dış Ä°liÅŸkiler BaÅŸkanı Dr. ÖÄŸretim Üyesi Zeynep BaÅŸer, Dış Ä°liÅŸkiler BaÅŸkan Yardımcısı Dr. ÖÄŸretim Üyesi Mehtap Aral Duvan konferans ve protokol imza törenleri kapsamında düzenledikleri Endonezya ziyaretlerinin ikinci gününde Yogyakarta ÅŸehrinde bulunan Endonezya Ä°slam Üniversitesi, Gadjah Mada Üniversitesi ve Sunan Kalijaga Devlet Ä°slam Üniversitesi’ni ziyaret etti.
KONFERANS DÜZENLENDÄ°
Ä°lk olarak Rektör Prof. Dr. Ersan Aslan, Endonezya Ä°slam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fathul Wahid, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Jaka Nugraha, Dr. Zaenal Arifin, Dr. Rohidin, Dr. Wiryono Raharjo, fakülte dekanları ve Ortaklık ve Uluslararası Ä°liÅŸkiler Direktörü ve ekibi ile bir araya geldi. Ziyaret sırasında farklı fakültelerle yapılabilecek iÅŸ birlikleri üzerine görüÅŸüldü ve yakın tarihte gerçekleÅŸtirilebilecek projeler ele alındı. Rektör Ersan Aslan ve Ä°BTAV heyetinin Endonezya Ä°slam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fathul Wahid ile karşılıklı hediye takdimi ve hatıra fotoÄŸrafı çekimi sonrasında Ä°nsanlığın Ortak Mirası ve GeleceÄŸi: Bilimler Tarihi baÅŸlıklı konferansa geçildi.
KÖPRÜ OLUNUYOR
Endonezya Üniversitesi rektörü, rektör yardımcıları, öÄŸretim üyeleri ve öÄŸrencilerinin katıldığı konferansta Ä°BTAV’ın kuruluÅŸ amacını ve Prof. Dr. Fuat Sezgin’in çalışmalarını anlatan Mecit Çetinkaya ve Necmeddin Bilal ErdoÄŸan’ın ardından, Rektör Ersan Aslan Continuity thesis (Süreklilik tezi) hakkında bilgi verdi ve Ä°slam bilim insanlarının antik çaÄŸdan rönesansa uzanan süreçte çeviri çalışmaları, ortaya koydukları eserler ve dünya medeniyetlerine yaptıkları katkıyla köprü olduÄŸunu vurguladı. ÖÄŸrencilerin yoÄŸun ilgisiyle karşılaşılan konferansta soru cevap kısmından sonra toplu fotoÄŸraf çekimi ve öÄŸle yemeÄŸi ile program sona erdi.
PROTOKOL Ä°MZALANDI
Kırıkkale Üniversitesi ve Ä°BTAV heyeti konferans ve protokol imza törenleri kapsamında ilk gün 73. yıl dönümlerine katılarak tebriklerini ilettikleri Gadjah Mada Üniversitesi’ni ziyaret etti. Heyet, daha önce Mevlana Programı AnlaÅŸması olan ve Kırıkkale Üniversitesi’nde temmuz ayında düzenlenen Rektörler Konferansı’na katılan Gadjah Mada Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ova Emilia, Ä°ÅŸbirliÄŸi ve Mezunlardan Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Paripurna ve Üniversite Genel Sekreteri Prof. Dr. Wirastuti Widyatmanti’nin sıcak karşılamalarıyla iki kurum arasındaki iÅŸ birliÄŸinin güçlendirilmesine yönelik fikir alışveriÅŸinde bulundu ve iki üniversite arasında iÅŸbirliÄŸi protokolü imzalandı. Karşılıklı hediye takdiminden sonra Ä°BTAV Mütevelli Heyet Üyesi Necmeddin Bilal ErdoÄŸan ve Ä°BTAV BaÅŸkanı Mecit Çetinkaya Prof. Dr. Fuat Sezgin Ä°slam Bilim Tarihi AraÅŸtırmaları Vakfı’nın ve Prof. Dr. Fuat Sezgin’in Ä°slam Bilimler Tarihine katkılarına iliÅŸkin açılış konuÅŸmalarını yaptı.
KARÅžILIKLI HEDÄ°YELER VERÄ°LDÄ°
Daha sonra Rektör Aslan “Ä°nsanlığın Ortak Mirası ve GeleceÄŸi: Bilimler Tarihi” konulu konferans verdi. Bu oturum kapsamında Rektör Aslan’ın konuÅŸmasını takiben Sunan Kalijaga Devlet Ä°slam Üniversitesi’nden Prof. Dr. Siti Ruhaini Dzuhayatin ve Gadjah Mada Üniversitesi’nden Dr. Dicky Sofjan din ve bilim arasındaki iliÅŸkiyi ele aldıkları konuÅŸmalarını yaptılar. Son olarak heyet ve Sunan Kalijaga Devlet Ä°slam Üniversitesi’ni ziyaret etti. Rektör Prof. Dr. Al Makin’den Sunan Kalijaga Devlet Üniversitesi ile ilgili bilgi alan Rektörümüz iki üniversite arasında yapılabilecek ortak çalışmalara deÄŸindi. Kırıkkale Üniversitesini ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını belirten Rektör Al Makin’in açılış konuÅŸmasının ardından iki kurum arasında iÅŸbirliÄŸi protokolü imzalandı ve karşılıkla hediye takdimi yapıldı.
ÖRNEK ALINMALI
Düzenlenen “Ä°slam Bilim Tarihi: Ä°nsanlığın Mirasına Ä°liÅŸkin Dinamikler” baÅŸlıklı oturum kapsamında Necmeddin Bilal ErdoÄŸan ve Mecit Çetinkaya IBTAV’ın kuruluÅŸ amacı ve Prof. Dr. Fuat Sezgin’in çalışmaları hakkında bilgi verdi. Oturum Aslan’ın konuÅŸmasıyla devam etti. Özellikle gençlerin geçmiÅŸini iyi bilmesinin geleceÄŸi ÅŸekillendirmede önemli rol oynadığını vurgulayan Aslan Müslüman bilim insanlarının Ä°slam ve dünya medeniyetlerine katkılarını dünden bugüne örneklerle açıkladı. Rektör Aslan, gençlerin günde 17 saat çalışan ve 27 dil bilen Prof. Dr. Fuat Sezgin’i örnek almaları gerektiÄŸini belirtti. Son olarak Sunan Kalijaga Devlet Ä°slam Üniversitesi’nden Dr. Siti Syamsiyatun konuÅŸmasıyla katkıda bulundu. Oturum öÄŸrencilerin soruların cevaplanmasının ardından toplu fotoÄŸraf çekimiyle sona erdi.