Farkındalık çalışması
FÄ°ZÄ°KSEL AKTÄ°VÄ°TE YAPILDI
3-4 Ekim Dünya YürüyüÅŸ Günü olması nedeniyle vatandaÅŸlarımızı bilinçlendirmek ve farkındalık oluÅŸturmak amacıyla Ä°l SaÄŸlık MüdürlüÄŸü tarafından çeÅŸitli etkinlikler yapılıyor. Günümüzde toplumun fiziksel aktivite konusunda bilgi düzeyinin yetersiz olması, fiziksel aktivitenin saÄŸlık için öneminin yeterince anlaşılamaması ve giderek daha hareketsiz bir yaÅŸam tarzının benimsenmesi, toplumda obezite, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz gibi kronik hastalıkların görülme sıklığını arttıran önemli nedenlerden biri olmuÅŸtur. Fiziksel hareketsizlik dünya genelindeki ölümlerin dördüncü önde gelen risk faktörü olarak belirlendi.
ÖRGÜTLENMEYLE MÜMKÜNDÜR
Ä°l SaÄŸlık Müdürü Dr. Murat AğırtaÅŸ yaptığı açıklamada " Bu yıl 3-4 Ekim Dünya YürüyüÅŸ Günü EtkinliÄŸi, çocukluk çağı obezitesini ön plana çıkaracak konsept çerçevesinde hazırlandı. Obeziteye neden olduÄŸu bilinen çok sayıda faktör içinde, aşırı ve yanlış beslenme ve fiziksel aktivite yetersizliÄŸi en önemli nedenler olarak kabul ediliyor. Bu faktörlerin yanı sıra genetik, çevresel, nörolojik, fizyolojik, biyo-kimyasal, sosyo – kültürel, psikolojik pek çok faktör birbiriyle iliÅŸkili olarak obezite oluÅŸumuna neden oluyor. ÅžiÅŸmanlık yalnız vücutta aşırı yaÄŸ toplanması deÄŸil, çeÅŸitli metabolizma ve kalp-damar hastalıklarına sebebiyet veren, ÅŸeker hastalığı için risk oluÅŸturan bir durumdur. Bununla mücadele, bilinçli olma ve örgütlenmeyle mümkündür” dedi.
FAKAT ÅžARKI SÖYLEYEMEZ
AğırtaÅŸ, "Toplumun büyük bir çoÄŸunluÄŸunda fiziksel aktivite, “spor” kelimesi ile eÅŸanlamlı olarak algılanmaktadır. Oysa fiziksel aktivite, günlük yaÅŸam içinde kas ve eklemlerin kullanılarak enerji harcaması ile gerçekleÅŸen, kalp ve solunum hızını artıran ve farklı ÅŸiddetlerde yorgunlukla sonuçlanan aktiviteler olarak tanımlanmaktadır. Bu kapsamda spor aktivitelerinin yanı sıra egzersiz, oyun ve gün içinde yapılan çeÅŸitli aktiviteler de fiziksel aktivite olarak kabul edilmektedir. Türkiye SaÄŸlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı'nın B.6 baÅŸlığının içeriÄŸi toplumun fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırılmasına yönelik aktiviteleri kapsamaktadır. Fiziksel aktivitenin saÄŸlığın koruyucu ve geliÅŸtirici etkisinin görülebilmesi için günlük aktivitelerin yanı sıra yetiÅŸkin yaÅŸ grubunda haftanın 5 (beÅŸ) günü en az 30 dakika; 5-17 yaÅŸ grubu için ise günde en az 60 dakika orta ÅŸiddette fiziksel aktivite yapılmalıdır. (Orta ÅŸiddette fiziksel aktivite, solunum veya kalp atış hızında küçük artışlara neden olan orta düzeyde fiziksel efor gerektiren fiziksel aktivitedir. Bunu ÅŸu ÅŸekilde tanımlayabiliriz; yapılan aktivite esnasında kiÅŸi konuÅŸabilir fakat ÅŸarkı söyleyemez. Tempolu yürüyüÅŸ bu aktivitelere en iyi örneklerden birisidir)” dedi.
KEYÄ°FLÄ° BÄ°R AKTÄ°VÄ°TEYE OLABÄ°LÄ°R
AğırtaÅŸ, "YürüyüÅŸü günlük aktiviteleriniz içerisine kolayca yerleÅŸtirebilirsiniz. Gün içerisinde toplu taşıma aracı kullanıyorsanız ineceÄŸiniz yerden bir–iki durak önce inip yürüyebilir veya arabanızı gideceÄŸiniz yerin önüne deÄŸil birkaç sokak uzaÄŸa park ederek gideceÄŸiniz yere yürüyebilirsiniz. Size en yakın yürüyüÅŸ yollarından veya Gençlik ve Spor Ä°l MüdürlüÄŸü’ne ait spor tesislerinden faydalanabilirsiniz. Tek başınıza egzersiz yapmaktan hoÅŸlanmıyorsanız arkadaÅŸlarınızla yürüyüÅŸ grupları oluÅŸturabilirsiniz. YürüyüÅŸü ailece birlikte zaman geçireceÄŸiniz keyifli bir aktiviteye dönüÅŸtürebilirsiniz. Günlük yaÅŸamı mümkün olduÄŸunca aktif geçirmek saÄŸlıklı bir yaÅŸamın ilk adımıdır. Fiziksel aktiviteden daha fazla yarar elde edebilmek ve saÄŸlığı koruyup geliÅŸtirebilmek için düzenli olarak yapılmalı ve yaÅŸamın bir parçası haline getirilmelidir. 1991 yılından bu yana, her yıl Ekim ayında, Dünya YürüyüÅŸ Günü kutlanmaktadır. Ülkeler farklı günler de belirleyebilmektedir. Ülkemizde de her yıl 3-4 Ekim de kutlanmakta olan Dünya YürüyüÅŸ Günü gündelik hayatımızın içine fiziksel aktiviteyi entegre etmeyi amaçlamaktadır” dedi.