En Son Haberler
YazarlarTümü
Namaz Vakitleri
Görüntülenen Şehir:   Loading
Puan Durumu Loading
Gazeteler

Gübresiz ekim

Son aylarda gıdadan akaryakıta, giyimden tüketim ihtiyaçlarına kısacası A’dan Z’ye bütün ürünlere gelen zamlar vatandaşın belini büküyor.
Bu haber 257 kere okunmuş. 15.12.2021 Çarsamba 19:23

GÜBRE ÇOK PAHALI

Son aylarda gıdadan akaryakıta, giyimden tüketim ihtiyaçlarına kısacası A’dan Z’ye bütün ürünlere gelen zamlar vatandaşın belini büküyor. Diğer bir yandan ise yeni dönem için tohumlarını toprakla buluşturan çiftçiler, artan fiyatlar nedeniyle gübresiz tohum ekiyor.  Yeni dönem için tohumlarını toprakla buluşturmaya hazırlanan çiftçilerin çoğu, artan maliyetlerden dolayı pahalılaşan gübre fiyatları gerekçesiyle gübresiz ekim yapıyor. Toprağın sağladığı besinlerin yanı sıra ürünlerin yetişmesine katkı sağlayan gübre fiyatları, son bir yılda adeta şaha kalkarak 4 kat artış gösterdi. Bu duruma karşı alım gücü olamayan çiftçilerde çareyi gübresiz tohum ekmekte buldu. Fiyatların bu denli artış göstermesinden kaynaklı da bazı çiftçiler de alternatif ürünlere yöneliyor.

 

FİYAT ARTIŞLARI OLUR

Dünyada devam eden gübre krizi, Türkiye’yi de olumsuz etkiliyor. Döviz kaynaklı fiyat artışları nedeniyle çiftçiler gübreye erişemiyor ve ürün ekiminde gübre kullanımında azaltmaya gidiyor. Başta buğday olmak üzere birçok üründe ekim esnasında atılması gereken gübre yüzde 50 daha az kullanılıyor. Gübre kullanımının azaltılmasının, önümüzdeki sezon ciddi rekolte kayıplarına neden olması bekleniyor. Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu buğday ve arpa üretiminde meydana gelebilecek rekolte azlığı, 2022 yılında ciddi fiyat artışlarına yol açabilir.

 

SÜMER UYARI YAPTI

Ticaret Borsası Başkanı Harun Sümer, “Gübre çok pahalı olduğu için çiftçiler ekim sırasında daha az gübre isteyen ürünlere yöneldi. Daha önce çok az gübre verdikleri mercimeğe hiç vermemeye başladılar. Gübrenin pahalı olmasından kaynaklı mercimek ve nohut alanlarımız arttı. Gübredeki fiyat artışı ekim desenini değiştirdi. Son 17 aydan bu yana gübreye 37 kez zam geldi. DAP gübre fiyatı 3 bin TL’den 14 bin 200 liraya yükseldi. Önümüzdeki yıl şöyle bir endişemiz var; buğday ekim alanları azaldığı için muhtemelen Türkiye’de üretilen toplam buğday miktarı düşecek ve ithalatı daha çok artacak” dedi.

 

DEĞİŞİKLİK YAPILMALI

Çiftçilerin şu anda en büyük sorununun yüksek girdi maliyetlerden dolayı ekim yapamamak olduğunu ifade eden Sümer, çiftçilerin borçlanarak ekim yapabildiğini aktardı. Kuraklık desteklemelerinin de daha ödenmediğini hatırlatan Sümer, “2021 yılının sertifikalı tohum desteği dahil daha ödenmedi. Sertifikalı tohum kullanımında da bölgemizde bir nebze de olsa düşüş oldu. Bu durum da sertifikalı tohum fiyatlarının artışından kaynaklandı. Yine çiftçilerin Ziraat Bankası borçlarında halen bir değişiklik yapılmadı” ifadesinde bulundu.

YorumlarBu habere hiç yorum yapılmamış     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

4 + 4 = ?

 

Bunlar da ilginizi çekebilir