İHA’lı tarım yapılıyor
Türkiye'nin çeÅŸitli illerinde Tarım ve Orman Bakanlığına baÄŸlı kurumlarda çalışan personel, tarımsal verimin artırılması için Gebze Teknik Üniversitesinde insansız hava araçlarıyla (Ä°HA) akıllı tarım uygulamaları konusunda eÄŸitiliyor.
YENÄ° BÄ°R UYGULAMA
Akıllı tarım uygulamalarının etkin kullanımı amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel MüdürlüÄŸü ile Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) arasında 2020 yılında "Akıllı Tarım Uygulamaları Protokolü" imzalandı. Protokol kapsamında Bakanlık personeline, GTÜ'de Ä°HA'larla hastalık ve bitki geliÅŸim tespiti, rekolte tahmini, zirai ilaçlama ve gübreleme konularında "Uzaktan Algılama Teknolojilerine Dayalı Akıllı Tarım Uygulamaları EÄŸitimleri" veriliyor. Uzaktan algılama teknolojisinin temel prensipleri ve modern tarımda kullanımı, geliÅŸmiÅŸ hava ve uzay kaynaklı uzaktan algılama sistemleri ile uzaktan algılanmış görüntülerin analiz yöntemlerinin anlatıldığı eÄŸitimleri, ÅŸu ana kadar yaklaşık 250 personel baÅŸarıyla tamamladı. EÄŸitimler sonunda sertifika alan personelin, görev bölgelerinde tarımsal verimin artırılması için aktif çalışma yürütmesi saÄŸlanıyor.
BÄ°LGÄ° VERÄ°LDÄ°
EÄŸitime katılan Kırıkkale Ä°l Tarım ve Orman MüdürlüÄŸü Çiftçi Kayıt Sistemi sorumlusu Handan Tokel Akipek de sahada aktif görev yaptığını belirterek, eÄŸitim sayesinde insansız hava araçlarıyla arazide ne yapabileceklerini öÄŸrendiklerini söyledi. Sahada en çok karşılaÅŸtıkları sorunların başında engebeli yerlerdeki tarım arazilerine ulaşımın geldiÄŸine dikkati çeken Akipek, insansız hava araçlarını kullanarak yerinde kontrol çalışmalarını daha etkin ÅŸekilde yapabileceÄŸini, bu sayede zamandan da tasarruf edebileceklerini kaydetti.