Gıda kaybı büyük
Kırıkkale Ziraat Odası BaÅŸkanı Orhan Öztürk, Türkiye ve dünyada yaÅŸanan gıda kayıpları ve israfı hakkında bilgi verdi. Dünya nüfusunun hızla arttığına dikkat çeken BaÅŸkan Öztürk, “Buna karşılık ÅŸehirleÅŸme, sanayileÅŸme, turizm ve ulaşım sektörlerindeki geliÅŸmeler tarım alanlarının daralmasına yol açıyor” dedi.
ÖNEMLÄ° BÄ°R KONU
Öztürk, açıklaması ÅŸöyle: “Türkiye’de bitkisel üretimde kayıpların önemli bir kısmı, zamanında ve uygun tekniklerle yapılamayan hasat iÅŸleri ve gerekli koÅŸulları taşımayan depolama ve iÅŸleme sistemleri sonucu oluÅŸuyor. Türkiye Ä°statistik Kurumu (TÜÄ°K) tarafından hazırlanan bitkisel ürün denge tablolarına göre, 2020 sezonunda istatistiÄŸi tutulan 63 üründe, toplamda 118 milyon ton olan üretimin 10,3 milyon tonu yani yüzde 8,7’si hasatla birlikte sofraya ulaÅŸana kadar kaybedildi. 2020 yılı için bitkisel üretim deÄŸerini göz önüne aldığımızda bu miktar 21,3 milyar liraya denk geliyor. Buna nihai tüketimdeki israf dâhil deÄŸildir. Türkiye’de özellikle yaÅŸ sebze ve meyve, tarladan sofraya ulaşıncaya kadar önemli ölçüde kayıplara uÄŸruyor. YetiÅŸtiriciliÄŸin yanı sıra, hasat sırasında ve hasat sonrasında kayıplar meydana geliyor. Özellikle hasat sonrasında taşıma, muhafaza ve pazarlama aÅŸamalarında da önemli kayıplar yaÅŸanıyor. Yapılan araÅŸtırmalara göre tür ve çeÅŸitlere göre deÄŸiÅŸmekle birlikte, yaÅŸ sebze ve meyvedeki kayıp oranı yüzde 10 ile yüzde 30 arasında deÄŸiÅŸiyor.”
CÄ°DDÄ° BÄ°R DURUM
Üretilen buÄŸdayın yüzde 8,3’ü sofraya gelmeden kayboluyor “2020/2021 sezonunda tahıllarda, nihai tüketiciye varmadan 2,8 milyon tonluk kayıp meydana geldi. Arz açığımız bulunan ve bu nedenle net ithalatçı konumunda olduÄŸumuz bu ürünlerde böyle bir kayıp lüksümüz olmamalıdır. Ayrıca sebze grubunda meydana gelen 3,9 milyon ton, meyvede 1,8 milyon ton kayıp da fevkalade önemlidir. Son tüketiciye varmadan meydana gelen kayıpların üretime oranı ise, buÄŸdayda yüzde 8,3, arpada yüzde 8,4, mısırda yüzde 6,4, pirinçte yüzde 4,2’dir. Tüketimde yüzde 94,6 oranında dışa bağımlı olduÄŸumuz soyada yüzde 23,5, yine net ithalatçı olduÄŸumuz muzda yüzde 12 kayıp vardır. Kayıp, kuru sarımsakta yüzde 23,4, erikte yüzde 16,8’dir. ÜrettiÄŸimiz yaÅŸ çayın yüzde 17,7’sini, kuru soÄŸanın yüzde 8,4’ünü, biberin yüzde 9,4’ünü, domatesin yüzde 15,9’unu, salatalığın yüzde 11,1’ini, karpuzun yüzde 5,3’ ünü, portakalın yüzde 8,3’ünü, elmanın yüzde 1,7’sini, üzümün yüzde 8,5’ini, Antep fıstığının yüzde 6’sını, bademin yüzde 3,9’unu cevizin yüzde 5,3’ünü, fındığın yüzde 1,4’ünü, kestanenin yüzde 8,7’sini kaybediyoruz.”
