Karantinayı anlattılar
KARANTÄ°NA SONA ERDÄ°
Kırıkkale'nin Delice ilçesine baÄŸlı BüyükafÅŸar köyündeki vatandaÅŸlar, korona virüs (Covid-19) tedbirleri tedbirleri kapsamında kaldığı 21 günlük karantina sürecini anlattı. Çiftçilik yapan vatandaÅŸlar, gözlem sürelerinin bitmesinin ardından köyde yarım kalan iÅŸlerine devam etti. Delice Kaymakamlığı Ä°lçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla BüyükafÅŸar köyündeki 8 Nisan itibariyle baÅŸlanan karantina, 28 Nisan saat 00: 00'da sona erdirildi. Köyde 21 günlük karantina sürecini tamamlayan vatandaÅŸlar, geçimlerini saÄŸladığı tarım arazisindeki yarım kalan iÅŸlerine devam ediyor. Hayatın yavaÅŸ yavaÅŸ normale döndüÄŸü köyde giriÅŸ ve çıkışlardaki barikatların kaldırılmasıyla köye gelen sebzecilerden de vatandaÅŸlar alışveriÅŸ yaparak ihtiyaçlarını gideriyor. Karantina sürecinde evde kalan vatandaÅŸların ihtiyaçları da Vefa Sosyal Destek grupları tarafından karşılandı. Köyde, 65 yaÅŸ ve üstü ile ile 20 yaÅŸ altı insanların sokaÄŸa çıkma kısıtlaması da devam ediyor.
KENDÄ°MÄ°ZDEN KORKTUK
Karantina sürecini anlatan 46 yaşındaki Mesut Akbal, "Bu süreç aslında dünyayı zorlayan bir süreç. Sadece BüyükafÅŸar'ı deÄŸil, dünyayı korkutan bir süreç oldu. Bizler de illaki çekimser kaldık. Yani korku yaÅŸadık. ÖksürdüÄŸümüz zaman kendimizden korktuk. O ÅŸekilde bir süreç yaÅŸadık. Buralar da yaÅŸam daha sıkıntılı. Bir bakkalımız var zaten oradan ihtiyaçlarımızı giderdik. Evden çıkamayan arkadaÅŸlarımızın ihtiyaçlarını da 112 aracılığıyla jandarma ekiplerimiz karşıladı. SaÄŸ olsunlar onlara da buradan teÅŸekkür ediyorum. Gece gündüz canla baÅŸla vatandaÅŸların ihtiyaçlarını yerine getirdiler. Bunu herhalde Kırıkkale Alay Komutanlığı istemiÅŸ 23 Nisan'da çocuklarımızı da unutmadılar. Onlar da kendi aralarında araçlarını süslediler. Tertip düzenlediler. Onlar da saÄŸ olsunlar" dedi.
TARLALARI SÜRECEKLER
Akbal, "Dünya'da 200 binden fazla kiÅŸi ölmüÅŸ çok ÅŸükür bizim buralarda da bir hastalık gerçekleÅŸmedi. Ama illaki korktuk. Kimseye dokunamıyorsun, evde çocuÄŸuna dokunamıyorsun, çocuÄŸun bardağından su içemiyorsun. Öyle bir korku yaÅŸadık. Traktörlerimizle tarlalarımızı süreceÄŸiz. BaÄŸlarımızı budama, belleme, çapalama iÅŸleri, yani ekip biçme iÅŸlerimiz süratle devam edecek. Korona daha engel olamaz buna. Bu iÅŸlerimizle ilgileneceÄŸiz" ÅŸeklinde konuÅŸtu.
EVLERDEN ÇIKAMADIK
Çiftçilikle uÄŸraÅŸan Tekin Sarıkaya da evden çıktığı ilk gün köy manzarası karşında türkü söyledi. Karantinayı haberini aldıklarında korku yaÅŸadıklarını belirten 47 yaşındaki Tekin Sarıkaya, "Ä°lk duyduÄŸumuzda tabi ki korktuk panikledik. Çünkü karantina deyince biraz ürperdik. SokaÄŸa çıkma yasağı vardı evlerden çıkamadık. O arada iÅŸte ne olduÄŸunu anlamaya çalıştık. Hasta mı var? Virüs mü var köyümüzün içerisinde? TelaÅŸ korku yaÅŸadık. Karantina uzadıkça evlerden çıkmadık. Sadece bakkala gelip alışveriÅŸimizi yapıp tekrardan evimize gittik. Ama memnunduk bu bizim saÄŸlımız içindi. Korkumuzu ÅŸöyle yendik; evde kalarak daha güvende olduÄŸumuzu, daha güvende olduÄŸumuzu veya hastalığa karşı korunaklı olduÄŸumuzu anladık. Memnun kaldık karantinada olduÄŸumuzdan dolayı. Evde de temizliÄŸimize dikkat ettik. Sosyal mesafe kurallarına dikkat ettik" ifadelerini kullandı.