Kar çiftçiye umut
Türkiye genelinde olduÄŸu gibi Kırıkkale’de kendisini gösteren kar yağışından dolayı çiftçiler memnun durumda. Ticaret Borsası BaÅŸkanı Harun Sümer, kar yağışından memnun olduklarını ve devam etmesini dilediklerini belirtirken hububat ürünlerinin üzerindeki faydalarına deÄŸindi.
EKÄ°LÄ° ALANLARI KORUYOR
Türkiye’nin önemli tahıl üretim merkezlerinden olan Kırıkkale’de kısa süreli de olsa kar yağışı etkisini gösterdi. Åžehir merkezinde karla karışık yaÄŸmur ÅŸeklinde etkili olan yağışlar çiftçinin yüzünü güldürdü. Kar yağışının hububat ürünleri üzerinde birçok faydası bulunurken, bunlardan en önemlileri ürünün kar suyunu sindire sindire emmesi ve don etkili olduÄŸu zaman bir yorgan vazifesi görerek koruması görülüyor. Ticaret Borsası BaÅŸkanı Harun Sümer, kar yağışının yer altı sularını beslemesi ve barajların doluluk oranları açısından çok önemli olduÄŸunu söyledi. Sümer, "Kar yağışında önemli olan yer altı sularının beslenmesi. Yaz ayları için yer altı sularının beslenmesi, barajların doluluk oranlarının yoÄŸunluÄŸu için kar yağışı çok önemli. Kar yağışından memnunuz ve devam etmesini istiyoruz.”
BÄ°TKÄ°LER SOÄžUKTAN KORUNUR
Åžimdiye kadar bölgemizde eksik olan bir durum yok. Kar yağışında toprak yavaÅŸ yavaÅŸ suyu emer. Yani su akıp gitmez. Toprak suyu bünyesinde bırakır. Ayrıca eksi 20 derece gibi hava sıcaklıklarında ürünün üzerinde kar olursa bitki dondan etkilenmez. Kar ürünü yorgan gibi örter. Bu sene önceki yıllara oranla kar yağışı daha az. Bu yıl bugüne kadar kar yaÄŸdı diyebileceÄŸimiz bir kar yaÄŸmadı ÅŸuan. Temennimiz kar yağışının daha çok etkili olarak, topraklara ve çiftçiye fazlasıyla umut olmasıdır.
SÜMER BÄ°LGÄ° VERDÄ°
Son olarak verimin yüksekliÄŸinin sadece kar yağışı ve yağışla ilgili olmadığı ifade eden BaÅŸkan Sümer, ÅŸunları söyledi; "Ä°lkbahar ve yaz yağışlarımızı da düzenli alabilirsek verimlerimiz iyi olur. Ancak verim sadece kar yağışı veya yaÄŸmurla ilgili deÄŸil. Hastalıklar gibi bir sürü etken var. Bunlardan sadece bir tanesi yağış. BuÄŸdayın süt zamanı dediÄŸimiz zaman da lodos yani ters rüzgar 3 gün eserse verimliliÄŸimizi en aÅŸağı yüzde 50 etkiler. Sıcak rüzgar çabuk dönerse buÄŸdayda tane dolmaz. Ä°klimle olan olaylar insanın elinde deÄŸil” dedi.