Ä°SRFA DURUMU
Nihai tüketimde gıda israfı önemli bir seviyededir. UNEP 2021 raporuna göre, Türkiye'de evde, gıda hizmeti veren yerlerde ve gıda satıcılarında her yıl kiÅŸi başı 93 kilogram, toplamda 7,7 milyon ton yiyecek çöpe gidiyor. Tarladan sofraya kadar olan kayıplarla birlikte bu miktar 18 milyon tona denk geliyor. Buna en belirgin örnek, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’nin yaptığı bir çalışmadır. Çalışmaya göre, her gün 6 milyon ekmek çöpe gidiyor. Üstelik gıda ürünlerinde fiyat artışının ön plana çıktığı bugünlerde bu israfın önlenmesinin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Türkiye’de yapılan araÅŸtırmalara göre, tarladan sofraya kadar yüzde 25 ile 30’larda olan gıda kaybı ve israfının insani boyutu bir yana, ekonomik boyutu da çok büyük rakamlara ulaşıyor. Bu oranlarla hesap edildiÄŸinde 2020 yılı hane halkı gıda ve alkolsüz içecekler için yapılan harcama dikkate alındığında 176 milyar lira gıda kaybı ve israfı bulunuyor.
ÖNERÄ°LERDE BULUNDU
Tüm dünya Covid-19 salgınıyla birlikte yaÅŸanan küresel gıda kriziyle gıda üretiminin ve gıdaya eriÅŸimin önemini bir kez daha anladı. Gıda üretiminin temeli olan tarım sektörünün önemini ve vazgeçilmezliÄŸini bir kez daha gördü. Bu nedenle, tarımsal üretimin sürdürülebilirliÄŸi için sektörün pozitif ayrımcılık yapılarak desteklenmesi gerekiyor. Türkiye, tarımda kayıp ve israfı önlemede göstereceÄŸi baÅŸarıyla gıda krizini fırsata dönüÅŸtürme imkanına kavuÅŸacaktır. Tüketicilerimiz gıdaya eriÅŸmekte zorluk çekmeyecek, gıdaya daha ucuz ulaÅŸabilecektir. Böyle bir durumda, hem ülkemizin gıda güvencesini saÄŸlamlaÅŸtırmamız hem de 25 milyar dolar civarındaki mevcut tarım ürünleri ihracatımızı artırmamız mümkün olacaktır. FAO, gıdada kıtlık yaÅŸanmayacağını ancak, üretim kapasitesinin düÅŸük olduÄŸu ülkelerde uzun süreli gıda darlığının ortaya çıkacağını belirtiyor. Ä°srafla mücadele tarladan baÅŸlamalıdır. Üreticilerin öncelikle yetiÅŸtirme ve hasat teknikleri konusunda bilgilendirilmesi gerekiyor.
Ä°SRAF OLMAMALI
Üreticiden tüketiciye kadar uzanan zincirin halkalarının ıslah edilmesi ÅŸarttır. Tarımda kültürel iÅŸlemlerden, yetiÅŸtirme tekniklerine, hastalık ve zararlılarla mücadeleye, hasada, depolama, paketleme ve pazara ulaÅŸtırmaya, tüketicinin bilinçli tüketimine kadar her aÅŸamada israfı en aza indirecek uygulamalara öncelik verilmeli, yatırımlar buna göre yapılmalı, toplumlar buna göre örgütlenmelidir. Bu amaçla soÄŸuk hava depolarının sayısı ve kapasitesi yükseltilmeli ve bu tesislere verilen destekler artırılarak devam etmelidir. Aslında, gıda kaybı ve israfının önlenmesine yönelik çalışmalar; gıda zincirindeki tüm paydaÅŸlar için fayda saÄŸlayacaktır. Bu kapsamda, tarımsal ürünleri iÅŸleyen fabrikaların kaliteli ürüne ulaşımının saÄŸlanması ve perakende noktalarına eriÅŸmede kullanılan nakliye koÅŸullarının iyileÅŸtirilmesi gibi çözümler gıda kayıplarının azaltılmasını saÄŸlayabilir. Tabii ki tüketicilerin gıda israfına mahal vermemek için yapması gerekenlerde vardır.
DÄ°KKAT EDÄ°LMELÄ°
Tüketici ürünü, kayba ve israfa uÄŸratmayacak miktarda ihtiyacı kadar satın almalıdır. BaÅŸta sebze, meyve olmak üzere ürünleri uygun saklama ve kullanma ÅŸartlarına göre zamanını geçirmeden deÄŸerlendirmelidir. AlışveriÅŸe gitmeden önce evdeki yiyecekleri gözden geçirerek bir alışveriÅŸ listesi yapmalı, ihtiyacından fazlasını almamalıdır. Ä°htiyacın üzerinde ekmek alınmamalı, bayatlayan ekmekler uygun ÅŸekilde deÄŸerlendirilmelidir. Evde veya lokantalarda yemek küçük porsiyonlar halinde servis edilmeli, yenebilecek kadar alınmalı, tabakta yemek bırakılmamalıdır. SipariÅŸ edilen yemeÄŸin fazla gelmesi durumunda kalanların paketlenmesi talep edilmelidir.”