Fiyatlar neden arttı
ÖNEMLÄ° BÄ°R KONU
Lahananın 4 kat, maydanozun 3,9 kat, süt ve patatesin 3 kat, marulun 3,1 kat fazlaya tüketiciye satıldığını bildiren Öztürk, “Üreticide 68 kuruÅŸ olan lahananın 2 lira 70 kuruÅŸa, 50 kuruÅŸ olan maydanozun 1 lira 96 kuruÅŸa, 2 lira 73 kuruÅŸ olan sütün 8 lira 94 kuruÅŸa, 67 kuruÅŸ olan patatesin 2 lira 17 kuruÅŸa, 1 lira 68 kuruÅŸ olan marulun 5 lira 19 kuruÅŸa satıldığını bildirdi. Ocak ayında markette 22, üreticide 13 üründe fiyat artışı, markette 18, üreticide 10 üründe fiyat düÅŸüÅŸü olduÄŸunu, markette 2, üreticide 11 üründe fiyatın deÄŸiÅŸmediÄŸini ifade eden Öztürk, Ocak ayında fiyatı en fazla artan ürünün markette süt ve üreticide salatalık, fiyatı en fazla düÅŸen ürünün ise markette karnabahar, üreticide lahana olduÄŸunu belirtti.
FİYATLARDAKİ DEĞİŞİM
Ocak ayında üreticide maydanoz, yeÅŸil soÄŸan, elma, kuru fasulye, nohut, kırmızı mercimek, yeÅŸil mercimek, pirinç, kuru kayısı, kuru incir ve fındık fiyatında bir deÄŸiÅŸim meydana gelmezken, fiyatı en fazla düÅŸen ürünün yüzde 36,25 azalmayla lahana olduÄŸunu belirten Öztürk, “Lahanadaki fiyat düÅŸüÅŸünü yüzde 25 ile kuru soÄŸan, yüzde 16,67 ile patates, yüzde 16,16 ile karnabahar, yüzde 13,33 ile ıspanak, yüzde 9,09 ile yumurta, yüzde 8,44 ile domates, yüzde 8 ile kuru üzüm, yüzde 4,98 ile limon, yüzde 2,97 ile pırasa izlemiÅŸtir.
DEĞİŞİMİN NEDENLERİ NEDİR?
Üretici fiyatlarından en fazla fiyat artışının görüldüÄŸü salatalık, kabak, sivri biber ve patlıcanda arz örtü altı üretimden saÄŸlanmakta olup, düÅŸük hava sıcaklıklarına baÄŸlı olarak hasat edilen ürün miktarındaki azalma fiyatlara yansımaktadır. Süt fiyatındaki artış ise Ulusal Süt Konseyi tarafından 2 lira 80 kuruÅŸ olarak açıklanan 4 aylık tavsiye fiyatından kaynaklanmaktadır. Portakal ve zeytinyağındaki artışta rekoltedeki düÅŸüÅŸ etkili olmuÅŸtur. Havuçta düÅŸük seyreden fiyatların havaların soÄŸuması ile normal seyrine dönmesi fiyata yansırken, marulda düÅŸük hava sıcaklıkları ile hasat edilen ürün miktarındaki azalma fiyata yansımıştır” dedi.